Política

visita de rajoy

Rajoy promet 1.900 milions d'euros per a Rodalies i fixa el corredor mediterrani com a “prioritat”

Puigdemont i Junqueras responen afirmant que “l'Estat espanyol fa bona la dita que les paraules se les endú el vent”

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha avançat aquest dimarts en una entrevista a ‘La Vanguardia' una inversió de 1.882 milions d'euros per Rodalies al llarg d'aquesta legislatura, en el marc d'un pla de vuit anys – entre 2017 i 2025- que preveu 3.900 milions d'euros en total. El president espanyol també assegura que “el 48% de la inversió a Espanya en rodalies ha estat a Catalunya” i que junt amb el corredor mediterrani “serà una prioritat”. “Però no es pot fer tot a la vegada, els pressupostos donen pel que donen”, avisa Rajoy. En la mateixa entrevista, el president espanyol comenta que es pren “molt seriosament les demandes dels catalans” i ha indicat que “no és just dir que hem desatès Catalunya” però ha reconegut que el seu govern s'hauria d'haver explicat “millor”.

El president del govern espanyol, que aquest dimarts tornarà a Catalunya per segon cop en dos dies, admet que s'ha invertit molt menys del què van prometre el govern de José Luis Rodríguez Zapatero, quan va anunciar un pla de 4.000 milions d'euros que l'exministra popular Ana Pastor va rebaixar a 400 i dels quals se n'ha executat un 5%.

“Sóc conscient que els ciutadans no volen titulars sinó un pla realista i viable”, assenyala el president espanyol, que també garanteix que el tercer fil entre Castellbisbal i Tarragona també és una “prioritat” i que “mai hem deixat d'invertir-hi”. Sobre el tram entre Vandellòs i Tarragona, ha anunciat que començarà a circular en proves “l'any que ve” i que el tram Castellbisbal-Vilaseca “aviat serà adjudicat”.

Amb tot, Rajoy creu que “no és just” afirmar que el seu executiu “va desatendre Catalunya” i ha esgrimit els 67.000 milions d'euros “per garantir el funcionament normal de les seves institucions” des del 2012. A més, ha afegit que els últims anys han estat “els més difícils per a la vida espanyola en dècades” després de “lidiar amb una crisi sense precedents”. “Crec que si se'ns pot acusar d'alguna cosa és de no haver explicat millor l'enorme tasca del govern d'Espanya a Catalunya”, ha comentat.

Puidemont i Junqueras responen

El president del Govern, Carles Puigdemont, i el vicepresident, Oriol Junqueras, han criticat aquest dimarts, davant l'anunci d'inversions previst per part de l'executiu espanyol en infraestructures, el grau d'incompliment de les promeses fetes pels executius anteriors i han afirmat que “l'Estat espanyol fa bona la dita que les paraules se les endú el vent”. En un article conjunt a ‘El Periodico', lamenten que “la confiança en les promeses d'inversió a Catalunya que el Govern espanyol han perdut tota credibilitat a ulls de la societat catalana”. En l'escrit, també qualifiquen l'actuació de l'executiu al voltant del corredor mediterrani de “negligent” i adverteixen que “llasta la capacitat exportadora dels territoris més dinàmics de l'Estat. D'altra banda, Puigdemont i Junqueras avisen que els catalans “decidiran quin futur volen” , incloses les infraestructures, i lamenten que “no s'inverteixi seguint una lògica econòmica i al servei de l'economia productiva, sinó que es faci en funció de criteris polítics arbitraris”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona