Política

frança

eleccions presidencials

Macron venç la pressió del favorit en el primer debat

En un intercanvi marcat pel respecte mutu, el candidat centrista esquiva els atacs de Mélenchon i Hamon

Le Pen es referma contra la immigració i Fillon intenta recuperar la imatge d'home d'estat

Un imputat, dos investigats judicialment, un abandonat per una part de la seva família (política) i un outsider. A un mes de les presidencials més volàtils, el panorama electoral francès és digne d'una pel·lícula. O d'un acudit, si no fos perquè en joc hi ha la presidència i les enquestes les encapçala Marine Le Pen, gran bandera del populisme xenòfob i anti-Unió Europea a nivell continental. Juntament amb ella, els altres quatre aspirants principals a l'Elisi, tots homes, són el centrista Emmanuel Macron, el conservador François Fillon, el socialista Benoît Hamon, i el líder d'esquerres Jean-Luc Mélenchon.

Aquest mateix ordre tenen als sondejos. Les darreres setmanes han consolidat l'ascens del jove Macron, de 39 anys, en detriment de Fillon, enxarxat pels sous de la seva dona. Els candidats d'esquerra, mentrestant, intenten deixar enrere el destrempament que va suposar la confirmació que no ajuntaran forces.

Vinguessin d'on vinguessin, el primer debat televisat marca l'inici de la recta final. Mai n'hi havia hagut un abans de la primera volta, i en un país on entusiasma divagar sobre política, la confrontació directa té un pes crucial. Agrada escoltar idees, la brega dialèctica, i la substància. Fins al punt que les primàries de la dreta i de l'esquerra ja van alçar dos candidats, Fillon i Hamon, que no comptaven als sondejos previs. En aquest escenari, Macron tenia ahir la pressió: la dinàmica del favorit, perillosa en qualsevol elecció, i més en els temps que corren, agafa en els comicis francesos una altra dimensió. Ahir en va sortir viu. En bona mesura per la seva capacitat per navegar entre dues aigües, per picar l'ullet a la dreta en qüestions socials i econòmiques, i limitar-se a demanar responsabilitat en temes més identitaris, i per tant espinosos, com la seguretat o la immigració.

També el va ajudar el format del debat, d'intercanvi de monòlegs més que no pas de cops, tot i que Hamon el va arraconar acusant-lo de ser el candidat dels grans lobbies: “No miro el DNI de qui em fa donacions; el meu projecte és l'únic sense polítics d'ofici”, va etzibar Macron. Mélenchon també el va esbatussar per la seva proposta de mercat laboral, similar al de Fillon. La majoria d'atacs, però, se'ls va endur Le Pen, que no va decebre: va relligar inseguretat, atur, o vexació a la policia, amb immigració. “La vull aturar, sigui legal o il·legal”, va dir.

Mentrestant, Hamon i Mélenchon van evidenciar que la seva desunió no ve pel programa. Tots dos van coincidir en seguretat i energia, van atacar l'evasió fiscal i els crims “de coll blanc”. Fillon, en canvi, va semblar desconnectat, desenvolupant el rol d'home d'estat, serè i pausat com a la primària, esmentant la necessitat de redreçar l'economia. La fórmula era clara: emmirallar-se en el candidat d'èxit que va ser, abans que la credibilitat es desfés amb el Penelopegate. Al final, taules en un primer debat en què les armes van quedar enlaire. Un dia menys per a Macron.

LES FRASES

Pot assegurar [Macron] que no rep donacions de càrrecs del sector farmacèutic o petrolier?
Benoît Hamon
CANDIDAT SOCIALISTA
Jo no vull que el mercat laboral sigui el Far West
Emmanuel Macron
CANDIDAT CENTRISTA
Vull aturar la immigració, sigui legal o il·legal
Marine Le Pen
CANDIDATA DE LA ULTRADRETA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA