Política

La ciutadania demana plebiscit

La plaça Sant Jaume de Barcelona s'omple de ciutadans que reclamen el caràcter plebiscitari del 27-S

L'ANC i Òmnium fan una crida a la participació i anuncien que 110.000 persones ja s'han inscrit per a la Diada

“Som un poble que volaconseguir la independència democràticament”

Un dels espais de Barcelona on és més difícil caminar aquests dies és la plaça Sant Jaume. Una zona envaïda habitualment pels turistes. Ahir a la tarda, els estrangers van deixar pas a les estelades. Era l'endemà que el president de la Generalitat, Artur Mas, signés el decret de convocatòria d'unes eleccions a les quals els partits unionistes i l'Estat espanyol neguen el caràcter plebiscitari. I precisament per defensar que aquestes no són unes eleccions comunes, ahir la plaça Sant Jaume era plena a vessar. Sota el lema 27-S, on tot comença i organitzat per l'ANC i Òmnium Cultural, es tractava de deixar clar que, almenys una part de la ciutadania, comparteix el caràcter de nou cicle.

L'actor Joan Lluís Bozzo va ser l'encarregat d'obrir els parlaments, per després donar pas a Jordi Cuixart, vicepresident d'Òmnium. “La independència no és una dèria de ningú, és la voluntat de tot un poble”, va dir. Una declaració a la qual va seguir una altra afirmació orientada a neutralitzar un dels arguments que més dubtes generen, arran del discurs de la por que l'Estat ha esgrimit des que va veure que la lluita per la independència de Catalunya anava de debò: “A tots els empresaris del país que tenen por de la independència els diré que jo sóc empresari i no tinc cap por.” I és que Cuixart també es referia a l'ànsia de llibertat del poble, i recordava que cap dels països que s'han independitzat en la història han fet marxa enrere i han demanat tornar a ser assimilats després. “Cap estat que ha aconseguit la llibertat n'ha volgut prescindir”, va afirmar.

Una de les intervencions més aplaudides va ser la del president de l'ANC, Jordi Sánchez. Va revelar que es preveu que l'acte reivindicatiu i pacífic que es fa cada any per reivindicar la llibertat i celebrar la Diada tornarà a ser un èxit: a hores d'ara ja hi ha més de 110.000 inscrits per omplir la Meridiana de Barcelona. “Som un poble que vol aconseguir la independència democràticament. El govern espanyol voldria que fóssim violents i incivilitzats, però som un poble que reclama pacíficament i democràticament la llibertat”, va dir desafiant, tot recordant que la ciutadania no ha fallat en les cites prèvies: la Via Catalana del 2013 va ser un èxit, la V de la Diagonal i la consulta del 9-N del 2014, també. “El 9-N vam guanyar l'Estat i l'11 de setembre i el 27-S tornarem a guanyar democràticament l'Estat”, va concloure. Això abans de donar pas a un dels moments més icònics de la tarda. Part de la plaça Sant Jaume va quedar pràcticament coberta amb una lona gegant que es va desplegar sobre els assistents amb les dues cites més immediates per al catalanisme durant el setembre: la de la Diada i la data de les eleccions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Israel mobilitza dues brigades de reservistes en el sud de Gaza

barcelona
política

ERC exigeix que la Policia marxi de la Prefectura de Laietana

barcelona
Estats Units

El Senat aprova el paquet d’ajuda militar de 95.000 milions a Ucraïna, Israel i Taiwan

Barcelona
estat espanyol

La vicepresidenta Teresa Ribera serà la candidata del PSOE a les europees

barcelona
societat

Tres Nobel de la Pau rebutgen l’acusació de terrorisme contra Wagensberg

barcelona
estat espanyol

Un jutjat investiga la dona de Pedro Sánchez per tràfic d’influències i corrupció

barcelona
política

Montero afirma que l’Estat protegeix els “interessos de Catalunya” transferint-hi recursos “suficients”

barcelona
política

El Govern va renovar el compromís amb Hard Rock abans de pactar els pressupostos

barcelona
Maite Selva i Huertas
Alcaldessa de Begur (Sempre per Begur i Esclanyà - JxCat)

“El Conservatori del Litoral ens semblaria una eina útil”

Begur