Política

Munté subratlla que un referèndum hauria de ser “vinculant i homologable a ulls de la comunitat internacional”

La consellera creu que tothom s'hi sentiria cridat a participar si el resultat després tingués conseqüències

La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, ha subratllat que un referèndum com a via per culminar el procés hauria de ser “vinculant i homologable a ulls de la comunitat internacional”. Perquè fos factible, a més, ha opinat que caldria que tothom s'hi sentis apel·lat a participar, i per complir aquesta última condició, ha considerat “imprescindible” que tingués conseqüències jurídiques i polítiques. Així s'ha expressat a poques hores del discurs del president de la Generalitat amb motiu de la qüestió de confiança. En preguntar-li sobre les diferències d'opinió en el sí del PDC sobre el referèndum, Munté ha assegurat que el partit gaudeix de “bona salut”, però ha reconegut que hi ha “debats a partir de diferents aproximacions a un repte gegantí”.

Munté ha reconegut que el referèndum “s'obre pas” com a opció per culminar el full de ruta, però ha recordat que aquesta és una via que “ha estat sempre i ha format part sempre” del llenguatge i les propostes que han fet els partits independentistes i el Govern. La consellera ha evitat parlar d'unilateralitat, i s'ha limitat a dir que el referèndum “requereix de plenes garanties i ser homologable i vinculant”.

Al seu parer, és l'instrument que proporciona un resultat “més nítid i més net”, però ha insistit que cal que hi hagi el “consens necessari”. Perquè sigui factible, ha continuat, tothom s'hi ha de sentir apel·lat, i ha considerat que perquè això passi la “clau” és que la consulta sigui vinculant, no com en el cas de 9-N.

En paral·lel, la portaveu ha opinat que el sobiranisme no ha d'abandonar la via del diàleg i de l'acord amb l'Estat, perquè “seure a negociar és quelcom inherent al procés”.

Ara bé, ha avisat que si l'Estat continua bloquejant una solució, des de Catalunya “no es renunciarà a continuar fent via a partir del full de ruta”, perquè “el contrari seria renunciar i faltar al mandat democràtic dels ciutadans”. Munté ha insistit que el Govern prefereix parlar d'”obediència a una nova legalitat”, a uns marcs jurídics que “donin cobertura” al tram final del full de ruta.

Com va fer ja dimarts, Munté ha assegurat que hi ha “unitat de plantejament i cohesió interna” en el Govern sobre la voluntat de culminar el procés i fer-ho “de la manera que sigui més consensuada i amb les màximes garanties”. Ha parlat de Junts pel Sí, del Govern i també del PDC, on sí que ha reconegut que hi ha “debats a partir de diferents aproximacions a un repte gegantí”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

Sánchez revela avui la decisió després d’una onada de suport

Barcelona
política

Zero girs de guió per consolidar el vot convençut

barcelona
opinió

Comunes contra el casino

Clara Ponsatí
Candidata d’Alhora

“Els partits independentistes s’han entregat a Espanya”

Barcelona

El nou Trueta, el gran repte

Girona

Pistes independents: la clau

Barcelona
Estat espanyol

Unes cinc mil persones es manifesten en suport de Sánchez davant el Congrés

Barcelona
Itàlia

Meloni encapçalarà la llista del seu partit als comicis europeus

Barcelona
POLÍTICA

Vergés afirma que Illa “sempre serà la sucursal del PSOE”

blanes