Política

Ignacio González declara davant el jutge

Esta previst que aquest divendres també declarin el conseller delegat d'OHL, Javier López Madrid, i l'exconseller delegat de l'Agència Informàtica de la Comunitat de Madrid, José Martínez Nicolás

El germà de González, Pablo, s'ha acollit al seu dret a no declarar

L'expresident de la Comunitat de Madrid Ignacio González, detingut aquest dijous en l'operació Lezo sobre suposades irregularitats en la gestió de la companyia pública d'aigües de Madrid, Canal de Isabell II, ha començat a declarar aquest divendres cap a les sis de la tarda davant el jutge de l'Audiència Nacional Eloy Velasco.

El magistrat considera que González, juntament amb els altres 12 detinguts, hauria desviat de les arques públiques 23 milions d'euros a través d'operacions de l'empresa i de les seves filials a llatinoamèrica. El jutge investiga presumptes delictes de prevaricació, organització criminal, malversació, suborn, blanqueig, frau, falsificació documental i corrupció en els negocis.

Abans de l'expresident madrileny ja han comparegut aquest divendres a l'Audiència el seu germà, Pablo González, i el seu cunyat José Juan Caballero, que segons fonts jurídiques s'han acollit al seu dret a no declarar.

A més de González, el jutge té pendent d'interrogar Javier López Madrid, conseller d'OHL i gendre del president de la companyia –Juan Miguel Villar Mir– i el qui va ser conseller delegat de l'Agència Informàtica de la Comunitat de Madrid (ICM), José Martínez Nicolás. Es preveu que siguin interrogats en les pròximes hores. El jutge atribueix a López el pagament de comissions per valor d'1,4 milions d'euros a González a través d'un banc amb seu a Suïssa.

Aquest matí el jutge ha escoltat la declaració l'expresident de la filial iberoamericana de l'empresa, Inassa, i actual conseller delegat del diari La Razón, Edmundo Rodríguez Sobrino, per al qual la Fiscalia ha demanat presó incondicional. També ha comparegut l'exsecretària de Rodríguez Sobrino, Clarisa Guerra, que ha quedat en llibertat amb la mesura cautelar de comparèixer cada mes al jutjat.

Aquest dijous a la nit Velasco ja va ordenar la presó eludible amb una fiança de 4 milions d'euros per l'exdirectora financera del Canal de Isabel II, María Fernanda Richmond, i de 100.000 euros per a l'exgerent, Adrián Martín.

El jutge centra les seves investigacions en suposades operacions fraudulentes que haurien amagat comissions per pagar suborns i per a l'enriquiment personal dels acusats. Entre altres, l'adquisició de l'empresa brasilera Emissão per part del Canal de Isabel II sota la presidència de González, que va suposar una despesa de 23,3 milions d'euros.

Segons el magistrat la trama hauria augmentat de forma artificial el valor de la firma sud-americana per desviar diners públics. Malgrat el preu de l'adquisició, Emissão valia 10,2 milions d'euros el 2013, quan es va fer la compra, i dos anys després només en valia 5. L'adquisició, segons el jutge, es va fer sense l'autorització de la Comunitat de Madrid a través de comptes corrents a paradisos fiscals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia