Política

política

procés sobiranista

L'AMI crea una assemblea d'electes per garantir la celebració del referèndum si apareixen “obstacles”

L'Associació de Municipis per la Independència (AMI) ha decidit impulsar l'Assemblea d'Electes de Catalunya (AECAT) pel que “pugui ser requerida els propers mesos”. “No sabem si hi haurà obstacles”. Però si arriben, es veuen en “l'obligació” d'estar organitzats per “garantir” el procés democràtic i el referèndum, ha assegurat la presidenta de l'entitat, Neus Lloveras,

Per ara, fan una crida als 9.283 càrrecs electes catalans entre regidors, alcaldes, diputats, senadors i eurodiputats a adherir-se a una base de dades voluntària i oberta –se'ls lliurarà un carnet que els acredita- i animen a sumar-s'hi totes les ideologies perquè consideren que la tasca de l'AECAT pot transcendir l'independentisme. “La legitimitat la tenim pel fet de ser càrrecs electes”, ha assegurat Lloveras.

Fer el possible per garantir el referèndum

Impulsen l'AECAT ara –”som a la recta final”- per si cal que sigui “requerida els propers mesos”, un cop el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el Debat de Política General van situar al setembre la convocatòria d'un referèndum, i en ple debat sobre la judicialització de la política. “Els fets seran els que condicionaran quines tasques i accions s'han de dur terme”, ha apuntat Lloveras.

“No sabem si hi haurà obstacles, els càrrecs electes tenim una obligació, en el moment que hi pugui haver impossibilitat de tirar endavant el procés, tenim l'obligació d'estar al costat dels ciutadans i de fer possible que l'acte democràtic de fer un referèndum sigui possible”. En ser preguntada si això passa per assumir des de l'AECAT la convocatòria i organització d'una consulta vinculant en cas que no ho puguin fer les institucions, Lloveras ha respost: “Directament no. Farem el que he dit: garantir que el referèndum es pugui fer. Haurem de valorar la manera en el moment oportú”.

Per ara assumeixen que “si el procés democràtic està en dubte o queda interromput o bloquejat, els càrrecs electes tenen l'obligació de garantir el procés democràtic i estaran en disposició i preparats per poder actuar i per garantir que la democràcia funciona al país”.

L'AMI ha presentat la proposta d'AECAT al Govern i almenys a partits representats a l'executiva de l'entitat sobiranista com PDECAT, ERC i CUP i entén que l'eventual convocatòria de l'AECAT estaria avalada per “la legitimitat de ser càrrecs electes”. “És inqüestionable” ha seguit Lloveras. “És un instrument més, per garantir la democràcia, per actuar hipotèticament si hi hagués algun entrebanc al camí”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia