Política

Dimarts, concentracions en favor dels Jordis

L’ANC i Òmnium criden a concentrar-se davant dels ajuntaments el dia que fa tres mesos que són a la presó

El secretariat de l’ANC ha aprovat un nou full de ruta per implementar la república

L’ANC i Òmnium Cultural han convocat concentracions el proper dimarts 16 de gener a les 20 hores davant dels ajuntaments d’arreu dels territori. Aquest dia farà tres mesos des que els presidents de les dues entitats, Jordi Sánchez (ANC) i Jordi Cuixart (Òmnium Cultural), van ingressar a la presó de Soto del Real, acusats del delicte de sedició. A Barcelona, la protesta tindrà lloc a la cruïlla entre el passeig de Sant Joan i el carrer de Casp.

Sota el lema “Som gent de pau: llibertat”, les dues organitzacions sobiranistes exigeixen la llibertat dels seus dirigents, que consideren que estan “injustament empresonats”. “Els volem a casa i no ens quedarem quiets”, han anunciat en la convocatòria.

D’altra banda, l’Assemblea Nacional Catalana ha manifestat avui que no entendria que es modifiqués la “majoria aritmètica clara” que té l’independentisme al Parlament. Des de l’entitat recorden que “és el poble de Catalunya” qui ha escollit els diputats i per tant “han de ser ells” els qui representin els ciutadans. “Tots aquells que han sortit escollits com a diputats han de poder exercir la seva funció, malgrat que estiguin injustament empresonats”, subratlla el vicepresident de l’ANC, Agustí Alcoberro. Des de l’Assemblea s’ha aprovat un nou full de ruta que ha d’ajudar a “implementar la República” i que Alcoberro ha reconegut que serà un camí “llarg i difícil”. En aquest sentit, una de les línies principals de l’ANC per arribar a l’objectiu és internacionalitzar el conflicte amb l’estat espanyol.

Des de l’entitat s’han mostrat crítics amb l’actitud de la justícia espanyola, a qui acusen “d’empresonar injustament” Junqueras, Forn i els Jordis. En aquest sentit, l’Assemblea no entendria que es modifiqués la composició del Parlament pel fet que tres d’ells hagin estat escollits diputats. Tampoc aprovarien una renúncia dels electes que estan a Brussel·les. “És el poble qui ha escollit els diputats, i ells han de fer la seva funció”, ha dit Alcoberro.

En una trobada amb tot el secretariat a Torroella de Montgrí (Baix Empordà) l’ANC ha aprovat el nou full de ruta que ha de servir per ajudar a “implementar una República, ja declarada”. Alcoberro però, reconeix que es tracta d’un camí “complex” que requereix “intel·ligència política de totes les parts”.

“Ens caldrà una clara unitat d’acció per generar noves majories i apostar per la via internacional”, assegura el vicepresident de l’ANC, alhora que explica que no serà un full de ruta “unidireccional com fins ara”, sinó que buscarà “englobar diversos àmbits”. “Es tracta d’un joc estratègic difícil, i caldrà està atents”, ha reblat.

La trobada del secretariat s’ha fet a Torroella de Montgrí i ha comptat amb la presència de l’alcalde del municipi, Josep Maria Rufí, que ha encoratjat l’ANC a “seguir treballant per la construcció d’un nou Estat”.

Una de les vies per les que més apostarà l’ANC a partir d’ara és la internacionalització del conflicte. Alcoberro considera “clau” aquest aspecte i diu que “s’ha avançat molt” especialment després dels fets de l’1-O amb “l’actitud repressiva de l’Estat”.

Una actitud que l’ara cap visible de l’ANC considera que es manté des de l’àmbit judicial, i “lamentablement no sembla que s’acabi, sinó més aviat al contrari”. “Entrem en una nova etapa, i en un context molt difícil”, ha assegurat Alcoberro.

Sí s’ha mostrat optimista sobre les possibilitats d’eixamplar la base social de l’independentisme. En aquest sentit, des de l’entitat asseguren que “ja s’ha fet molta feina i que hi treballaran dur” perquè sigui una realitat.l

Preguntat sobre un possible suport a la via unilateral, Alcoberro ha lamentat l’actitud del govern espanyol que “ha negat qualsevol possibilitat d’entesa bilateral”. “Està clar que la unilateralitat ha estat sempre per part de l’Estat.”

En aquest sentit, ha reconegut que des de l’Assemblea han apostat sempre per solucionar el conflicte “des del diàleg” amb Madrid, i aquest continua sent el sentir de l’entitat. “La proposta del referèndum era una via de diàleg”, ha conclòs Alcoberro.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA