Política

Cas Palau

La fiscalia detalla les obres sota sospita del 3% a CDC

Els túnels de la plaça de les Glòries de Barcelona és la principal de cinc adjudicacions públiques entre 2011 i 2015 que s'investiguen

El TSJC veu “imprecisions” vers l'exconseller de Justícia

Els fiscals anticorrupció Fernando Bermejo i José Grinda escriuen a contrarellotge la segona exposició raonada, després dels nous registres i detencions del febrer passat, per poder investigar l'exconseller de Justícia (2012 al 2016), exsecretari del Govern (2010 al 2013) i actual diputat de JxSí, Germà Gordó, per la seva suposada implicació en les comissions del 3% que hauria cobrat Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), a través de donacions a les seves fundacions CatDem i Fòrum Barcelona, a canvi d'adjudicar obra pública, que investiga un jutge d'El Vendrell des del 2013.

Pels fiscals, Gordó és el “contacte” del partit que fixava aquest peatge, segons dedueixen a partir de les agendes d'empresaris de Copisa, Oproler i Rogasa; de l'extresorer de CDC, Andreu Viloca, i de l'exgerent d'Infraestractures.cat (l'antiga Gisa), Josep Antoni Rosell, tot ells imputats. Per la seva condició d'aforat, només el Tribunal Superior de Justícia (TSJC) pot interrogar Gordó i aprovar el registre de cinc dels seus domicilis, que el jutge d'El Vendrell va sol·licitar el gener passat, a petició dels fiscals, i que el TSJC va refusar-ho tot indicant que falten proves d'incriminació. En la resolució, l'alt tribunal català hi exposa que hi ha “certes inconcrecions o imprecisions de dates”, com per exemple que “les adjudicacions i les donacions es troben realment allunyades en el temps ( 2011 al 2014)”, i en altres “no consta la vinculació causal entre 'regals' i adjudicacions ”.

Per tot això, el TSJC indicava al jutge instructor que continuï cercant indicis contra el diputat convergent. Els fiscals ho tornaran a intentar, i mantenen cinc obres com les principals del cas 3%. Són:

Els túnels de Glòries

Entre novembre i desembre de 2014 es va licitar l'obra dels túnels de la plaça de les Glòries de Barcelona amb un pressupost de més de 85 milions d'euros. Els fiscals mantenen que Gordó Viloca i Antoni Vives —tinent d'alcalde d'Urbanisme de Barcelona fins el 2015, i president de BIMSA, societat de l'ajuntament— van concedir l'obra a una UTE, en la qual participava Copisa. Afegeixen que el desembre de 2014, Copisa va donar 40.000 euros a la CatDem, i el gener de 2015 — en acabar la presentació d'ofertes— altres 25.000 euros. Hi precisen que l'exdirectiu de Copisa, Xavier Tauler, en les seves anotacions de gener de 2015 es mostra “segur” de les adjudicacions d'aquestes obres, les quals es van adjudicar un mes després, al febrer, a Copisa, Comsa i Rogasa.

Consorci d'Educació

Segons els informes de la Guàrdia Civil, entre finals de 2001 i mitjan 2012, Gordó, Viloca i l'exdirectiu de Copisa, Xavier Tauler, s'haurien reunit diversos cops per detallar l'adjudicació d'obres a edificis públics a Copisa el juny de 2012, a canvi que fes donacions de 100.000 euros les fundacions CatDem i Fòrum Barcelona a l'abril de 2012. S'indica que se li van adjudicar dos lots per 4,5 milions i 4,7 milions en obres a edificis de distints districtes de Barcelona. Aquí, a més, s'apunta que s'ha trobat un manuscrit a Tauler, de mesos abans de l'adjudicació, en què hi diu: “Mirar de fer gestió amb Vives”, referint-se al llavors tinent d'alcalde barceloní.

Dic Est del Port

A finals de 2011, Gordó Viloca i Tauler (Copisa), s'haurien trobat per controlar el contracte d'obres de millora del dic Est del Port de Barcelona, que es va adjudicar el març de 2012 a una UTE formada per Copisa i Comsa. A canvi, Copisa, el juliol de 2012, va fer dues donacions per valor de 50.000 euros a les fundacions.

Carretera-55

Les millores d'aquesta carretera es van adjudicar l'octubre de 2014 a l'empresa de Fèlix Pasquina (imputat). Mesos després, s'assegua que Pasquina va fer donacions a fundacions de CDC.

Institut de Manresa

Finalment, s'afirma que Josep Maria Bassols, d'Oproler, amb el grup Soler va aconseguir l'adjudicació d'una obra a l'institut Lluís Peguera, de Manresa, el febrer de 2013, després de diferents reunions amb Gordó, Viloca i Rosell, a qui van obsequiar amb dinars, entrades de futbol i un caça de perdius amb Gordó, que no es va fer.

Mas compareixerà pel cas Palau el 29 de març

L'expresident de la Generalitat anirà a la comissió d'afers institucionals (CAI) del Parlament per donar explicacions sobre el cas Palau el proper 29 de març. Tota l'oposició en bloc va demanar la compareixença d'Artur Mas després que els saquejadors confessos de la institució cultural, Fèlix Millet i Jordi Montull, declaressin que Ferrovial pagava comissions a CDC a través del Palau a canvi de l'adjudicació d'obra pública.

Malgrat que inicialment estava previst que Mas assistís a la comissió avui, finalment ho farà a finals de mes. El president de la CAI, Jean Castel, de Ciutadans, va decidir traslladar la compareixença al 29 tot i que l'expresident s'havia ofert a a anar al Parlament aquesta setmana i que la majoria dels grups també havien demanat que tingués lloc com més aviat millor. La decisió la va anunciar el portaveu adjunt de C's, Fernando de Páramo. Fonts de l'oficina de l'expresident remarcaven que hi havia un acord perquè Mas anés avui al Parlament i mostraven la sorpresa pel canvi de dia. Subratllaven que divendres ja van comunicar que hi podien anar avui.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona