Política

catalunya nord

Catalunya i Occitanie estableixen relacions institucionals

Puigdemont s'ha reunit avui a Narbona amb la presidenta de la regió francesa que inclou part d'Occitània i la Catalunya Nord

Delga ha “agraït i valorat” la manifestació en favor dels refugiats a Barcelona.

El president Carles Puigdemont ha mantingut avui diumenge a Narbona una reunió institucional amb la presidenta de la regió Occitanie, Carole Delga. Aquesta nova regió francesa inclou una part de l'Occitània històrica (repartida en diferents regions franceses) i també les comarques catalanes sota administració francesa. En la reunió els dos presidents han tractat “de la situació política a Catalunya i Occitània” i han signat una carta d'intencions “per reforçar la cooperació bilateral entre els dos territoris.” Es tracta d'un document previ a la signatura d'un conveni de cooperació transfronterera entre el Govern de la Generalitat i el Consell Regional d'Occitanie. En virtut d'aquest acord els dos executius “faran actuacions conjuntes per promoure els interessos dels dos territoris davant les instàncies comunitàries” i es desenvoluparan projectes comuns “en àmbits prioritaris com el transport, especialment el ferroviari, l'ensenyament, la mobilitat laboral i empresarial, les llengues catalana i occitana o l'ajut a les persones refugiades.” La presidenta Delga ha “agraït i valorat” la manifestació en favor dels refugiats a Barcelona.

L'acord s'emmarca “en els lligams històrics dels dos territoris” i les relacions de proximitat que desenvolupen des de l'any 1983 a través de la Comunitat de Treball dels Pirineus i, posteriorment, de l'Euroregió Pirineus-Mediterrània que properament tindrà la seva seu a Perpinyà. El maig de 2015 la Generalitat i l'antiga regió Llenguadoc-Rosselló van signar un conveni de cooperació “que ara es vol ampliar i reforçar” amb la nova regió d'Occitanie, sorgida l'1 de gener de 2016 amb la fusió, imposada pel govern central de París, de les regions Migdia-Pirineus i Llenguadoc-Rosselló.

Per part del govern català també han estat presents la trobada el conseller d'Afers Exteriors Raül Romeva; el delegat del Govern a França i Suïssa, Martí Anglada, i el director de la Casa de la Generalitat a Perpinyà, Josep Puigbert.

Demà el president Puigdemont té prevista una reunió a Tolosa del Llenguadoc amb representants de la principal organització patronal francesa MEDEF i amb empresaris nord-catalans i occitans que tenen relacions comercials amb Catalunya.

Nord-catalans crítics

El moviment de la Catalunya Nord Oui au Pays Catalan ha fet públic el seu rebuig a aquesta trobada institucional. Aquest moviment, reconversió política de la secció nord-catalana de CDC, considera que “el territori de Catalunya del Nord està sofrint la major agressió institucional d'ençà de la seva annexió a França, el 1659”, ja que la nova “mega-regió creada l'1 de gener del 2016, li nega la identitat pròpia”.

El moviment, que manté viva la mobilització contra la regió Occitanie, ha aconseguit recollir signatures de “desenes de milers de ciutadans”, així com “10.000 manifestants mobilitzats a Perpinyà el 10 de setembre de 2016, en la més gran mobilització identitària catalana a l'estat francès”.

Segons els ex-convergents nord-catalans propers a Germà Gordó, “el president Puigdemont comet un error greu en reunir-se amb la presidenta de la nova macroregió occitana.” La socialista Carole Delga és, segons ells, “la principal opositora del reconeixement de la nostra identitat.” Demanen a Puigdemont “que respecti la Catalunya del Nord, avui dia menyspreada, però determinada”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia