Política

La Califòrnia europea

L'enginyer Joan Canadell dóna en un llibre alguns al·licients per a un estat català empresarialment fort

Aposta per finançar millor les pimes catalanes

“Aquí conflueixenfactors com ara la innovació, el clima, la geoestratègia i la tecnologia que aporten una gran vàlua”

Una hipotètica Catalunya independent no tindria una superfície de prop de 410.000 quilòmetres quadrats ni quintuplicaria la seva població per alinear-se demogràficament amb Califòrnia, però sí que es podria convertir en un dels estats amb més actius empresarials per estar a l'altura, fins i tot, de la Silicon Valley americana. De fet, han estat firmes catalanes de la talla de Fractus, Fontboté, Inoxpa i Montana Colors –per posar-ne només alguns exemples– les que han fonamentat l'eventual certesa de l'enginyer industrial i cofundador del Cercle Català de Negocis (CCN), Joan Canadell, per escriure Potencial d'estat, una obra que ha estat impulsada virtualment per l'agència de comunicació Nautilus. Però, tal com s'hi argumenta, de poc serviria que antenes, raspalls, bombes i pots de pintura destaquessin en els seus respectius terrenys professionals si la petita i mitjana empresa catalana –“el veritable eix de l'economia a casa nostra”, destaca l'autor– no confiés en les seves possibilitats: “Malgrat no tenir un estat [l'espanyol] a favor, moltíssims catalans han fet aportacions, sovint amb una òptica comercial i econòmica, però també de progrés humanitari i social. Per això, els empresaris podrien fer-ho en un nou estat que els facilités millors recursos dels que han rebut fins ara”, sosté.

Catalunya, entesa en el llibre com una molla que ha estat comprimida per una Espanya “recentralitzadora”, és per Canadell un espai on conflueixen diversos factors –“innovació, clima, geoestratègia, tecnologia, capacitació, creativitat...”– que la farien créixer econòmicament –això sí, en el cas que s'evités destinar un gruix important del crèdit a finançar les empreses de l'oligarquia, “com ho ha fet el govern espanyol durant molts anys”, hi matisa. Segons ell, “les pimes suposen el 99,8% del total d'empreses del teixit productiu, ocupen el 70% de treballadors i generen el 60% del VAB mercantil”. Així doncs, un estat propi –detalla l'enginyer– seria capaç de “fabricar petits béns de valor afegit, liderar el turisme de qualitat, cultural i històric, i explorar el món de les start ups tecnològiques”. A més, tindria força incentius per “atraure” grans marques multinacionals arrelades a Europa i convertir-se en la “porta logística” d'Àsia.

Canadell dribla les diverses amenaces que ha rebut el procés català a còpia d'informes econòmics i fonts acadèmiques de primer ordre. D'altra banda, exposa les trajectòries d'un centenar llarg d'empreses made in Catalonia que han esdevingut referents: “M'he entrevistat amb persones pròximes als seus nuclis de direcció, que han coincidit a remarcar els beneficis que suposaria la independència”, afirma. Hi destaquen des de Chupa Chups, Codorniu i Roca fins a Pronovias, Publicacions de l'Abadia de Montserrat, passant per Grifols, El Celler de Can Roca i Softonic. “No cal viatjar gaire per topar amb alguna d'elles.” En tots els casos, assegura, la voluntat de créixer ha permès assolir l'èxit.

Potencial d'estat és el segon llibre de Joan Canadell que es finança a través de la plataforma Verkami –després de Catalunya: estat propi, estat ric– i el primer de Nautilus. Els donatius recaptats a través del web vkm.is/potencialdestat serviran per sufragar els costos de la primera edició de l'estudi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia