Política

SUSAN GEORGE

FILÒSOFA I ANALISTA POLÍTICA

“Obama ha defraudat moltes esperances”

“El TTIP va ser completament planejat per corporacions transnacionals ja des de principis dels noranta i representa una greu amenaça a la democràcia; espero que el puguem tombar”

“Hi haurà polítiques d'austeritat fins que no elegim governs que diguin prou”

“Després de Grècia, vindran Espanya i França

INFORME LUGANO
Als seus 81 anys, Susan George no es cansa de denunciar amb lucidesa i energia els excessos del capitalisme global, que permeten que un 1% de la població mundial acumuli la riquesa. Autora d'una quinzena de llibres, entre els quals el conegut ‘Informe Lugano', presideix actualment el Transnational Institute d'Amsterdam
Hollande ha firmat
la reforma laboral que buscava
des de feia anys
la patronal francesa

Icona de la lluita contra el model actual de globalització i del poder de les grans corporacions transnacionals, la filòsofa i analista Susan George (Akron, Ohio, 1934) participa a Barcelona en la quarta edició del Seminari Internacional de Convivència planetària: Construïm Biocivilització, que se celebra fins dissabte i que inclou una llarga llista d'activistes socials locals i internacionals com ara Chico Whitaker i Vandana Shiva.

Obama acaba de visitar Alemanya defensant l'Associació Transatlàntica de Comerç i Inversió (més coneguda com a TTIP), un tractat que s'està negociant en secret entre Europa i els Estats Units i que, segons els moviments socials, amenaça greument les democràcies. Creu que s'arribarà a aprovar?
Hi ha un ampli moviment social a Europa que farà tot el que pugui per impedir que s'aprovi el TTIP i per transmetre als governants la idea que si l'accepten estan morts. Com que l'alemanya és la societat més forta contra el TTIP i com que Alemanya és també l'estat europeu més gran i poderós, crec que tenim una oportunitat. El moviment també està creixent als Estats Units, encara que allà, de moment, estan més concentrats en el TTP (Tractat d'Associació Transpacífic), que té la majoria de característiques del TTIP. Espero, doncs, que el puguem tombar.
Quins perills planteja aquest tractat?
El TTIP va ser completament planejat per corporacions transnacionals ja des de principis dels noranta i representa una greu amenaça a la democràcia. Per exemple, estic segura que els tribunals d'advocats privats decidiran, sense possibilitat d'apel·lació, que un estat ha comès un crim perquè aprova una llei que posa en risc els beneficis presents o futurs d'una multinacional. Es busca, a més, el mínim comú denominador en les regulacions.
Des que va esclatar l'última crisi financera, vivim a Europa sota les polítiques d'austeritat dictades per Alemanya i la Comissió Europea. Però el creixement no arriba. Què hauria de passar perquè els governs s'adonessin que aquestes polítiques no funcionen?
No, al contrari, sí que funcionen! Compleixen l'objectiu de transferir els diners de la gent cap a l'1% de la població. Es tracta de privatitzar-ho tot. Miri el cas de Grècia: li van imposar un memoràndum en què l'obligaven a privatitzar això, això, això... tant si era rendible com si no. Van privatitzar la loteria –generava ingressos molt importants–, van vendre tots els aeroports regionals a una companyia alemanya... La gent pateix, és clar, però les polítiques funcionen. Com diu Iannis Varufakis, van anar contra Grècia perquè era l'objectiu més fàcil. Ara serà el torn d'Espanya i, finalment, França, que està molt endeutada. François Hollande ha firmat aquesta terrible llei de reforma laboral que és exactament la que vol la patronal francesa i que buscava des de feia molts anys. Ara, però, afortunadament, la gent està reaccionant al carrer, ocupant la plaça de la República, a París, amb aquest moviment anomenat Nuit Debout. No sabem què acabarà passant a França però, per primera vegada, els estudiants i els sindicats van junts amb un programa comú i això no va passar ni el 1968. I és que això seguirà així fins que no elegim governs que es plantin, que diguin no a aquestes polítiques.
Els ‘papers de Panamà' mostren el mecanisme que permet als més rics evadir impostos i augmentar el seu patrimoni...
Això depèn de les lleis i les lleis, dels estats. Miri, dimarts va començar a Luxemburg el judici a un jove anomenat Antoine Deltour, el que va filtrar les dades del Luxleaks [escàndol sobre les operacions per fer pagar menys impostos a les multinacionals]. Jean-Claude Juncker, actual president de la Comissió Europea, era el primer ministre de Luxemburg quan es feien tots aquests acords amb les multinacionals. No es pot dir que no estigués al corrent del que s'estava fent, oi? Qui hauria d'anar a judici, doncs?
Encara que no acabi sent el candidat demòcrata a la Casa Blanca, com explica l'èxit de Bernie Sanders?
Sanders és un socialdemòcrata que té un programa perfectament factible i viable que preveu coses com ara matrícules gratuïtes a les universitats públiques o una cobertura mèdica per a tothom, un objectiu que l'Obamacare no ha aconseguit. El seu èxit forma part del ressorgiment de la vella esquerra. Fins ara no hi havia ningú. A Obama l'han votat dues vegades perquè la gent hi va dipositar moltes esperances, però Obama ha decebut la majoria d'aquestes esperances.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona
orient mitjà

Creixen els temors d’una incursió de l’exèrcit israelià a Rafah

barcelona
judicial

La Fiscalia de l’Audiència Nacional veu terrorisme al cas del Màgic

barcelona
orient mitjà

Von der Leyen demana a Israel i l’Iran que frenin l’escalada

barcelona
índia

Arrenca el procés electoral més gran i més llarg del món

barcelona

Israel llança un atac limitat de represàlia contra l’Iran

barcelona
Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid