Política

El PNB es reforça

Amplia el resultat del 2012 i guanya als tres territoris, però ha de pactar per governar

EH Bildu manté el segon lloc tot i la irrupció de Podem, que passa a ser tercera força

El PSE s'enfonsa i empata amb el PP en escons

Clara victòria del PNB, que no només va aconseguir ahir revalidar el triomf del 2012, sinó que va ampliar els resultats, mentre que el PSE es va convertir en el gran derrotat de la nit electoral en obtenir els seus pitjors resultats de la història en unes eleccions al Parlament de Vitòria, en quedar per sota dels 12 escons. Els socialistes, que van perdre gairebé la meitat dels 16 parlamentaris obtinguts fa quatre anys i van empatar a nou amb el PP, han quedat relegats per Podem a la quarta posició. Sorpasso, doncs, de la formació morada, que s'estrenava en unes eleccions basques. Tot i els bons resultats obtinguts –11 parlamentaris– i desplaçar els socialistes al quart lloc, Podem no va veure completat del tot el seu objectiu en no aconseguir superar EH Bildu, que va mantenir-se com a segona força política. Tot i superar els independentistes en les dues cites de les generals i presentar com a candidata Pili Zabala, germana de Joxi Zalaba, assassinat pels GAL, els de la formació morada no van aconseguir la segona posició.

Els independentistes bascos van aguantar bé l'envestida de la formació morada tot i no poder revalidar els resultats de fa quatre anys, els millors de la seva història, i van perdre quatre escons, en passar de 21 a 17. La reaparició de l'històric dirigent de l'esquerra abertzale Arnaldo Otegi pot haver contribuït a parar el cop de la irrupció de Podem.

EH Bildu va ser la segona força més votada a Guipúscoa i Biscaia, mentre que a Àlaba es va veure superat pel PP. Els populars van continuar amb la línia descendent de fa quatre anys, tot i que ahir la caiguda no va ser tan accentuada com la dels socialistes i van perdre només un diputat en passar de 10 a nou escons.

L'única formació –a excepció de Podem, que s'estrenava– que va millorar resultats van ser els nacionalistes bascos, que van veure premiat així el gir cap a la moderació que ha fet el PNB, després de l'etapa del lehendakari Juan José Ibarretxe. Els nacionalistes bascos van aconseguir guanyar als tres territoris, superant l'esquerra abertzale a Guipúscoa. Van assegurar Àlaba, repetint triomf, i van arrasar a Biscaia.

El PNB, liderat per Iñigo Urkullu, va reforçar el seu poder en millorar els resultats de fa quatre anys i obtenir un parlamentari més. Els nacionalistes bascos van passar de 27 a 29. Tot i ampliar resultats, el PNB necessitarà pactar per governar, com en aquests darrers quatre anys, en què ha tingut el suport dels socialistes. Probablement, els d'Urkullu es decantaran un altre cop per una aliança amb el PSE, els nou diputats del qual poden convertir-se en peces clau per a la governabilitat. Els vots de nacionalistes bascos i socialistes sumen i arriben a la majoria absoluta, situada en 38 escons.

D'aquesta manera, el PNB no necessitarà per governar buscar altres suports, que en aquest cas els podria trobar amb EH Bildu. De fet, després de fer-se públics els resultats, el líder abertzale Arnaldo Otegi va tornar a oferir al PNB un pacte per desenvolupar un full de ruta sobiranista, ja que els números, va dir, donen per poder dur-lo a terme.

Una altra dada destacada que deixen aquests comicis al Parlament de Vitòria, que van registrar una participació inferior en gairebé tres punts a fa quatre anys, va ser la no-obtenció de representació per part de C's. La formació d'Albert Rivera no va aconseguir mantenir l'escó obtingut per UPyD el 2012, que és l'objectiu que s'havia fixat. Una derrota que sumada a la del PSE i el descens del PP mostra una clara enfonsada dels partits unionistes.

LES FRASES

Hem de créixer com a país, Euskadi mira al futur i mira a Europa
Iñigo Urkullu
lehendakari en funcions i candidat del PNB a la reelecció
La majoria d'aquest poble ho té clar: hi ha una majoria a favor del sobiranisme
Arnaldo Otegi
Polític independentista basc


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Israel pressiona Hezbol·là al Líban mentre continua bombardejant Rafah

barcelona
GIRONA

Junts fa una aposta per la transformació digital de les empreses

GIRONA
GIRONA

Trobada dels candidats d’ERC amb els sindicats per parlar d’habitatge

GIRONA
estat espanyol

Brussel·les expedienta Espanya per no garantir la presumpció d’innocència

barcelona
iran

L’Iran condemna a mort un raper per donar suport a les protestes de Mahsa Amini

barcelona
Política

Mor Andreu José Mestres, el batlle més longeu de Collbató (1983-1995)

política

La CUP proposa un pla de xoc a l’escola per fer front al retrocés del català

salt
rússia

Detenen el viceministre de Defensa acusat d’haver acceptat un suborn

barcelona
política

El govern nega que amagués l’acord per actualitzar les condicions de Hard Rock

barcelona