Política

municipal

crisi a l'Ajuntament

El PDeCAT renuncia al govern amb el PSC a Palafrugell

El cap de llista, Albert Gómez, i els altres tres edils acusen l'alcalde, Juli Fernández, de forçar la ruptura del pacte

El batlle socialista justifica la deslleialtat per salvar l'acció de govern i hi manté Unió i l'Entesa

Els quatre edils del PDeCAT, encapçalats pel portaveu i primer tinent d'alcalde, Albert Gómez, van fer pública la seva renúncia ahir al matí als càrrecs que ocupen al govern municipal de Palafrugell amb el PSC i l'Entesa. Després de dos mesos llargs d'intrigues, arran dels embats del grup majoritari del PSC –amb l'alcalde, Juli Fernández, al capdavant– contra els socis de l'antiga CiU, Gómez ahir va justificar la decisió obertament dient que “és impossible governar amb un alcalde que no té paraula, perquè no compleix els acords, no és transparent, oculta la informació i no hi confiem perquè decideix les coses unilateralment”.

En el distanciament hi han pesat molt les converses de Fernández amb el president gironí d'Unió, Xavier Dilmé, per desacreditar plegats Gómez com a trànsfuga al gener. La crisi s'havia tancat amb recels, i el mateix Gómez predeia que si d'aquí a un any el PSC no li reconeixia el dret a ser alcalde el darrer any de mandat serien sobirans per trencar. Poc després, però, l'alcalde va tornar a pressionar per rellevar la regidora de Cultura, Maite Frigola (PDeCAT), pel socialista Xavier Rocas, una decisió que l'alcalde encara no havia materialitzat en forma de decret, en espera que passés el ple d'aquesta nit. Malgrat això, totes dues parts veien inamovible un relleu que, per a la majoria del grup de CiU, suposa vulnerar el repartiment del cartipàs pactat a inici del mandat. “És millor sortir ara del govern per la porta del davant que d'aquí a un any per la del darrere”, defensava Gómez.

Errada en la tria

CiU va decidir, el juny del 2015, donar continuïtat al pacte subscrit amb els socialistes en el mandat anterior. Aleshores va funcionar, però Gómez assumia ahir la dita que “les segones parts mai van ser bones”. “El context polític empenyia a una altra mena d'acord” nacional amb ERC, admetia el cap de files del PDeCAT, però es van refiar d'una oferta, la del PSC, que els brindava la possibilitat de gaudir del darrer dels quatre anys d'alcaldia, un horitzó que en les darreres setmanes, però, s'havia anat esvaint.

Els dos negociadors socialistes –Xavier Rangel i Joaquim Vencells– ja els van advertir, la setmana passada, que era “difícil parlar d'un escenari de futur més enllà d'un any”, confessava ahir Gómez, just quan Fernández li hauria hagut de cedir el càrrec.

L'alcalde es justifica

Pel que fa a Fernández, l'alcalde es refermava ahir en la necessitat de vetllar pel bon funcionament del govern, amb independència dels equilibris entre socis. “Si actuar amb deslleialtat és assumir canvis en àrees que no funcionen, doncs he estat deslleial; però si no feia això el govern s'ensorrava”, se sincerava públicament. Respecte al trencament i la pèrdua de suports, accepta el risc de perdre quatre edils, però donava per fet que mantindrà els suports de Lluís Pujol (Unió) i Guillem Genover (Entesa): nou dels 21 edils del ple.

Amb el PSC en minoria, ERC té la clau de la governabilitat a Palafrugell, encara que els republicans fins ara no es mostren partidaris de forçar canvis. Saben, però, que encara que el PDeCAT quedi sense el concurs de Pujol, els seus quatre edils i els set d'ERC podrien articular una moció de censura. Malgrat tot, el portaveu, Josep Piferrer, lamentava ahir un altre cop “l'espectacle” de les baralles entre els dos partits i el fet que no hagin exhibit més capacitat de diàleg, i només avança que no s'estaran amb els braços plegats i que marcaran “el full de ruta” aquesta setmana.

LES FRASES

Els mateixos negociadors del PSC veien difícil parlar d'un escenari de futur més enllà d'un any
Albert Gómez
CAP DE LLISTA DE CiU A PALAFRUGELL
Si per impulsar una àrea que no funciona m'amenacen amb trencaments, jo he assumit el risc
Juli Fernández
ALCALDE i cap de llista del PSC

Una ruptura resumida en quatre detonants, amb el Golfet pel mig

E. Agulló

L'encara primer tinent d'alcalde, Albert Gómez, va basar els arguments per comunicar al secretari la renúncia a les seves responsabilitats en quatre punts:

La reunió amb Dilmé, divulgada als mitjans amb una nota de premsa en què el mandatari del partit, en liquidació però vigent en els càrrecs electes fins a final de mandat, oferia a Fernández el quart any d'alcaldia.

El disseny del programa L'alcalde als barris, emprès per Fernández aquest mes en paral·lel a l'aplicació que hi facilita el contacte i altres eines de promoció pública de l'alcaldia, per Gómez, no ha estat consensuat i els ha deixat de banda a escala comunicativa.

El relleu de Frigola i la negativa a acceptar l'entrada de Gómez a Cultura, desacreditat col·lateralment per l'alcalde en assenyalar en públic que no havia complert el compromís de coordinar amb la regidora l'acció política d'una àrea cabdal en el projecte municipal del PSC.

Les resolucions de la Generalitat contra el polèmic xalet del Golfet no van ser comunicades, diu Gómez, als regidors de CiU. Fins ara els edils del PDeCAT han estat en silenci davant una qüestió controvertida, defensada per l'alcalde i duta al contenciós per la Generalitat. Però ara es pot acabar d'enverinar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia