Política

Política internacional

La tensió entre els EUA i Corea del Nord eclipsa el desgel

El vicepresident dels EUA s’absenta d’un sopar per no coincidir amb la delegació nord-coreana

Les dues Corees es donen la mà en la inauguració dels Jocs d’Hivern

La germana de Kim Jong-un visita Pyeongchang

Els atletes de les dues Corees –de blanc i els vestits dels quals només portaven la paraula “Corea” a l’esquena– entrant junts a l’estadi olímpic de PyeongChang (Corea del Sud) agrupats sota la bandera de la unificació –la silueta blava de la península de Corea sobre un fons blanc–, va desencadenar una sonora ovació dels 35.000 espectadors que assistien ahir a la inauguració dels Jocs Olímpics d’Hivern. Aquest, però, no va ser l’únic gest simbòlic de la cerimònia, que va oferir una esperança de pau en un enfrontament geopolític tens que ha fet disparar les alarmes d’un conflicte nuclear. Poc abans de l’inici de la cerimònia, Kim Yo-jong, germana de Kim Jong-un, es convertia en la primera membre de la dinastia governant de Corea del Nord que trepitjava terra del seu gran rival des del final de la guerra de Corea, el 1953; una visita que fa tan sols uns mesos enrere hauria estat inimaginable. En la tribuna d’autoritats, el president de Corea del Sud, Moon Jae-in, va donar la mà a Kim Yo-jong per donar-li la benvinguda, un gest que hauria d’entrar dins de la normalitat però que en aquest cas agafa una gran envergadura per la situació geopolítica que simbolitza un important acostament després d’una dècada marcada per la mala relació entre tots dos veïns i l’avanç del programa nuclear nord-coreà, que ha generat un important increment de la tensió a la península i amb l’administració nord-americana liderada per Donald Trump. Històrica també va ser l’encaixada de mans que prèviament havien protagonitzat Moon Jae-in i el president de l’Assemblea Popular Suprema de Corea del Nord, Kim Yong-nam. Tota una sèrie de gestos que escenificaven el desgel entre les dues Corees, tècnicament encara en guerra, i el desig de rebaixar la tensió per deixar la porta oberta a un eventual diàleg intercoreà.

Molt a prop, però, d’on hi havia asseguda la germana del líder nord-coreà, Kim Jong-un, hi havia assegut el vicepresident dels EUA, Mikel Pence, una imatge també impensable, però la tensió era evident. Pence encapçalava la delegació nord-americana, que incloïa el pare d’Otto Warmbier, l’estudiant nord-americà que va ser empresonat a Corea del Nord l’any passat, va tornar a casa en coma i poc després va morir. El to entre la delegació dels EUA i la nord-coreana va ser molt diferent al de les dues Corees. Pence, que abans de la cerimònia va qualificar “d’amenaça per al món” i “d’una més de les seves constants provocacions” la desfilada militar que el líder de Corea del Nord va celebrar dimecres, es va mostrar incòmode al llarg de tota la cerimònia. La tensió més que evident entre els EUA i Corea del Nord va eclipsar els gestos de distensió i desgel entre les dues Corees.

La incomoditat de Pence

En cap moment va parlar o mirar la delegació nord-coreana i la nit abans el vicepresident dels EUA no va assistir a un sopar de recepció que havia organitzat el cap d’estat sud-coreà perquè havia de compartir taula amb el president honorífic nord-coreà, Kim Yong-nam. Des de Seül es va justificar l’exabrupte diplomàtic del número dos dels Estats Units al·legant que s’havia compromès a sopar amb els esportistes nord-americans; una explicació qüestionada pels mitjans locals. Aquest no va ser l’únic exabrupte de Pence, tant ell com el primer ministre japonès, Shinzo Abe, no van voler posar a la foto de família que va organitzar Moon amb els altres 15 alts mandataris assistents a la convocatòria i van preferir retratar-se en solitari amb el mandatari sud-coreà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA