Política

Setge al procés sobiranista

El govern espanyol enverina un acte sobre el Sant Jordi

La participació de Sáenz de Santamaría en un esdeveniment sobre la candidatura del Dia del Llibre a patrimoni de la humanitat provoca malestar

Junqueras defensa el 23 d'abril com una festa de la “llibertat”

Els partits polítics catalans han mantingut sovint el pacte tàcit que Sant Jordi és una festa ciutadana que no s'ha de polititzar. Però la temptació és forta i la irrupció del procés sobiranista actua com a excusa perfecta. L'episodi d'ahir, a les envistes de la Diada, ho demostra. La Cambra del Llibre havia convocat un acte de suport a la declaració de la festa del llibre i de la rosa com a patrimoni immaterial de la humanitat de la Unesco. Era el primer acte públic per tirar endavant aquesta iniciativa, que capitaneja l'ens que agrupa els editors, els llibreters, les arts gràfiques i els distribuïdors. Però la polèmica es va encendre quan es va saber la participació de la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, en aquest acte. La candidatura a la Unesco l'ha de presentar, en darrer terme, l'executiu espanyol, i per això la Cambra del Llibre havia sol·licitat la presència d'algú del Ministeri de Cultura (sembla que del secretari d'estat de Cultura, Fernando Benzo, que és amb qui ha mantingut els contactes). Àvid d'aprofitar totes les escenes públiques per fer-se visible a Catalunya i marcar perfil davant del sobiranisme, l'executiu de Rajoy va respondre que hi enviaria la seva vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, la cara visible d'allò que el PP va vendre com una “operació diàleg” per aturar el referèndum i l'independentisme.

La decisió d'enviar la mà dreta de Rajoy en un acte de perfil cultural (candidatures similars d'altres punts del país no han tingut les atencions d'un alt rang del govern) va provocar malestar i sorpresa, en l'executiu de Puigdemont i en algunes de les entitats integrades dins la Cambra del Llibre. La inclusió de Sáenz de Santamaría, que es va fer pública el dia abans –els organitzadors implicats la van saber uns pocs dies abans– relegava a un rang inferior el conseller de Cultura, Santi Vila. Per això, ahir al migdia, unes hores abans de l'acte, el govern català va decidir enviar-hi el seu vicepresident, Oriol Junqueras. Fonts del govern assenyalen que sense el procés sobiranista no hi hauria aquestes maniobres de Madrid.

Tot plegat va provocar que l'acte tingués més presència política de la que hauria estat imaginable d'inici, com ara la líder de C's (Inés Arrimadas) o diversos diputats al Parlament. En el seu parlament, just abans del de Sáenz de Santamaría i després del del tinent d'alcalde de Cultura, Jaume Collboni, Junqueras va defensar que “els valors que expressa Sant Jordi, els llibres i les roses són d'amor a la cultura i a la llibertat”. “Tots entendreu que faci referència a un acte que fem aquest matí, a la Generalitat”, on el govern va recalcar el “compromís amb la llibertat, la democràcia, el referèndum i la voluntat d'escoltar tothom”. “Els valors que expressem poden ser compartits per tothom”, va etzibar. Prèviament, i parlant com a historiador, va oferir una explicació sobre el paper històric de la figura de Sant Jordi, que fins i tot va fer somriure Sáenz de Santamaría.

Quan va ser la seva hora, la vicepresidenta només va fer una referència a les paraules de Junqueras, i va ser després d'esmentar un autor predilecte, Miguel Delibes: “A Castella, vicepresident, el dia 23 també celebrem la llibertat.” Va destinar tot el discurs a cantar les excel·lències de Barcelona com a capital del llibre i l'edició espanyoles, i a lloar un “ecosistema cultural d'avantguarda”. Això sí, l'única referència a la literatura en català va ser per mencionar Jaume Vallcorba. Tota la resta –segells, premis, escriptors...– van ser només de literatura en castellà. També va anunciar mesures per al sector editorial, com un nou pla de foment de la lectura.

Confio que més enllà de la formalitat hi hagi respostes a la situació que vivim a Catalunya
Santi Vila
Conseller de Cultura
Vargas Llosa va destacar que als anys setanta Barcelona era la capital cultural d'Espanya
Sáenz de Santamaría
vicepresidenta espanyola
És un acte de cinisme i un intent d'humiliació de l'Estat venir a utilitzar Sant Jordi
Jordi Cuixart
president d'òmnium cultural

Isabel Martí dimiteix de l'Associació d'Editors

L'editora de la Campana, Isabel Martí, va dimitir de la comissió executiva de l'Associació d'Editors en Llengua Catalana arran de la invitació de Sáenz de Santamaría a l'acte de Sant Jordi . “No em sembla gens natural ni lògic”, va afirmar Martí, que no creu que aquesta presència “toqués”. L'associació va tractar el tema però, bo i sent “crítics amb la utilització política”, li va semblar més pertinent fer l'acte tal com estava plantejat. Aquesta situació ha agafat a contrapeu part de la indústria editorial, que aquests dies va de bòlit. El que l'associació sí que repensarà és si cal fer actes d'aquesta mena –amb polítics– pels volts de Sant Jordi.

La presència de Sáenz de Santamaría també va aixecar suspicàcies perquè el president de la Cambra del Llibre, Patrici Tixis, és director de comunicació de Planeta, un gran grup editorial que més d'una vegada ha mostrat les seves reticències davant el procés independentista. Tot i així, algunes entitats integrades dins la cambra van negar que hi hagués cap lligam.

El conseller de Cultura, Santi Vila, també va mostrar la seva incomoditat, posant de manifest la “sorpresa” perquè aquesta visita “es produeixi avui i aquí”. El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, va ser molt contundent, i hi va veure un acte de cinisme per part de Sáenz de Santamaría quan el seu govern “ataca sistemàticament la llengua i la cultura catalanes”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts + Puigdemont x Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona
unió europea

Brussel·les amenaça de suspendre TikTok Lite a Espanya i França

barcelona