Política

procés sobiranista

El Maresme, la comarca amb més pes a l'Assemblea d'Electes

Uns 200 alcaldes i regidors dels 452 que hi ha a la comarca ja s'hi han adherit, cosa que representa un 45,13% del total

Serviria d'aixopluc per al referèndum si s'arribés a inhabilitar el Parlament o el president de la Generalitat

El Maresme és la comarca de Catalunya que, en aquests moments, té més càrrecs electes municipals adherits a l'Assemblea d'Electes de Catalunya (Aecat). Així, ja formen part d'aquest organisme 204 càrrecs electes de diferents municipis de la comarca –entre alcaldes i regidors– dels 452 que hi ha en total, cosa que representa un 45,13%. Aquesta xifra es va donar a conèixer ahir a Mataró durant la presentació que es va fer al Maresme de l'Aecat.

Aquest organisme, impulsat a través de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), vol ser l'eina on els representants polítics puguin aixoplugar-se per tal de tirar endavant el referèndum a Catalunya en cas que des de la justícia de l'Estat s'arribi a inhabilitar o a deixar sense competències tant el Parlament de Catalunya com el president de la Generalitat. “L'Aecat és un registre que estarà preparat per constituir-se en qualsevol moment, si és necessari”, va assenyalar la presidenta de l'AMI i alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras (PDeCAT), que va recalcar que l'organisme “no és un registre de càrrecs electes independentistes, sinó que vol aglutinar tots aquells que defensen la democràcia”.

D'aquesta manera, es planteja aquesta iniciativa com una alternativa per, si es donés el cas, “poder tenir algun dipositari de la legitimitat democràtica del país”, tal com va recordar el vicepresident de l'AMI i alcalde d'Argentona, Eudald Calvo (CUP). “La defensa de la democràcia està ben arrelada a la nostra comarca i esperem més adhesions”, va afirmar el secretari d'Economia de la Generalitat i regidor a Pineda de Mar, Pere Aragonès (ERC).

Reptes de futur

Actualment, a la comarca hi ha inscrits a l'Aecat càrrecs electes majoritàriament de partits com ara el PDeCAT, ERC, la CUP i els hereus del socialisme sobiranista (MÉS). En aquest sentit, des de l'AMI no es va amagar la voluntat d'estendre la crida a pertànyer a l'organització a d'altres formacions, com els càrrecs electes dels partits independents, d'ICV o, fins i tot, de Podem. “Encara hi ha camí per recórrer a la comarca”, va opinar el vicepresident de l'AMI. Precisament, un dels regidors inscrits a l'Aecat, l'ecosocialista Àngel Puig, que dirigeix les àrees de Cultura i Patrimoni a Argentona, es va mostrar molt crític amb la seva formació “per l'ambigüitat davant el calendari del dret a decidir”.

Per la seva banda, el primer tinent d'alcalde de Mataró, Joaquim Fernàndez (PDeCAT), va lamentar que a la capital del Maresme “només 11 dels 27 regidors siguin independentistes”, i va apel·lar a la pedagogia i a la unitat: “El carrer ens ha de veure units i ens hem d'explicar davant la gent que està dubtant”, va dir. Finalment el regidor del Masnou Albert Alfaro (MÉS) va fer referència al “municipalisme per fer la república catalana”. En l'àmbit català, l'Aecat, que se seguirà presentant pel territori, ja té uns 3.000 electes inscrits.

LES FRASES

L'Aecat és un registre que estarà preparat per constituir-se en qualsevol moment
Neus Lloveras
Presidenta de l'AMI i alcaldessa de Vilanova i la Geltrú
Es planteja aquesta iniciativa per poder tenir algun dipositari de la legitimitat democràtica del país
Eudald Calvo
Vicepresident de l'AMI i alcalde d'Argentona
La defensa de la democràcia està ben arrelada a la comarca i esperem més adhesions
Pere Aragonès
Secretari d'Economia de la generalitat i regidor a Pineda
El carrer ens ha de veure units i hem de fer pedagogia davant la gent que està dubtant
Joaquim Fernàndez
primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Mataró


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia