Política

Detenen el cap d’Oxfam per corrupció, a Guatemala

Amb Fuentes, arresten pel mateix afer l’expresident del país, Álvaro Colom

L’ONG britànica Oxfam Internacional, a l’ull de l’huracà per diversos escàndols sexuals que impliquen directius i cooperants de l’organització d’ajuda humanitària, va rebre un altre cop ahir amb la detenció del seu president, Juan Alberto Fuentes, en el marc d’una investigació per corrupció a Guatemala. Fuentes, exministre de Finances d’aquest país, va ser detingut amb nou persones més, incloent-hi l’expresident guatemalenc Álvaro Colom (2008-12) i diversos exministres seus, segons va anunciar el fiscal anticorrupció, Juan Francisco Sandoval.

L’arrest, per un cas de possible malversació de fons relacionat amb la compra d’autobusos durant el govern del president Colom, es va produir l’endemà que dimitís la directora adjunta de l’ONG, Penny Lawrence.

Paral·lelament, la directora per a la prevenció interna de l’ONG entre el 2012 i el 2015, Helen Evans, va reconèixer ahir l’existència d’una “cultura d’abusos sexuals en determinades oficines” de l’organització i va confirmar casos de violacions o intents de violació al Sudan del Sud i agressions a menors voluntaris en botigues que Oxfam té al Regne Unit.

Investigació interna

Aquests fets van sortir a la llum en una investigació interna realitzada a 120 persones en tres països entre el 2013 i el 2014. L’informe “es refereix a actuacions d’empleats [de l’ONG] sobre altres empleats”, va declarar Evans a la televisió Channel 4. “No hem investigat [actuacions] els beneficiaris dels nostres programes d’ajuda”, hi va afegir.

Aquestes noves revelacions s’afegeixen a l’escàndol d’Oxfam a Haití, quan es va saber que treballadors de l’ONG havien finançat orgies amb diners de l’organització, en el marc de la missió d’ajuda que va seguir al terratrèmol del 2010, que va causar més de 220.000 morts i que milers de persones més quedessin sense casa. També havien contractat menors com a prostitutes.

En conèixer-se aquests fets, el govern britànic va amenaçar de retirar la subvenció anual de 38 milions d’euros a Oxfam si no implanta mecanismes de control per impedir la repetició d’abusos d’aquesta mena. També la UE ha anunciat que retirarà els 1,7 milions que entrega cada any a l’ONG, si es proven les acusacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA