Política

Santamaría: “El referèndum no es pot fer i no es farà”

La vicepresidenta del govern espanyol acusa el sobiranisme de quedar “limitat a la mida d'una urna”

La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, va refermar que “el referèndum no es pot fer i no es farà”. Davant l'anunci de la compra de les urnes per part de la Generalitat, va advertir que l'Estat té “molts instruments” dels quals pot fer un “ús proporcional” per fer complir la legalitat a la qual s'até. La vicepresidenta defensa que la resolució del Tribunal Constitucional (TC) del 14 de febrer del 2017 va deixar “molt clar” que “la Generalitat no pot dur a terme cap activitat preparatòria del referèndum”. A més, va acusar els sobiranistes catalans de viure en “una realitat paral·lela” i de quedar “limitats a la mida d'una urna”.

Sáenz de Santamaría va fer aquestes manifestacions en la sessió de control al govern espanyol, al Senat, on va respondre a una pregunta de Josep Lluís Cleries, diputat del PDeCAT. Cleries va acusar l'executiu de Rajoy d'haver “enterrat l'operació diàleg que encara no havia començat”, i va criticar els seus pressupostos i l'acord de finançament amb el País Basc. A més, va insistir que els catalans decidiran el seu futur a les urnes. En declaracions ja als passadissos, Sáenz de Santamaría va evitar al·ludir a una hipotètica activació de l'article 155 de la Constitució contra les institucions catalanes. “Crec que el TC ha anat parant totes i cadascuna de les actuacions de la Generalitat, i qui s'hauria de plantejar parar d'una vegada és la Generalitat”, va subratllar. La mà dreta de Rajoy també va acusar l'executiu de Puigdemont de creure que Catalunya és el seu “patrimoni exclusiu” i que “tots els catalans han de combregar amb les seves idees”. El senador socialista i expresident de la Generalitat, José Montilla, va demanar a Santamaría que evités que el conflicte s'enquistés.

Recollida de firmes en universitats

El Pacte Nacional pel Referèndum busca ara el suport de les universitats catalanes, i ahir va portar a terme una recollida massiva de signatures en favor de la consulta en una quinzena de campus, a excepció dels de la UAB, on les firmes ja es van recollir fa dies. L'objectiu ara és que els claustres universitaris votin donar suport al referèndum. Els representants universitaris faran arribar als seus òrgans de govern les mocions de suport que el Pacte preveu que s'aprovin en les setmanes vinents en una “mostra clara” de compromís, segons el portaveu Joan Ignasi Elena.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia