Política

Violència policial durant l'1-O

De los Cobos, enxampat

El comissari López va enviar un correu electrònic al coronel de la Guàrdia Civil l’1-O en què l’informava del dispositiu dels Mossos i mostrava “preocupació pels greus incidents”

És un dels documents comissats a la incineradora

El coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos, coordinador policial per evitar el referèndum de l’1-O, ha mentit davant del jutge del Tribunal Suprem que investiga la causa contra l’independentisme català. De los Cobos va assegurar que el major Josep Lluís Trapero l’havia enganyat i no l’havia informat pas del dispositiu dels Mossos per complir l’ordre del TSJC. El comissari Ferran López –escollit pel govern espanyol del PP per substituir el major Trapero, destituït per la seva imputació per sedició– va desmentir De los Cobos, davant del jutge Pablo Llarena, a finals de febrer, i va assegurar que va ser informat de tot amb detall. Ara, la policia espanyola n’ha trobat la prova escrita entre les 36 caixes de documents que van interceptar a la comissaria general d’informació dels Mossos quan anaven a destruir-los a la incineradora de Sant Adrià de Besòs, el 26 d’octubre passat, vigília de la declaració de la república catalana. Es tracta d’un correu electrònic que el mateix comissari López envia a De los Cobos l’1 d’octubre a les 14.44 hores, en què li exposa l’evolució del dispositiu dels Mossos i la preocupació per les càrregues policials.

“Bona tarda Diego, t’envio un llistat amb els 185 centres de votació que el cos dels Mossos ha pogut tancar fins ara”, escriu el comissari, que afegeix: “La idea que s’està donant als mitjans de comunicació sobre la petició d’ajuda que us hem sol·licitat a partir de les 9.11 h, vull insistir que aquesta estava marcada, tal com vam acordar, és a dir quan la nostra actuació no fos suficient. En cap cas aquesta petició era com dur-la a terme.” López clou dient-li: “Per últim, aprofito per expressar-te la nostra preocupació pels greus incidents que s’estan produint. Incidents que, en reunions de coordinació anteriors, ja vam posar sobre la taula.”

Espies, banderins i escuts

I és que a més de fals testimoni, també es pot acusar De los Cobos de no coordinar el dispositiu policial entre els tres cossos. La policia catalana i l’espanyola van recelar mútuament i van actuar sense direcció. En les conclusions dels documents comissats amb el permís de la magistrada de l’Audiencia Nacional que investiga la cúpula dels Mossos per sedició, la policia espanyola només posa a la picota l’acció de la policia catalana. Hi ha proves de les ordres del centre de coordinació (Cecor) i com agents avisen quan l’1-O es mouen cotxes de la Guàrdia Civil, batejats com a “banderins” i de la policia espanyola, “escuts”. També compleixen i defugen l’actuació dels agents espanyols en els punts de votació.

Els papers, del 2011 al 2017, recullen recents seguiments i informes de la comissaria d’informació a polítics, advocats i periodistes contraris a la independència, però també a anarquistes i grups alternatius. Hi ha expedients del 2013, i en alguns casos ja judicialitzats, sobre males pràctiques del Cesicat.

La darrera perla és David Puig Altisent, a qui anomenen Hebrón o cas Loki. Aquest home, vigilant de seguretat, el 2014 s’ofereix als Mossos dient que té contactes al món islamista. També s’ofereix al PP (hi ha trucades al cap de seguretat) per provocar “accions delictives per desacreditar el procés”. S’afirma que intenta vendre informació a Cs i al PSC, i els Mossos clouen que té un “desajust psicològic”. El desembre de 2016 el jutjat d’instrucció 10 de Barcelona arxiva la causa contra Puig per usurpació de funcions públiques (es va fer passar per agent del CNI), falsificació de documents i tinença il·lícita d’armes.

La claveguera és arreu.

53.000
noms i DNI
de socis de l’ANC tenia David Puig Altisent, en una targeta de memòria que els Mossos li van prendre quan se la volia empassar. Dels 2.717 arxius que hi havia, 294 estaven actius, segons recull la documentació classificada comissada.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pròxim Orient

Hezbol·là afirma que els atacs electrònics són una “declaració de guerra”

Barcelona
política

ERC i PSC ja parlen del pressupost amb el finançament singular pel mig

barcelona
nova caledònia

Dos morts en una nova operació policial contra independentistes a Nova Caledònia

barcelona
política

La Fiscalia General de l’Estat demana la recusació de Macías en la causa de la llei d’amnistia

barcelona
unió europea

Reconeixement europeu a l'opositor veneçolà González Urrutia

barcelona
política

L’exalcalde de Vilassar de Dalt, candidat a dirigir ERC amb Camps, Jordà i Sans

barcelona
pròxim orient

Israel diu haver frustrat un complot iranià per matar Netanyahu

barcelona
judicial

Llarena veu un possible delicte dels Mossos en la no detenció de Puigdemont

barcelona
política

Junts fa pressió perquè Illa inclogui Puigdemont en la ronda de trobades amb expresidents

barcelona