Política

La cerca s'estén per Europa

SOSPITÓS

La fiscalia alemanya busca un tunisià que els serveis de seguretat tenien fitxat com a individu molt perillós

Vinculat al gihadisme, li havien denegat l'asil, però no se'l va poder expulsar per problemes d'identificació

Una operació de crida i cerca està en marxa arreu d'Europa després que la fiscalia alemanya identifiqués ahir un sospitós, el tunisià Anis Amri, en l'atemptat sagnant de dilluns contra un mercat nadalenc a Berlín.

La foto del sospitós, extreta de la seva petició d'asil, es va difondre de manera immediata a tots els mitjans, amb els ulls pixelats o tal qual, íntegrament. El mateix va passar amb el nom i cognoms, Anis Amri, i la data de naixement, 22 de desembre del 1992, malgrat que tothom advertia que ha fet servir entre quatre i deu identitats falses o “àlies” en paral·lel i, com a mínim, tres nacionalitats diferents.

Va arribar a Alemanya a mitjan any passat, en el moment de màxima entrada de refugiats al país. Des de feia alguns mesos, se'l vigilava com a individu perillós, vinculat o fins i tot “persona de contacte” amb Estat Islàmic (EI), l'organització que aquest dimarts va reivindicar l'atemptat de Berlín. També se'l tenia fitxat com a seguidor de la xarxa de l'islamista Abu Walaa, detingut el novembre passat i dedicat a la captació de joves per al gihadisme.

Havia estat aquest mateix any a la presó, en espera de ser expulsat i després que se li rebutgés la petició d'asil. Però va sortir en llibertat l'endemà mateix perquè no s'havia pogut aclarir la seva identitat al cent per cent. El febrer passat es va traslladar del land del Rin del Nord-Westfàlia, on havia quedat enregistrat com a asilat, a Berlín. Al novembre se'l va detectar per última vegada a la capital alemanya. A partir d'allà se'n va perdre la pista.

“Tenim un nom sospitós i hem emès una ordre de detenció europea”, va confirmar el ministre de l'Interior, Thomas de Maizière, tot i deixar clar que, la investigació, la porta la fiscalia federal i que, per tant, és competència seva donar o no més informació. Que sigui sospitós no vol dir que sigui necessàriament l'autor de l'atac, va advertir De Maizière.

La sospita sobre Amri va saltar en descobrir-se uns documents sota un seient del camió amb què es va cometre l'atemptat del mercat nadalenc berlinès. Era el seu certificat com a asilat “tolerat” al país.

Al sospitós, se'l tenia catalogat entre els 549 terroristes potencials –gihadistes o no– que les forces de seguretat alemanyes tenen enregistrats, segons van dir fonts del Ministeri de l'Interior. Va viure primer a la regió de Renània –bastió del salafisme radical al país– i d'allà va passar a Berlín; està en condició de peticionari d'asil “tolerat”, com es cataloga els refugiats a qui s'ha rebutjat la sol·licitud, però a qui no es pot expulsar al lloc d'origen, generalment perquè allà estan amenaçats.

Tolerat i perillós, dues categories que conflueixen en un estat de dret, com l'alemany, i que de nou col·loquen el govern d'Angela Merkel davant les crítiques dels que consideren que s'hauria d'expulsar, si més no, els asilats que suposen un perill per al país. Les exigències vénen tant de l'ala dretana de la seva Unió Cristianodemòcrata (CDU) com de la Unió Socialcristiana de Baviera (CSU), un partit “agermanat” que pressiona la cancellera fins i tot quan no hi ha alarma terrorista pel mig. La dreta radical d'Alternativa per Alemanya (AfD) concreta la seva “ordre d'expulsió” en un cognom i una frase: “Merkel muss weg”, “Merkel ha de marxar”.

Lluita dins del camió

Mentrestant, la investigació va revelant nous detalls sobre el camió utilitzat en l'atac de dilluns. El conductor registrat del tràiler, el polonès Lukasz Urban, va ser trobat mort al seient del copilot amb ferides de bala i arma blanca. Els investigadors creuen que el camió va ser segrestat dilluns a la tarda quan estava aparcat en una zona industrial del nord-oest de Berlín esperant a l'endemà per fer l'entrega, un carregament de bigues d'acer procedents d'Itàlia.

Les dades del GPS indiquen que el vehicle va començar a fer petits moviments “com si algú estigués aprenent a conduir-lo” abans de dirigir-se al mercat nadalenc de Berlín. Segons el diari Bild, l'autòpsia va permetre esbrinar que el polonès encara era viu quan el terrorista va llançar el camió contra els visitants del mercat i va lluitar fins al final per intentar aturar-lo i evitar la massacre.

LA XIFRA

100.000
euros
de recompensa ofereixen les autoritats alemanyes per informacions que portin a la detenció del nou sospitós.
Que sigui sospitós no vol dir que sigui l'autor de l'atemptat amb camió a Berlín
Thomas de Maizière
MINISTRE De l'INTERIOR ALEMANY


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia