Política

opinió

Dades vs. mentiders a sou

Els mentiders, en el tema de Catalunya, són una espècie que malauradament no està en perill d'extinció, ans al contrari, proliferen dia rere dia. Us facilitaré algunes dades per reconèixer-los i algunes dades per fulminar les seves mentides. Diuen que s'atrapa un mentider abans que un coix. Comprovem-ho.

Un mentider és aquell que en un debat critica la despesa en política d'exteriors del govern. La despesa que té Catalunya en polítiques exteriors és de 202 milions d'euros i la font és ni més ni menys que el Tribunal de Comptes. Els mentiders utilitzen aquesta xifra per intentar desmuntar l'argumentari sobiranista. Però seguim. Andalusia té una despesa en exteriors de 499 milions i el País Basc, per exemple, de 242. Però no estaria justificada cap despesa (de cap de les tres regions) si els resultats no fossin òptims. Com ho podem analitzar? Doncs fixem-nos en les dades d'exportacions, dades extretes del Ministeri d'Economia. Vegem-ho: Andalusia, 25.024 milions; País Basc, 22.021; Catalunya, 63.839 M€. Les dades parlen per si soles. Seguim.

“El procés està perjudicant l'economia catalana i el seu creixement”, és una altra de les frases que utilitzen alguns mentiders. Lapidem aquestes paraules amb dades: les bones praxis emprades des del món empresarial juntament amb el govern donen com a resultat notícies optimistes com la següent: Barcelona tindrà vol directe a partir de juliol a Hong Kong. I ja que parlem d'aeroports, recordar als mentiders que l'aeroport del Prat va registrar el 2016 un nou rècord de passatgers (44 milions), creixent un 11,2% més respecte a l'any anterior. Alguns diran “oh, però l'aeroport de Barajas arriba als 50 milions!!”. Correcte (només faltaria, tenint en compte que és la capital del Reino i que, a més, posen totes les traves possibles perquè el Prat no pugui “enlairar-se” i desplegar-se en la seva totalitat), però el creixement que ha registrat Barajas és del 7,7%, per tant, el creixement més significatiu aquest últim any ha estat per a Barcelona.

Seguint el fil de la mentida, a aquells qui afirmen que “el procés afecta Catalunya”, recordar-los que en l'últim informe StartUp Ecosystem Overview es confirma que Barcelona és el cinquè hub tecnològic europeu, a darrere de Londres, Berlín, París i Amsterdam, i a davant de Madrid. I no només això, es consolida en aquesta cinquena posició captant el 56% de les inversions internacionals en les start-up que arriben a tot l'Estat espanyol. Per tant, mentiders, no només som el cinquè hub europeu, sinó que més de la meitat de la inversió internacional es queda a Catalunya. Podríem dir que el menyspreu que l'Estat espanyol ha mostrat amb les seves no-inversions en el talent català es contraposa a la confiança que l'economia internacional hi ha dipositat? Sí.

Resulta que alguns mentiders expliquen als mitjans de comunicació que les empreses fugen de Catalunya “per culpa del procés”. Doncs haurem d'informar aquests mentiders, que sembla que gaudeixin fent el ridícul, que el teixit empresarial català no només no emigra sinó que lidera la creació d'empreses a l'Estat espanyol amb un 21,7% del total. Alguns diran, però “s'han dissolt un munt d'empreses!!”, doncs precisament a Catalunya han estat un 9,4% menys que al 2015. I experts apunten que aquest creixement és gràcies a l'emprenedoria i dinamisme del teixit empresarial català, fet que genera confiança i inversions (recordem el tant per cent de la inversió internacional que arriba a Catalunya...).

La fal·làcia que molts mentiders utilitzen respecte a les despeses en ensenyament. El tant per cent del PIB que es destina a ensenyament a Catalunya és baix, l'article de l'Oriol Amat publicat a El Punt Avui el 15 de gener ho detalla perfectament), 2,9%, comparat, per exemple, amb Andalusia (4,4%). Però la despesa sobre el PIB, que serveix als mentiders per enganyar-nos, no és el reflex pràctic de la realitat. “Una mateixa despesa en ensenyament, quan el PIB és més elevat, fa caure el percentatge” (ens ho explica Amat al seu article): Andalusia té una despesa per alumne de 4.110 euros, i Catalunya (que, recordem, té un tant per cent del PIB més baix) té una despesa per alumne superior (4.237 euros). El problema que tenim a Catalunya és de finançament, aportant el 19%, només rebem entre el 9% i l'11%. També podem recordar als mentiders que el resultat de l'informe PISA d'enguany, situa Catalunya per sobre de la mitjana espanyola, europea i de l'OCDE.

Per acabar, alguns mentiders es reconeixen perquè tot sovint posen en dubte les qualitats i professionalitat dels molts (moltíssims) economistes que, des de fa anys, defensen la viabilitat d'una Catalunya independent. En aquest apartat seré breu, no repetiré tots els economistes internacionals (premis Nobel inclosos) que s'han manifestat a favor d'aquesta viabilitat, no parlaré dels informes econòmics que ho demostren. Simplement us donaré una dada: el mitjà britànic Richtopia, especialitzat en llistes TOP100, situa Xavier Sala i Martín, reconegut economista català, en la 14a posició de la llista dels economistes més influents del món. Del món! Mentiders, us hem enxampat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia