Política

Municipal

Piferrer promet millores en el relleu a l'alcaldia de Palafrugell

El nou alcalde republicà avança que no descartarà projectes que funcionin i justifica la moció de censura per la feblesa de l'executiu en minoria del PSC

Fernández hi veu l'únic ànim de fer-lo fora, i vol presentar-se el 2019

El republicà Josep Piferrer és, des d'ahir poc després de la una del migdia, el nou alcalde de Palafrugell. Els set edils d'ERC i els quatre del PDeCAT van garantir els onze vots necessaris perquè prosperés la moció de censura contra el govern del socialista Juli Fernández, fins i tot amb un resultat més folgat del previst, per l'absència excusada de l'edil Judit Zaragoza (PSC) i la negativa del no adscrit Víctor Girbal –exmembre de Ciutadans– a participar en la votació. Només vuit vots en contra, comptant-hi els dels regidors d'Entesa i Unió.

En els parlaments, poques sorpreses. Piferrer, encara com a alcalde in pectore, va posar en relleu que es tractava d'un “dia històric”, en ser el primer vot de censura de la democràcia al municipi, i va defensar que, com el 2015, quan el PSC va completar la majoria absoluta amb els cinc vots de CiU i el d'Entesa, ara ERC tenia l'oportunitat de reconstruir una alternativa de govern amb el suport dels quatre regidors del PDeCAT per evitar un executiu en la “precarietat” d'una majoria simple. El cap de llista d'ERC també va aplaudir molts aspectes de la gestió del govern sortint, que va prometre respectar, però sense renunciar a “canviar els aspectes que no ens agraden”, com ara el funcionament del servei d'escombraries i neteja, donar més empenta a la cultura popular i pacificar la mobilitat d'algunes vies.

Pel que fa a l'alcalde sortint, Juli Fernández, va delegar els estirabots en el portaveu socialista, Xavier Rocas, i va fer una intervenció moderada, en què no va obviar que el PSC va ser la llista més votada en els tres darrers comicis locals i que la moció de censura, en vista de la continuïtat anunciada en la gestió, anava dirigida a desbancar-lo de la primera línia. Va llançar algun dards, això sí, als seus adversaris, tot esgrimint que el seu govern havia impulsat les primeres consultes participatives i ERC i CiU van aprovar en el ple el canvi de noms borbònics de carrers que els veïns, posteriorment, van desestimar. Per tancar el seu discurs, els va oferir consens, sense cap dia de marge, i va insistir que el 2019 es tornarà a presentar perquè “l'obra no està completada”.

Gómez es defensa

Com que el grup de CiU encara no s'ha escindit, el seu portaveu, Albert Gómez, va parlar pel PDeCAT i Lluís Pujol (Unió) va quedar sense torn. Gómez va rebutjar l'acusació de dolent del “serial” i va atribuir a Fernández els rols de “guionista i actor principal” del trencament “aprofitant la ruptura entre Convergència i Unió”: “Es presenta com a víctima, però és víctima de vostè mateix”, va etzibar al seu exsoci i cap de files del PSC.

D'altra banda, Guillem Genover (Entesa), va refermar que el govern en minoria era una oportunitat de consensuar qüestions, i va anunciar una oposició responsable al nou executiu. I Girbal, abans de marxar, va agrair la feina feta per Fernández, tot mostrant-se crític amb el vot de censura: “No vull formar part d'aquest circ”, va dir.

Cartipàs signat

A més de Piferrer, que va agrair “el traspàs exemplar” de competències per part d'alguns edils sortints, els membres del nou govern ja van assistir ahir a actes com a titulars de les àrees, perquè l'alcalde va signar el decret de cartipàs minuts després del ple. Piferrer va tenir paraules de record per a dues figures traspassades: les del seu pare i el periodista local Santi Massaguer.

LES FRASES

No vam fer cap retret al PSC quan va tornar a pactar amb CiU el 2015. Però ara ens toca a nosaltres
Josep Piferrer
NOU ALCALDE DE PALAFRUGELL (erc)
De les 50 propostes que fan, [...] 40 ja s'estan executant o bé ja estan planificades amb anterioritat
Juli Fernández
ALCALDE SORTINT (PSC)
[Fernández] tenia planejat trencar el pacte d'aquí a un any i temptejava ERC per aprovar pressupost
Albert Gómez
PORTAVEU DEL PDeCAT

El PSC usa actes i rescata retrets d'ERC i el PDeCAT

Que la relació entre ERC i la vella CiU havia quedat molt tocada arran que Gómez va donar continuïtat al pacte amb el PSC no era cap novetat. Però al final, pel despit dels edils del nou PDeCAT envers Fernández, els dos grups han teixit unes complicitats que el portaveu socialista, Xavier Rocas, va mirar de desemmascarar amb fragments d'actes del ple. Va recordar a Gómez els set arguments amb què el 2015 defensava la reedició del pacte amb Fernández i les crítiques a la gestió dels republicans en el mandat 2007-2011, mentre que als actuals els havia diagnosticat “immaduresa”. A Piferrer, li va llegir les frases en què deia “trànsfuga” a Gómez i l'instava a deixar l'acta que Unió li va cedir a la Diputació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Canvi Climàtic

Escòcia renuncia a reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle un 75% el 2030

Barcelona
unió europea

Brussel·les proposa un acord de mobilitat juvenil amb el Regne Unit

barcelona
POLÍTICA

El PP diu que la planificació de les infraestructures hídriques serà una prioritat

GIRONA
Orient Mitjà

Els EUA i el Regne Unit anuncien sancions contra l’Iran per l’atac contra Israel

Barcelona
croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
orient mitjà

L’Iran avisa que podria revisar l’ús civil de la seva “doctrina nuclear”

barcelona
política

Brussel·les tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Guerra a Gaza

Israel es prepara per a l'operació a Rafah

barcelona
política

Referèndum, finançament singular i català, pilars del programa d’ERC

barcelona