Política

Junqueras demana empara al TC per vulneració de fins a deu drets bàsics

El seu advocat reclama al Constitucional que suspengui la presó preventiva si admet el recurs

És l’últim pas en la via judicial interna abans d’anar al TEDH

El líder i diputat d’ERC, Oriol Junqueras, també va esgotant la via judicial interna per acostar la seva causa i defensa al Tribunal Europeu dels Drets Humans (TEDH), tal com reconeix el seu advocat en el recurs d’empara presentat ahir al Tribunal Constitucional (TC). Ho fa després que el jutge Pablo Llarena decidís mantenir-lo en presó preventiva tant el dia 4 de desembre, quan sí que va optar per alliberar la resta d’exconsellers, a excepció també de Joaquim Forn, com el 5 de gener, quan el magistrat va rebutjar directament la petició de Junqueras per segon cop. Ara en aquesta nova via l’advocat de Junqueras, Andreu Van den Eynde, reclama al TC que si admet el recurs se suspengui la presó preventiva dictada pel Suprem com a mesura cautelar fins que el tribunal sentenciï sobre el recurs d’empara.

En el recurs, es considera que el Suprem ha vulnerat fins a deu drets fonamentals del reclús. A grans trets, s’indica que aquest tribunal “no té cap competència per investigar o enjudiciar els fets que s’atribueixen” al líder d’ERC. Consideren que el motiu d’assumir la causa pel Suprem és “alterar el sistema legal de competències i buscar un fòrum més procliu a les seves pretensions” i que, per tant, “es vulnera el dret al jutge ordinari predeterminat per la llei”. I en cas que hi hagués delicte aquest no es va produir fora del territori català, motiu pel qual el trasllat al Suprem tampoc estaria justificat.

L’advocat també posa en dubte la mesura cautelar de presó preventiva pel suposat risc de reiteració. Segons el recurs, la mesura no es fonamenta en raons objectives ni resulta actual tenint en compte la realitat que Junqueras no és candidat a la presidència de la Generalitat. A més a més insisteix que cap dels exconsellers que van ser posats en llibertat “han mostrat cap reiteració delictiva, i així ho han confirmat els tribunals, motiu pel qual no s’entén per què Junqueras s’hauria de comportar de manera diferent”, i recorda que no existeix la voluntat, ni d’ell ni del partit, “d’executar cap acte il·lícit”. En l’àmbit polític, el recurs davant del TC afirma també que la decisió de mantenir-lo en presó preventiva “destrueix els drets polítics d’un parlamentari i els de la ciutadania a qui representa”, ja que Junqueras ha accedit a la condició de diputat però se li “impedeix exercir els drets com a parlamentari”. També assegura que la presó provisional “castiga la ideologia” del líder d’ERC.

Una DUI política i no pas jurídica

El recurs d’empara també fa menció a la DUI que va protagonitzar la sessió parlamentària del 27-O i que va propiciar la causa general que ara lidera el Suprem. Així, l’advocat de Junqueras indica que la carta magna “no prohibeix ni estableix límits en el debat polític” i és en aquesta línia que al·lega que tenen cabuda “totes les idees que vulguin defensar-se, i també les decisions i els actes parlamentaris, de naturalesa política, inclosa una declaració d’independència que, com és públic i notori, no va ser seguida d’actes jurídics que la materialitzessin”, resa el text.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Aragonès afirma que no abandonarà responsabilitats si no repeteix com a president

barcelona
política

Dolors Feliu no tornarà a presentar-se a les eleccions de l’ANC

barcelona

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

Beirut
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio
Carles Ibáñez
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de les Preses (+ Aprop les Preses)

“Les coses han de ser clares, en la variant, i arribar al consens”

Les Preses

El Consell Comarcal el Baix Empordà condemna els fets de Bellcaire

la bisbal d’empordà
guerra a gaza

Israel prepara l’evacuació de Rafah per començar la invasió

barcelona