Política

CiU, ERC, ICV-EUiA, CUP i Elena refermen la voluntat de celebrar la consulta el 9-N

El PSC assenyala el PP com a responsable del “problema polític” mentre que populars i C's reclamen que es faci marxa enrere

La CUP considera apel·la a la desobediència si el TC suspèn la consulta

Els portaveus de CiU, ERC, ICV-EUiA, la CUP i el diputat Joan Ignasi Elena han defensat la necessitat que hi hagi unitat política amb la consulta i han refermat la seva voluntat de celebrar-la el 9-N. En les seves intervencions en el marc del Debat de Política General, han posat l'accent en el que els uneix tot i que la CUP ha considerat que l'única manera de garantir la voluntat popular és celebrant la consulta digui el que digui el Tribunal Constitucional (TC) apel·lant així a la desobediència. Per la seva banda, el PSC ha assenyalat el PP com a culpable del “problema polític” mentre que populars i Ciutadans han reclamat que es faci marxa enrere en el procés.

La importància del “consens” i la força de la “unitat” han nodrit el discurs de la portaveu adjunta de CiU, Mercè Jou, que ha recuperat el símil de la “porcellana fina” que va fer servir Mas per insistir en què cal “cuidar-los”. Jou ha criticat les posicions de PPC i C's, contràries a què els catalans exerceixin el seu dret a decidir, i ha lamentat que la CUP s'hagi avançat als esdeveniments i hagi proposat la desobediència a les sentències judicials.

La consulta del 9-N és l'eix vertebrador del discurs i les propostes d'ERC. Sense consulta –asseguren els republicans– no hi ha solució possible als problemes econòmics, polítics i socials de Catalunya. “És una finestra d'oportunitat que se'ns obre ara. Ara és l'hora. I ho tenim tot a punt”, ha indicat la portaveu parlamentària, Marta Rovira. “Quina garantia ens pot mancar? Cap”, s'ha respost a sí mateixa. Precisament la proposta principals sobre el 9-N compromet els partits a fer realitat la consulta “amb totes les garanties democràtiques i de participació possibles”.

ICV-EUiA presenta una “esmena a la totalitat” a les polítiques econòmiques

ICV-EUiA ha presentat una “esmena a la totalitat” a les polítiques econòmiques del Govern a través de les propostes de resolució. El portaveu adjunt del grup, Joan Mena, ha anunciat una sèrie de propostes per lluitar contra els “privilegis” de les elits econòmiques i redistribuir la riquesa entre els que més ho necessiten. Sobre el cas Pujol ha celebrat que, juntament amb ERC, hagin presentat una proposta per reprovar i condemnar les accions delictives que han reconegut i perquè la Generalitat es personi en les causes judicials en què surti perjudicada, “com el cas Pujol”. Per últim ha parlat de la consulta per destacar la “unitat” des partits i la “voluntat” de tirar-la endavant amb “plenes garanties democràtiques”. “Tenim tres reptes: fer de Catalunya un país més lliure, un país socialment més just i un país políticament més net”, ha resumit.

La CUP apel·la a la desobediència

La diputada de la CUP, Isabel Vallet, ha defensat que “l'única manera de garantir la voluntat popular és celebrar el referèndum el 9-N amb independència de la suspensió del TC”. “La desobediència ha estat el motor de la transformació social de la història de la humanitat i ha forjat els canvis necessaris. En el nostre cas no només és legítima sinó necessària”, ha assegurat per després demanar als partits favorables a la consulta que no facin “ni un pas enrere” i compleixin el compromís de fer possible el referèndum el pròxim 9 de novembre.

Elena defensa que el seu vot manté “coherència amb el programa electoral” del PSC

L'exdiputat del PSC i ara diputat no adscrit, Joan Ignasi Elena, ha estrenat la seva condició intervenint per defensar el seu vot favorable a la proposta de resolució conjunta sobre el 9-N signada per CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP. Elena ha defensat que el seu vot manté “coherència amb el programa electoral” dels socialistes i “amb el vell principi de que som socialistes i catalanistes per les mateixes raons, com deia Raventós”. I és que per a Elena, cal avui en dia “una defensa inequívoca del dret a decidir; no per essencialismes ni identitarismes, sinó pels nostres fills, avis, treballadors i barris. Perquè avui estar al costat del dret a decidir és estar al costat de la immensa majoria del poble català, que és allà on sempre ha estat el socialisme català”.

El PSC acusa el PP “d'irresponsabilitat”

Per la seva part, Maurici Lucena, portaveu del PSC al Parlament, ha apuntat que la “causa principal” del “problema polític de primer ordre” que suposa el debat nacional a Catalunya és “el PP, la seva irresponsabilitat en la reconducció de la redefinició de l'encaix de Catalunya a l'Estat, i el seu immobilisme”. “Rajoy, faci una oferta de redefinició, i no trigui vostè més perquè el problema no farà més que empitjorar”, ha dit Lucena. A més, el socialista s'ha dirigit també a Artur Mas per posar-se “al seu costat” si el TC impedeix la celebració de la consulta i ell opta per no desobeir-lo. “Vostè no trairà els catalans si manté els catalans dins l'estat de dret, els trairia si fes el contrari. En aquest intent de desestabilització, el PSC li farem costat perquè l'alternativa no volem ni imaginar les conseqüències que té”, ha sentenciat.

PP considera una “il·legalitat” la resolució sobre el 9-N

El portaveu del PPC al Parlament, Enric Millo, ha considerat que els partits que donen suport al 9-N donen avui un “pas definitiu” cap a la il·legalitat i ha afegit que la mateixa votació d'aquest dimecres suposa una il·legalitat perquè es basa en la Declaració de Sobirania. Segons Millo, el debat sobre la consulta és “una farsa i una gran mentida per justificar l'objectiu de la ruptura i la separació”. En aquest sentit, ha preguntat al president de la Generalitat, Artur Mas, si el pla B del Govern és que la cambra catalana sigui la “coartada” per convocar una consulta il·legal. “Al final d'aquest camí irresponsable només hi ha el naufragi, patiment i frustració. Això tindrà uns responsables i en seran els responsables exclusius”, ha alertat.

Finalment, des de Ciutadans, la portaveu adjunta, Inés Arrimadas, ha demanat al Govern que “abandoni el debat identitari, el victimisme i el separatisme” i se “centri en governar” per acabar amb la crisi. “No podem tolerar la deriva separatista. No només fan fronteres i fracturen la societat, ens fa perdre oportunitats i recursos públics que no tornaran”, ha lamentat. En aquest sentit, Arrimadas ha remarcat que en les seves propostes de resolució, C's ha demanat “que es respecti la democràcia, l'estat de dret, que es garanteixin la seguretat jurídica i els drets de ciutadans”. És per això que ha advertit als independentistes que “no tolerarem lliçons de democràcia de ningú que proposi saltar-se les lleis, incomplir les resolucions judicials o proposi pujar al balcó de la Generalitat a proclamar la independència. No ho permetrem”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia