Política

Iceta defensa que Puigdemont no té “legitimitat ni força” per imposar la via unilateral

El president del PSC reitera la seva disposició per col·laborar amb la millora de l'autogovern i el finançament

El líder socialista defensa que la meitat més un, és a dir, un 51% a favor de la independència no seria suficient per un trencament

El president del PSC al Parlament, Miquel Iceta, ha rebutjat la via unilateral perquè “no va enlloc” i ha defensat que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, no té “legitimitat ni força” per imposar la via unilateral del referèndum. En la seva intervenció en el marc de la qüestió de confiança, Iceta ha argumentat que les eleccions del 27-S no van donar el suport necessari per a aquesta via i ha apuntat que la majoria dels catalans estan insatisfets amb les actuals relacions amb Espanya, però no són independentistes. Tot i refermar la seva proposta de reforma federal i la via del diàleg i l'acord, Iceta ha reiterat la seva disposició per col·laborar amb la millora de l'autogovern i el finançament.

Iceta ha dedicat bona part del seu discurs a carregar contra la via unilateral de Puigdemont i ha replicat al president de la Generalitat que “no té dret per posar les institucions catalanes, que són de tots, fora de la llei”. Segons Iceta, el principal problema és que Puigdemont s'ha fixat l'objectiu de la independència quan no ho és per a la majoria dels catalans. “Hi ha molts obstacles però el fonamental és que no té encara prou suport, la majoria social a Catalunya és la que formem les persones que estem insatisfetes amb les actuals relacions amb la resta d'Espanya”, ha argumentat.

D'altra banda, Iceta s'ha referit als “molts dubtes” que suscita entre els independentistes l'opció d'un referèndum unilateral citant les opinions del catedràtic de ciència política Ferran Requejo i del diputat de JxSí Germà Bel, que va alertar del perill que un referèndum unilateral sigui un 9-N “patètic”. I sobre un hipotètic resultat d'un referèndum, ha considerat que la meitat més un, és a dir, un 51% a favor de la independència no seria suficient per un trencament.

A més, també ha retret a Puigdemont que ofereixi un referèndum acordat amb l'Estat però alhora posi “l'ultimàtum” sobre la taula de “referèndum o referèndum”. Una actitud que, segons el líder del PSC, fa “impossible” una consulta acordada.

Iceta també ha considerat un “error” que els partits independentistes condicionin la investidura espanyola a un referèndum i els han demanat que deixin de banda aquesta condició per tal de facilitar un canvi polític a l'estat espanyol. Ha refermat que el seu partit no abandonarà la seva aposta per un referèndum sobre una reforma constitucional federal. Una opció que, segons ha admès, té dificultats i no té un èxit garantit. Però tot i així, considera que és la via “més sòlida i viable” i que, si arribés a bon port, seria acceptada tant pels ciutadans catalans com pels espanyols.

De fet, ha conclòs que no hi pot haver una solució unilateral d'un problema que no només afecta als catalans sinó també als espanyols i que, per això, l'única solució passa pel diàleg i el pacte.

Tot i el rebuig frontal al full de ruta del president argumentant que, en cas contrari, el PSC seria “incoherent i irresponsable”, Iceta ha mantingut la mà estesa per col·laborar amb el Govern per qüestions relacionades amb la millora de l'autogovern i del finançament.

Finalment, ha dubtat que el debat de la qüestió de confiança aconsegueixi l'objectiu de donar estabilitat al Govern i ha apuntat que si la CUP no assegura el seu suport als pressupostos del 2017, “el debat no servirà de gaire”.

Federalisme en declivi

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha advertit avui el president del grup parlamentari del PSC, Miquel Iceta, que la seva proposta federal no deixa de perdre suports a les urnes i ha justificat un referèndum sense aval de l'Estat per no quedar encallats en un “empat infinit”.

En la rèplica Iceta, en la segona jornada del debat de la qüestió de confiança al president de la Generalitat, Puigdemont ha restat credibilitat a la via federal dels socialistes perquè, “elecció rere d'elecció”, el seu “suport social” va minvant.

Per a Puigdemont, “el federalisme és una proposta tan legítima com la independència o l'autonomisme”, però “ha anat perdent suports” a les urnes. En canvi, ha recalcat que sí que hi ha una “immensa majoria” de catalans que “acceptaria el resultat d'un referèndum” sobre la independència.

Puigdemont ha reiterat la seva predisposició a acordar el referèndum amb l'Estat, però “l'altra part no vol pactar”, per la qual cosa està disposat a impulsar-ho sense la seva autorització perquè el contrari “ens aboca a l'empat infinit”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia