Política

Granados engega el ventilador

púnica L’exconseller popular assenyala Aguirre, González i Cifuentes per la trama de finançament il·legal de campanyes electorals rèplica L’actual presidenta madrilenya anuncia que es querellarà per difamació

Des del “mai no diré res que perjudiqui el meu partit” i del “mai no estiraré la manta, perquè no hi ha res a estirar” a apuntar a la vella i la nova cúpula del PP madrileny com a responsables del finançament irregular del partit han passat només vuit mesos. Francisco Granados, exconseller de la Comunitat de Madrid i antic home de confiança d’Esperanza Aguirre, es va presentar ahir, de forma voluntària, davant el jutge de l’Audiencia Nacional Manuel García Castellón, que investiga la Púnica, per ampliar la seva declaració. En realitat, es donava per fet que assenyalaria la seva excap de files i el que havia estat president de la comunitat, Ignacio González, però durant l’interrogatori va incloure també dins la trama de corrupció l’actual màxima dirigent de Madrid, Cristina Cifuentes. Això sí, ell mateix admetia a la sortida que no havia aportat cap document. “Tot el que he dit es pot comprovar”, reblava.

Si bé Granados va posar en marxa el ventilador i va llançar un seguit d’acusacions cap a l’anterior cúpula del PP madrileny, el relat que va aixecar més polèmica va ser el que afecta Cifuentes, a la qual va situar en la trama de finançament il·legal en les campanyes electorals del 2007 i 2011, que s’haurien finançat a través d’una trama paral·lela de diner negre amb la qual es reforçaven els actes electorals.

El fet és que, segons testimonis presencials de la declaració de Granados davant el magistrat, aquest va atribuir a l’actual presidenta i al seu antecessor, Ignacio González –empresonat set mesos per la trama Lezo–, una “relació”, i hi va afegir que Cifuentes va formar part del nucli de poder que controlava les campanyes fins que es va produir la ruptura sentimental. En aquella època havia tingut un càrrec a l’executiva regional i fins al 2012 havia estat diputada a l’assemblea de Madrid. Després de passar per la delegació del govern espanyol a la capital de l’Estat, el 2015 va accedir a la presidència de la comunitat i el 2017 a la del PP madrileny.

“Tant és el que digui”

Cifuentes va anunciar ahir que de forma immediata presentarà una querella contra Granados per falsedat i “atemptat greu contra el seu honor i la seva imatge”. La màxima dirigent madrilenya assegurava ahir que emprendrà totes les “accions civils i penals que calgui” i que ho farà a “títol personal”, sense usar els serveis jurídics de la comunitat. “Tant és el que digui aquest senyor, és un delinqüent”, sentenciava la líder del PP com a resposta a les acusacions, insistint que ella només és responsable de l’actual govern madrileny, no del que s’hagués pogut fer en etapes anteriors.

En tot cas, les declaracions de l’exconseller van provocar una onada d’indignació entre l’oposició, i ahir mateix tant el PSOE com Podem exigien a la presidenta i als antics càrrecs del PP madrileny que compareguin a la comissió d’investigació oberta al Congrés per aclarir responsabilitats polítiques per la trama de corrupció de la formació que lidera Mariano Rajoy.

Després de passar dos any i mig a la presó, Granados va obtenir la llibertat provisional el juny de l’any passat dipositant una fiança de 400.000 euros. Va ser llavors quan va proclamar que la trama Púnica no existia, “ni jo no formava part d’aquesta trama”. I hi va afegir que no tenia res a agrair a Aguirre, sobretot després d’acusar-la de no haver-lo defensat i no haver desmentit l’existència d’una caixa B.

Ara, però, Granados ha decidit tornar-li el “mal” que assegura que li havien ocasionat les desqualificacions que li va dedicar la seva excap de files com a conseqüència del seu empresonament i ahir exposava davant el jutge que Aguirre i González –no sap “si per aquest ordre”– eren els màxims responsables del PP madrileny i els que prenien totes les decisions. I això inclouria l’ús de fons opacs, fora de l’àmbit del partit i que s’aconseguien a través d’empreses públiques i de comissions d’empresaris que rebien contractes del govern d’Aguirre.

No tinc cap document. Però tot el que he dit es pot comprovar
Francisco Granados
exconseller de LA C. de madrid
És un presumpte delinqüent i el que diu forma part de la seva estratègia de defensa
Cristina Cifuentes
presidenta de la c. de MADRID

Cimera per rebatre les enquestes

Montse Oliva

Tot just s’acabava la declaració de Granados, Mariano Rajoy va reunir tots els presidents autonòmics i líders territorials a la seu estatal del PP per analitzar la situació política i el panorama que afrontaran de cara a les eleccions del 2019, en què s’han de renovar els càrrecs municipals i autonòmics. Encerclat pels casos de corrupció –fa pocs dies també Ricardo Costa donava detalls de la trama valenciana– i assetjat a les enquestes per Cs, assistents a la reunió insistien que la trobada es va centrar, sobretot, en el model de finançament. De fet, a la sortida alguns dirigent garantien que el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, va negar que es tingui intenció de condonar deute als territoris que, com Catalunya, s’han acollit al FLA.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia