Política

Mas: “El 9-N vam fer el que havíem de fer i ho tornaríem a fer”

L'expresident de la Generalitat i les exconselleres Ortega i Irene afronten el judici amb serenitat, fermesa i disposats defensar-se

Els encausats avancen que, si la justícia espanyola els inhabilita, portaran el cas a Europa

Amb serenitat, fermesa i amb voluntat de defensar l'esperit del 9-N i la seva actuació en la consulta. Així és com afronten el judici que comença aquest dilluns al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) l'expresident de la Generalitat, Artur Mas, i les conselleres Joana Ortega i Irene Rigau.

Els tres exmembres del govern encausats per l'organització del procés participatiu del novembre de 2014 ho han explicat aquest diumenge en una conferència de premsa al Museu d'Història de Catalunya només unes hores abans del 6-F.

El primer en prendre la paraula ha estat Mas, que ha assegurat que demà compareixeran al tribunal “molt tranquils” i que no han de “demanar perdó per res” perquè van fer “el que la gent demanava”. “Vam fer el que havíem de fer i ho tornaríem a fer. Anirem a declarar amb la cara molt alta”, ha subratllat.

“Ens volien agenollats i ens trobaran dempeus, amb l'esquena ila mirada alta”, ha proclamat.

De fet, ha reconegut que la seva preocupació més gran de cara al judici “és saber defensar amb prou dignitat el que va ser el 9-N i la il·lusió i la dignitat de tota la gent que hi va participar”. “Cap de nosaltres ens sentim culpables de res, ens sentim responsables d'estar a l'altura de les exigències que ens va posar el país”, ha afirmat.

El líder del PDeCAT ha vaticinat que “el que passarà demà pot ser un accelerador que eixampli la base sobiranista del país, perquè més gent es convenci de la necessitat de defensar el dret a decidir. Després ja veurem en quina direcció decidim”.

L'excap del govern ha reiterat que ell és “el responsable polític màxim del 9-N”. “Si volen carregar-se algú que se'm carreguin a mi”, ha reblat

Ha volgut deixar clar que no només estan serens sinó també “ferms i ens pensem defensar” fins a les últimes conseqüències. Ha apuntat que si finalment “el govern espanyol ens inhabilitat anirem a la justícia europa” perquè no poden permetre que posar les urnes acabi sent considerat un delicte.

L'exvicepresidenta del govern Joana Ortega, visiblement emocionada durant la seva intervenció, ha defensat que tenen clar que no han “comès cap delicte” però ha reconegut que la situació en la que es troben “no és gens agradable”. És per això que ha agraït l'“escalf” i el suport que estan rebent aquests dies. També ha dedicat paraules d'agraïment al seu equip en el moment del 9-N, als milers de voluntaris que van fer possible la consulta i als milions de persones que hi van participar. Així mateix, ha donat les gràcies a Mas “per confiar en mi per formar part del 9N, per creure en el meu compromís i per la teva valentia i rigor”. Segons ella, “si no hagués estat per Mas el 9-N no hagués estat una realitat”.

Ortega ha considerat que “el que acabaran jutjant demà és l'ànim del 9-N, perquè no es pot entendre sense la il·lusió, la participació i el civisme de la gent”.

Finalment, l'exconsellera d'Ensenyament Irene Rigau ha destacat que van al judici “amb el sentiment d'anar molt ben acompanyats”.

Rigau ha comentat que es fa “difícil d'entendre” que els vulguin “apartar de l'exercici públic” pel fet d'haver treballat per “un objectiu tan noble” com fer possible la democràcia directa i ser lleials als compromisos adquirits. “S'està jutjant un mandat del Parlament”, ha denunciat.

Defensa coordinada

L'expresident de la Generalitat Artur Mas no ha volgut revelar quina serà l'estratègia de la defensa, però sí que ha explicat que serà coordinada. “L'únic que podem dir és que ho hem preparat junts amb els nostres advocats”.

L'exconsellera Rigau ha comentat que encara continuen treballant en aquest sentit perquè els seus advocats han estat ocupats a causa de l'operació Pika contra el suposat finançament il·legal de CDC. “Com que vam tenir problemes de coordinació amb els advocats, per problemes que tots vostès coneixen, continuarem treballant aquesta tarda”, ha dit



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia