Política

Piferrer (ERC) serà alcalde a Palafrugell fins a la fi de mandat

Els republicans i el PDeCAT registren la moció de censura, que es votarà el dia 19

El PSC, molt crític, no hi posarà traves

Els onze regidors que sumen Esquerra i els regidors del grup de CiU adscrits al PDeCAT a Palafrugell van registrar ahir al matí la moció de censura que, el divendres 19 que ve al migdia, forçarà el relleu del socialista Juli Fernández en favor del republicà Josep Piferrer fins a final de mandat. El cap de llista d'ERC i el seu homòleg del PDeCAT, Albert Gómez, van confirmar ahir aquest fet i altres detalls del preacord, com ara que l'alcalde assumirà la nova àrea de Cultura i Festes i que Gómez serà l'únic tinent d'alcalde i recuperarà el control sobre l'àrea de Promoció Econòmica, a més de Comunicació. L'estructura combinarà regidors titulars i adjunts, per sincronitzar punts de vista en la gestió entre les dues forces.

El cartipàs definitiu, força avançat, el presentaran divendres vinent, una setmana abans del ple extraordinari. I les dues forces també van avançar que aleshores desgranaran un programa de govern conjunt per a un període de sis anys, amb la intenció de “donar continuïtat a l'acord” si els resultats de les dues formacions el 2019 ho avalen. Malgrat això, van assegurar que no tenen cap compromís signat amb vista als pròxims comicis municipals. Entre les prioritats, situen un govern per a les persones i la resolució de les crítiques al funcionament dels serveis de les escombraries i la neteja. I també argumenten que per restar a l'oposició majoritària a un govern en minoria, és preferible governar directament.

Fernández accepta l'envit

L'encara alcalde, Juli Fernández (PSC), ja va descartar ahir plantejar batalla jurídica contra la moció, després d'haver estudiat la possible incompatibilitat per la condició de trànsfuga que Unió, abans de dissoldre's, va atribuir a l'actual cap de files del PDeCAT. El secretari municipal va dictaminar que el grup encara vigent de CiU pertany a una coalició encara activa en el registre de partits, i com que Gómez té el suport del PDeCAT, hereu actiu de Convergència, no hi veu obstacles jurídics perquè la moció prosperi. I Fernández va afirmar que té “plena confiança” en l'informe de secretaria.

Malgrat això, el líder socialista no es va estar de carregar contra la iniciativa dels adversaris: va dir que la moció es presenta “des del ressentiment” del PDeCAT i “les ganes” d'ERC de desbancar “la llista més votada”. Fernández va refermar que, si el partit i la militància l'avalen, vol repetir el 2019 com a cap de llista. I va anunciar que la setmana vinent faran una valoració més reposada, amb una repassada a l'obra de sis anys en el govern i la idea d'aixecar acta notarial dels projectes iniciats o previstos per als dos anys que resten de mandat. El PSC de les comarques gironines va fer costat ahir al seu cap de llista en un comunicat en què atribuïa “més a una estratègia partidària que no pas a la defensa dels interessos generals del municipi” la moció de censura d'ERC i el PDeCAT, i lloava la gestió de Fernández recordant que ha liderat la llista més votada en els últims tres comicis.

Deures pendents

L'alcalde socialista avançava que restarà fent feina fins a l'últim dia, amb temes sobre la taula com ara el permís de primera ocupació del xalet del Golfet, que els promotors de la construcció volen accelerar. Piferrer i Gómez, per la seva banda, esperen que la justícia intervingui sobre la suspensió cautelar dels treballs que volen tant la Generalitat com Salvem el Golfet, que podria arribar amb ells ja al govern i l'obra acabada. Alhora, a més d'acabar de definir el cartipàs i el programa, Gómez admetia que han de resoldre el futur del grup de CiU i la situació d'un Lluís Pujol que “va per lliure”: “Fa massa temps que dura”, va dir.

LES FRASES

No mirem enrere i posem el comptador a zero; però, si venen dos anys d'ingovernabilitat, no podrem demanar a la gent que ens voti
Josep Piferrer
PORTAVEU D'ERC I FUTUR ALCALDE
Un mandat amb tres alcaldes no hauria estat bo, perquè un altre canvi d'aquí a un any trencaria dinàmiques
Albert Gómez
PORTAVEU DEL PDeCAT
Els tres mesos de comèdia poden acabar en tragicomèdia per la inexperiència d'ERC i del PDeCAT
Juli Fernández
ALCALDE I FUTUR PORTAVEU DEL PSC


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona
orient mitjà

Creixen els temors d’una incursió de l’exèrcit israelià a Rafah

barcelona