Política

El PSOE s’uneix al PP i Cs perquè la injúria al rei continuï penada

El Congrés tomba la proposta d’ERC avalada per Podem i el PDeCAT

Els socialistes reivindiquen ser republicans però s’hi oposen

Pastor fa retirar una cita de Valtonyc

ERC havia registrat al Congrés una proposició de llei per despenalitzar les injúries al rei que havia de ser debatuda ahir en el ple, i el Tribunal d’Estrasburg li va donar més volada amb la condemna a Espanya per haver vulnerat la llibertat d’expressió de dos joves catalans quan cremaven unes fotografies dels reis Joan Carles i Sofia el 2007. Tot i l’aval vingut d’Europa i l’apel·lació de Gabriel Rufián (ERC) al PSOE per “acostar Espanya a Estrasburg i allunyar-la d’Ankara”, els socialistes van unir els vots al PP i Ciutadans per consagrar que les injúries al monarca i l’ultratge a Espanya continuïn castigats al Codi Penal.

Rufián no ocultava que Estrasburg li millorava el guió per defensar la supressió dels articles 490.3, 491 i 543 del Codi Penal i que la llibertat d’expressió regni sobre la protecció del rei. “Portava un discurs molt chulo amb declaracions injurioses i impunes d’Andrea Fabra als aturats, de Pablo Casado als assassinats a les cunetes, de Feijóo als independentistes... Però ara els porto una cosa millor!”, va dir tot exhibint la sentència del TEDH. Després de denunciar que “injuriar la pàtria és pagar 1.300 milions a Florentino Pérez” i “perdre 40.000 milions en un rescat bancari”, Rufián va apel·lar “al PSOE digne” perquè sumés el vot a la resta de republicans i canviés el Codi Penal del 1995. “No facin més el ridícul, que sentències com la d’Estrasburg els arribaran ara per multicopista”, hi afegia Feliu Guillaumes (PDeCAT).

“Odien tot l’espanyol”

La primera rèplica era la de Ciutadans. “Volen despenalitzar les seves accions: cremar constitucions i banderes espanyoles és el que fan ERC i les JERC als actes. Fins i tot donen suport a permetre que la Constitució es cremi a TV3!”, va dir el diputat de Cs José Manuel Villegas. I, després d’enervar els republicans acusant-los “d’odiar tot l’espanyol”, Villegas hi afegia: “Si poguessin, esborrarien tot l’espanyol que hi ha a Catalunya, però tenen el problema que la majoria de catalans ens sentim també espanyols, no ens faran desaparèixer.”

Qui recollia el guant al PSOE era José Andrés Torres Mora, que va destacar ser d’un partit “republicà i d’esquerres”. Segons ell, el que vol ERC no és despenalitzar la crítica al rei, sinó “despenalitzar una forma de violència”. “O la violència verbal no és violència?”, va reblar. I la puresa republicana, segons Torres Mora, és la del PSOE: “Fa temps que els bons socialistes vam comprendre que ser antifeixista no et fa necessàriament un demòcrata i que ser antimonàrquic no és el mateix que ser republicà, per això votem no a una proposició que no és republicana ni d’esquerres.”

Si bé Marcelo Expósito (En Comú Podem) va agitar l’hemicicle mostrant un poema visual de Joan Brossa –el d’un naip de sis espases i el segell del bust de Franco decapitat– per preguntar-se què seria avui del poeta, la llibertat d’expressió es va posar a prova quan la diputada de Compromís Marta Sorlí va gosar acabar el discurs citant una estrofa del raper Valtonyc (“Els drets humans se’ls passen pels collons”). La presidenta del Congrés, Ana Pastor, va reaccionar censurant la cita al diari de sessions. “Per la dignitat de la cambra i dels diputats, que es retiri l’expressió”, va ordenar Pastor. I així va ser.

LES FRASES

Volen despenalitzar el que fan ERC i les JERC als seus actes, cremar constitucions i banderes d’Espanya
José Manuel Villegas
secretari general de ciutadans
Els bons socialistes vam comprendre que ser antimonàrquic no és el mateix que ser republicà
José Andrés Torres Mora
diputat del psoe al congrés
Injuriar la pàtria és pagar 1.300 milions a Florentino Pérez i perdre 40.000 milions en el rescat bancari
Gabriel Rufián
diputat d’erc al congrés


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia