Política

Hisenda reafirma els 4.000 milions per als pròxims anys

El secretari d'estat de Pressupost veuria bé que els impostos ambientals i de salut pública fossin autonòmics

El secretari d'estat de Pressupost i Despesa del Ministeri d'Hisenda, Alberto Nadal, reafirma que Catalunya rebrà els pròxims anys 4.000 milions d'inversió, tal com va prometre Mariano Rajoy. Com ja va fer el ministre Montoro excusa que en el pressupost del 2017 només n'hi hagi 1.149 perquè les finances espanyoles no tenen “encara la fortalesa per fer grans inversions”, una condició que pronostica que sí que tindran en els exercicis pròxims –Nadal preveu que el 2019 les finances autonòmiques estaran equilibrades però les de l'Estat i els ajuntaments ja tindran superàvit. Defensa, però, que, amb 18.576 milions, Catalunya és la comunitat que més rep “entre pagaments a compte i liquidació del finançament del 2015”. Ho va defensar ahir en un dinar a la Cambra de Comerç de Barcelona en què va dir que l'Estat ha fet el mateix que les empreses per superar els anys de l'ensulsiada de la crisi: millorar la productivitat i no pas augmentar la despesa inversora. Així, reconeix que la inversió pública ha perdut pes durant els darrers anys a Catalunya però també a la resta de l'Estat perquè el govern espanyol s'ha hagut de concentrar a fer sostenibles les finances públiques sense esfondrar els serveis.

Si no s'hagués concentrat en aquesta prioritat no hauria estat possible un creixement del 2,7% per aquest any quan, el 2012, l'economia espanyola es contreia un 2,9% i molts analistes auguraven que no podria tornar a créixer sense rescat o sortida de l'euro, defensa. “No hi ha austericidi en una reducció progressiva del dèficit públic com la que s'ha fet”, hi va afegir, i defensa que la despesa en pensions, sanitat, educació i protecció social és avui major que la del 2007, a les portes del col·lapse immobiliari. La creu de la millora de la productivitat reconeix que ha estat la pèrdua de llocs de treball.

Nadal veu el major perill en el gran endeutament de l'Estat, que fins al 2011 va passar del 35,6% al 69,5% del PIB i que del 2014 al 2017 només s'ha aconseguit reduir del 100,4% al 98,8%. “Això ho hem de reduir ràpidament perquè una pujada de tipus d'interès agreujaria la situació”, conclou. Respecte del FLA, Nadal defensa que és un “mecanisme d'emergència” i que el normal és que la Generalitat torni a finançar el seu deute en el mercat internacional quan es pugui. En una entrevista prèvia amb TV3, Nadal es va mostrar favorable que les autonomies cobrin els impostos ambientals i de salut pública com ara els del tabac i les begudes ensucrades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia