Política

judicialització del procés

Puigdemont manté que no hi ha “base jurídica” per actuar contra les urnes

El president de la Generalitat ha avisat que “les amenaces no dissuadeixen ni inhibeixen la democràcia, sinó que l'estimulen”

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha afirmat avui que no l'inquieta la querella que pugui presentar la Fiscalia perquè creu que “no hi ha base jurídica” per actuar judicialment contra el procés de licitació per a l'adquisició d'urnes per celebrar un referèndum d'independència.

En un dinar organitzat per l'entitat Sobirania i Justícia, Puigdemont ha assenyalat que la Fiscalia haurà d'argumentar “molt bé” la seva querella, perquè el que ha iniciat la Generalitat és un concurs “clavat” al que ja va fer Andalusia. Així, ha remarcat que aquest procés s'ha fet en el “marc escrupolós de la llei”, de forma “correctíssima” i “impecable”, pel que ha dit que no l'inquieten les accions judicials que es puguin emprendre, perquè “no hi ha base jurídica”.

En canvi, sí que ha manifestat preocupació pel fet que la resposta del Govern central al procés sobiranista segueixi sent la judicial: “El nostre prec per demanar respostes polítiques a problemes polítics cau en sac foradat”, ha lamentat. Es dóna el cas que Mariano Rajoy i  Carles Puigdemont dinaran demà a Barcelona amb els organitzadors del Saló Automobile,  i amb els principals directius de la trentena de marques presents a la fira. La trobada serà a les dues a de la tarda al Museu Nacional  d'Art  de Catalunya (MNAC). 

El president de la Generalitat ha avisat avui que “les amenaces no dissuadeixen ni inhibeixen la democràcia, sinó que l'estimulen”, i ha alertat així que tampoc aconseguiran frenar el referèndum. “Això no ho pot parar ningú”, ha subratllat Puigdemont, que ha indicat que no hi ha “tant poder per parar tanta democràcia”, pel que ha conclòs: “El referèndum es farà i es farà bé”.

El president de la Generalitat ha prosseguit que el Govern central només té “una manera” perquè no hi hagi referèndum al setembre, que és “dialogar i pactar una data” diferent, doncs Puigdemont està obert a introduir modificacions si el cap de l'Executiu central, Mariano Rajoy, accedeix a pactar una consulta. Ha admès que “tot apunta a que el Govern central no té cap voluntat de negociar”, però ha avisat que s'ha de pressionar per a forçar-lo a que “faci l'esforç intel·lectual d'argumentar el no”.

Puigdemont ha assegurat, també, que “no hi ha cap negociació en marxa ni en fabricació” que sigui secreta i ha afegit: “Ho dic amb tristesa”. Ha titllat de “margallades” les últimes declaracions de l'exministre d'Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo. Ha garantit que els Mossos “no desobeiran ni faran actuacions al marge de la llei” i ha subratllat que el cos autonòmic “feliçment no és cap policia política”, cosa que “no es pot dir de totes les policies”.

El president català s'ha preguntat si els que plantegen assumir el control de competències de la Generalitat ho farien per “complir les lleis o per a una altra cosa”, i ha suggerit en aquest sentit que podrien pretendre controlar als Mossos d'Esquadra.

Quant a la polèmica pel veto de JxSí i la CUP a la comissió d'investigació de l'exsenador d'ERC Santi Vidal, Puigdemont ha defensat que “s'han donat totes les explicacions que s'havien de donar, no és el cas d'altres responsables polítics d'altres partits que continuen en actiu”.

Preguntat per si ha fet ja una aportació econòmica al compte creada per ANC i Òmnium per pagar multes a sobiranistes derivades del procés independentista, Puigdemont ha afirmat: “Si no l'hem fet, l'hem de fer”.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha instat els grups de l'oposició a comprometre's a no dur al Tribunal Constitucional (TC) els tràmits parlamentaris vinculats al procés com a prova que tenen “ganes de debatre” al Parlament. “El que no pot ser és que els partits que van al TC immediatament a impedir que això funcioni es queixen que al Parlament no es pot debatre, les dues coses no són compatibles”, ha assegurat arran de les crítiques de l'oposició pel bloqueig de JxSí i CUP a la comissió d'investigació del 'cas Vidal' a la cambra. “Si tenen ganes de debatre que es comprometin a no dur al TC l'objecte de debat que lamenten que no es produeixi i veurem qui té ganes o no debatre”, els ha animat Puigdemont. El cap de l'executiu també ha defensat que el Govern ja ha donat explicacions sobre les paraules de l'ex-senador d'ERC. Puigdemont ha recordat que alguns tràmits són al TC “per obra i gràcia d'alguns grups “ del Parlament i en aquest sentit els ha convidat a deixar de “posar traves”. “I encantats discutir-ho tot”, ha afegit citant la llei de transitorietat jurídica i el procés constituent. JxSí i la CUP han tombat també aquest dijous la compareixença de dos catedràtics de dret en la comissió sobre la reforma del reglament que demanava l'oposició.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona