Política

La premsa internacional veu el resultat de la qüestió de confiança com una mostra d'“unitat” de l'independentisme

Diversos mitjans interpreten que l'executiu ha recuperat el suport de la CUP i es referma l'hora de convocar un referèndum l'any que ve

Els mitjans internacionals s'han fet ressò aquest divendres de la victòria del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, en la darrera fase de la qüestió de confiança a la que s'ha sotmès aquesta setmana i hi veuen una demostració d'unitat de l'independentisme.

Reuters destaca que els independentistes “guanyen el vot de confiança” i ho considera “una mostra d'unitat” i una “prova de lleialtat”. L'agència de notícies amb seu a Londres afegeix que el resultat de la votació “accelera les propostes per construir un estat català, amb o sense el consentiment d'Espanya”. Al seu parer, “el rebuig constant de Mariano Rajoy per permetre convocar un referèndum vinculant a Catalunya, ha llimat les diferències entre els partits separatistes”. També creu que “la confusió que hi ha actualment al cor de la política espanyola no ha ajudat a restablir les relacions” entre Catalunya i l'Estat espanyol i que els catalans “s'han sentit frustrats davant la incapacitat dels partits espanyols per superar el bloqueig i formar govern”. Tot i això, l'agència recorda que ha estat la negativa de la CUP a aprovar els pressupostos el que ha portat a la celebració de la qüestió de confiança. A més, precisa que “el suport dels 10 diputats de la CUP no és una carta blanca als pressupostos”.

L'agència France Presse explica que Puigdemont “ha obtingut la majoria absoluta del Parlament” i ha “recuperat el suport de la CUP, que va perdre al juny per diferències ideològiques”. Per aquest motiu, assenyala que el president català podrà ara “convocar un referèndum l'any que ve passi el que passi” per votar sobre la independència. La notícia incideix en què l'anunci de Puigdemont arriba en un moment de “paràlisi política a Espanya” que fa “nou mesos que dura”. A més, recorda que el predecessor de Puigdemont al capdavant del govern, Artur Mas, “ha hagut d'afrontar processos judicials” per organitzar l'any 2014 “una consulta semblant a un referèndum, en la qual van participar 2,3 milions de persones” de les quals “un 80% va votar a favor de la independència”.

El diari irlandès The Irish Times també posa en relleu que “el resultat de la qüestió de confiança manté els plans per trencar amb Espanya convocant un referèndum d'independència l'any que ve”. L'article, signat pel corresponsal del diari a Madrid, Guy Hedgecoe, veu “improbable que hi hagi un canvi de rumb a Espanya” pel que fa a “la manera com s'afronta la qüestió catalana”. En aquest sentit, el periodista pronostica que “tenint en compte la rebel·lió interna del PSOE”, Rajoy “continua sent el candidat més ben posicionat per formar govern a Espanya”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona
birmània

La junta militar trasllada Suu Kyi a un lloc d’arrest fora de presó

barcelona