Política

JxSí i la CUP es tornen a embrancar pels impostos

La CUP reclama un impost per a les grans fortunes i un altre sobre fons d'inversió

Junts pel Sí i la CUP tornen a fer evidents les diferències pel que fa a incloure un augment d'impostos en els pròxims pressupostos. Avui la CUP presenta en solitari una resolució que explicita totes les seves demandes: que en el termini de 60 dies es presenti un projecte de llei per crear un impost sobre grans fortunes i un altre sobre els rendiments dels fons d'inversió i valors a l'estranger. També reiteren altres reclamacions ja conegudes: que l'impost sobre successions torni a la regulació del 2008 (a l'època del tripartit), que s'elimini el mínim exempt en l'impost del patrimoni i s'introdueixin canvis en l'impost sobre les estades en establiments turístics, a banda d'augments en la banda alta de l'IRPF.

Per contra, la proposta de Junts pel Sí en matèria fiscal –també sense possibilitats de prosperar– només inclou “recuperar els tributs propis declarats inconstitucionals” (l'impost sobre nuclears i el de dipòsits bancaris) i “reforçar la lluita contra el frau”, entre altres mesures més destacades.

Durant el debat d'ahir, el diputat cupaire Benet Salellas va recordar que fa uns mesos els anteriors pressupostos van “embarrancar” per la qüestió fiscal i va reiterar l'exigència que s'apugin els impostos a “qui més ingressos té”. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va tornar a rebutjar-ho en rodó. “No tenim una pressió fiscal baixa i ja hem arribat a tocar os en aquest aspecte”, va argumentar. Va afegir que tocar la franja alta de l'IRPF autonòmic no permetria solucionar els problemes de finançament, ja que “el principal problema d'aquest país es diu espoli fiscal” i “la gran fortuna és Espanya”.

El PSC i Catalunya Sí que es Pot presenten plegats una proposta de resolució per modificar el tram autonòmic de l'IRPF: reduir els tipus mínims, suavitzar els tipus de les rendes mitjanes i incrementar els de les rendes més altes. També defensen reformar l'impost de successions per retornar-lo als nivells d'ingressos del 2008, a partir d'una reducció significativa i selectiva dels beneficis fiscals que ara contempla la normativa catalana i gravar de manera més intensa els grans patrimonis, com a pas previ a un impost de grans fortunes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia