Política

Macron matisa que la mili obligatòria per a homes i dones serà de 3 a 6 mesos

El president francès assegura que “no consistirà en un servei militar a l’antiga”

La polèmica iniciativa hauria d’estar llesta per a principi del 2019

El president francès, Emanuel Macron, continua endavant amb una de les seves propostes més polèmiques: la creació d’un servei civicomilitar. “Desitjo establir un servei nacional obligatori tant per a les dones com per als homes”, va declarar dimarts al vespre el dirigent centrista, durant una trobada amb l’associació de la premsa presidencial. La durada de la nova mili, segons va precisar Macron, “serà de tres a sis mesos”.

Amb aquestes declaracions, el jove president, de 40 anys, que no ha fet el servei militar, pretén posar fi als dubtes que planen en l’executiu respecte d’aquesta iniciativa, que hauria d’estar llesta a principi del 2019.

Incorporada en el programa poques setmanes abans de les presidencials, aquesta promesa electoral s’ha convertit en tot un maldecap per al govern francès, tant pel seu cost com per l’oposició dels sindicats d’estudiants.

La ministra de Defensa, Florence Parly, va assegurar, el 9 de febrer, que el nou servei militar “no tindria un caràcter obligatori, en el sentit que els gendarmes anirien a buscar els dissidents”. Unes declaracions rectificades dos dies després pel ministre de l’Interior, Gérard Collomb: “El president de la República destaca per la seva perseverança, i ha reafirmat que vol que sigui un servei obligatori.”

Probablement obligatòria, però en què consistirà la mili de Macron? “No serà un servei militar a l’antiga, en què calia allotjar els joves durant un llarg període de temps lluny de les seves famílies”, va afirmar Macron, que va recordar que aquest tindrà com a objectiu “una obertura envers les qüestions militars”, però també “podrà consistir en un servei cívic”, dedicat a feines per a la comunitat. “En matèria de cohesió nacional, serà un vertader element de transformació”, va afegir. Cada any, haurien de realitzar-lo uns 600.000 joves entre 18 i 21 anys.

Despesa important

“Aquesta mesura tindrà un cert cost, però no crec que sigui prohibitiu”, va defensar Macron. El restabliment de la mili, suprimida a França el 1997, comportarà una despesa pública d’entre 2.400 i 3.000 milions d’euros, segons el govern francès. Tanmateix, un informe del Senat, publicat el juny del 2017, va elevar-la fins a 30.000 milions durant cinc anys.

Després de cinc mesos treballant sobre aquest dossier, la comissió de Defensa de l’Assemblée Nationale va publicar ahir un informe que contradiu la proposta de Macron i propugna la creació d’un servei civicomilitar no obligatori. Aquest constaria de tres etapes: primer, un ensenyament moral i cívic als col·legis per als adolescents d’entre 11 i 16 anys; a continuació, una setmana d’internament per als joves de 16 anys en una “escola de la fraternitat”; i, finalment, incentivar els menors de vint-i-cinc anys perquè facin un servei cívic o militar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia