Política

judicial

operació catalunya

El president del CGPJ intenta evitar que De Alfonso comparegui en persona a la Comissió de l'Operació Catalunya

Lesmes envia una carta al president de la comissió on li recorda que els magistrats no estan obligats a comparèixer davant el Congrés

L'excap d'Antifrau pot anar a la cambra si ho decideix de manera voluntària

El president del Tribunal Suprem (TS) i del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes, maniobra per evitar que l'exdirector de l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC), Daniel de Alfonso, hagi de comparèixer en persona davant la Comissió d'Investigació sobre Fernández Díaz i l'Operació Catalunya del Congrés dels Diputats.

El president de la comissió Mikel Lagarda (PNB) ha fet arribar aquest dijous als portaveus dels grups una carta de Lesmes on aquest recorda que De Alfonso actualment és magistrat i, com a tal, no té l'obligació de comparèixer en persona a la cambra per donar explicacions sobre actuacions que no tenen a veure amb el seu càrrec actual, segons han explicat a l'ACN fonts parlamentàries. L'exdirector d'Antifrau es va reincorporar a la carrera judicial després de la seva destitució arran de les polèmiques converses.

De Alfonso i l'exministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, estan citats per donar explicacions davant la comissió el pròxim dimecres, i entre altres hauran d'esclarir el contingut de la conversa que va ser enregistrada on tots dos conspiraven per construir proves contra dirigents independentistes.

Segons aquestes fonts, Lagarda ha citat els portaveus d'urgència aquest dijous per abordar el contingut de la missiva, que invoca l'article 399.1 de la Llei Orgànica del Podem Judicial.

Aquest article estableix que “les autoritats civils i militars s'abstindran d'intimar als jutges i magistrats de citar-los perquè compareguin a la seva presència”, i que “quan una autoritat civil o militar precisi de dades o declaracions que pugui facilitar un jutge o magistrat, i que no es refereixin al seu càrrec o funció, se sol·licitaran per escrit o es rebran al despatx oficial d'aquest, previ avís”.

Lesmes intenta d'aquesta manera que De Alfonso no hagi de comparèixer en persona al Congrés, i podria forçar a la Comissió a demanar una declaració per escrit o bé a desplaçar-se a una seu judicial per escoltar-lo.

Això no obstant, el mateix De Alfonso pot comparèixer al Congrés si ho fa de manera voluntària.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia