Política

Josep Rull

Conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat

Un país modern, un país sostenible

El fil conductor de la nostra política és la modernització del país a través de la sostenibilitat, essent així coherents amb els grans objectius internacionals i homologables als països avançats del nostre entorn, en què l'eficiència en l'ús dels recursos i la minimització de contaminants són estímuls per a la generació de prosperitat, oportunitats i benestar.

Volem que el 2017 deixi empremta a Catalunya en la lluita contra el canvi climàtic, en la mitigació de les causes i en l'adaptació als seus efectes. Que la Generalitat exerceixi la copresidència de l'Aliança d'Estats i Regions-The Climate Group ens brinda l'ocasió de donar-hi el relleu necessari.

Volem encarrilar la resposta a la insuficient qualitat d'aire de les grans conurbacions, sobretot la de Barcelona. Repensarem la mobilitat perquè el pes del transport públic creixi i el del vehicle privat disminueixi. La congelació de tarifes vol ajudar-hi, com l'ampliació de línies i serveis. De totes maneres, abordarem com fer un salt quantitatiu i qualitatiu que elimini els perjudicis que una mobilitat insostenible provoca a la salut, a l'entorn i a l'economia.

Aquesta filosofia s'ha d'estendre al transport de mercaderies. L'incompliment de les inversions estatals al corredor mediterrani ferroviari afebleix alhora el dinamisme de la nostra economia i l'aposta per la sostenibilitat. Insistirem perquè el 2017 això també doni un tomb definitiu.

Igualment, l'any que encetem, impulsarem decididament l'economia circular (no desaprofitar ni una engruna dels recursos materials i energètics que introduïm a l'economia i allargar-ne la vida útil reaprofitant-los tantes vegades com la capacitat d'innovació ens permeti). La regeneració de l'aigua utilitzada o certes accions de reciclatge en són exemples incipients, però ho volem estendre molt més enllà.

Aquestes i altres iniciatives tindran el seu eco legislatiu en dues lleis destacables pel seu rol de definició del nostre model econòmic sostenible: la llei del canvi climàtic i la llei del territori, pensada per reforçar la cohesió territorial de les 41 comarques i la Val d'Aran. Amb tot plegat, pretenem aplicar una idea essencial: que un país només pot ser modern si és sostenible i que un país amb el grau de desenvolupament de Catalunya només pot ser sostenible si és modern.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

escòcia

John Swinney serà el nou primer ministre escocès

barcelona
política

Veray afirma que votar al PP serveix per dir “no al procés i no a Sánchez”

girona
OLOT

La CUP defensa una “reforma integral” del sector agroalimentari

OLOT
BESALÚ

Junts es compromet a posar al dia i climatitzar els centres educatius

BESALÚ
Política

Tortosa municipalitzarà el pàrquing de la plaça Alfons XII

Tortosa

La CUP defensa “lleis que treguin l’habitatge de les urpes dels fons voltor”

salt
unió europea

La CE aposta per tancar el procediment contra Polònia per l’estat de dret

barcelona
política

Una quinzena d’entitats demanen als partits compromís amb l’habitatge

barcelona
Política

El PSC guanyaria les eleccions, amb un empat tècnic entre Junts+ i ERC

barcelona