Política

procés sobiranista

“Que els polítics se la juguin”

Milers de persones provinents d’arreu del país es concentren al pla de Palau, a Barcelona, per exigir la independència

Els líders de l’ANC demanen “unitat” als grups del Parlament per desplegar la República

“Jo me la vaig jugar, i vull que els meus representants se la juguin.” És el reclam que van exigir i repetir nou ciutadans anònims en la concentració d’ahir al passeig de Colom de Barcelona, organitzada per l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) per instar els grups parlamentaris independentistes a formar govern i desplegar la República Catalana, tal com es va acordar el 27 d’octubre passat.

Unes 100.000 persones (la Guàrdia Urbana ho va rebaixar a 45.000) vingudes d’arreu de Catalunya van participar en aquesta nova demostració ciutadana al carrer, amb columnes de participants que venien de Drassanes, Via Laietana i la Ciutadella per confluir al pla de Palau, on hi havia l’escenari.

La capçalera de la mobilització, amb el lema “República ara!”, era farcida de diputats i representants del PDeCAT i ben pocs d’ERC. L’expresidenta del Parlament Carme Forcadell era al centre, al costat del vicepresident de l’ANC, Agustí Alcoberro.

La mobilització obre les portes a una altra setmana vital en què la defensa de Jordi Sànchez (JxCat), ahir a la tarda, va anunciar que encara no presentarà la seva petició de llibertat al Tribunal d’Estrasburg per poder fer realitat la seva candidatura a president de la Generalitat, sinó que ho farà a la sala del Tribunal Suprem, pas que faltava. La defensa va afegir que avui anunciaran més mesures.

Herois anònims

Clara Ballart va ser la primera d’aquests “herois anònims”, que van declarar: “Vaig posar el meu cos per poder votar a l’Escola Oficial d’Idiomes l’1-O. Jo me la vaig jugar, i vull que els meus representants se la juguin”, i va deixar a l’escenari la R de República, i la resta de participants van anar portant les altres lletres. La va seguir el mecànic de Reus Jordi Perelló, denunciat per un delicte d’odi per no haver volgut arreglar el cotxe d’una agent de la policia espanyola després de les càrregues als votants.

Teresa Riera, funcionària que cada divendres es manifesta “contra la intervenció del 155 de M.Rajoy”. La jove Irene Niebla, que va votar a Sants tot i les “set furgonetes de la policia”. Teresa Costa va revelar que va ser voluntària en la gran protesta del 20-S i va fer el cordó de seguretat per a Sànchez i Cuixart, sense que passés cap incident greu, malgrat el que diguin els atestats de la Guàrdia Civil. Finalment, el regidor d’ERC Jordi Pesarrodona va dir: “A Via Laietana vaig fer això”, i es va posar el nas de pallasso, i després va recordar quan va anar al poble a votar “i ens van pegar”.

Els concentrats cridaven: “No esteu sols!”, “Presos polítics, llibertat” i també “Puigdemont és el nostre president”. El grup Lexu’s va fer cantar i moure braços als participants.

El secretari nacional de l’ANC, Jordi Pairó, va pujar el to reivindicatiu i va escalfar l’ambient de la concentració. “Tenim il·lusió, dignitat i valentia. No ens les prendran, tot i que l’Estat espanyol que ens ocupa ens va trencar la cara”, va manifestar. El líder de l’entitat va recriminar als grups polítics a favor de la independència de Catalunya la manca de determinació, passats dos mesos i escaig de les eleccions “il·legítimes” del 21-D. “Sempre estem al peu del canó, al carrer... Però no veiem la mateixa determinació al Parlament. Que volem un govern autonòmic?”, preguntava Pairó, que va rebre un sonor “Noooooo” dels ciutadans concentrats. “Tenim fam d’un Parlament fort. Res calmarà la set de República”, insistia el secretari de l’Assemblea. El vicepresident de l’ANC va recordar: “Som la gent de l’1-O. Som –va afegir– els dos milions de persones que vam votar a favor de la República Catalana, que ja hem fet el tomb, que ja no som ciutadans del regne d’Espanya.”

Agustí Alcoberro també va fer una crida “a la unitat, amb Òmnium, els CRC i les escoles”, que es mobilitzen el proper dissabte 17 de març. L’acte, cívic com sempre, es va cloure amb el cant d’Els segadors.

LES XIFRES

45.000
persones
segons la Guàrdia Urbana van ser a la manifestació. Altres fonts van elevar la xifra fins a unes 100.000.
9
persones anònimes
van explicar a l’acte de l’ANC què van fer per defensar Catalunya dels atacs espanyols.
5
mesos a la presó
compliran Jordi Sànchez Jordi Cuixart el proper 16 de març, va recordar el vicepresident de l’ANC.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

Beirut
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio
Carles Ibáñez
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de les Preses (+ Aprop les Preses)

“Les coses han de ser clares, en la variant, i arribar al consens”

Les Preses

El Consell Comarcal el Baix Empordà condemna els fets de Bellcaire

la bisbal d’empordà
guerra a gaza

Israel prepara l’evacuació de Rafah per començar la invasió

barcelona
POLÍTICA

Suport a Campmajó i al ‘segon exili’ de Tsunami, a Girona

GIRONA
política

El ple de Girona aprova incrementar el preu de les zones blava i verda

girona