Política

La UE avala l'inici de les negociacions del ‘Brexit'

Els 27, representats per Barnier, obriran el diàleg amb Londres la setmana del 19 de juny

Els vint-i-set estats membres de la Unió Europea (UE) van autoritzar oficialment ahir l'obertura de les negociacions amb Londres per a la sortida del Regne Unit del bloc comunitari –que haurien de començar la setmana del 19 de juny– i van designar el francès Michel Barnier com a negociador en nom seu. “Les negociacions [pel Brexit] ja poden començar”, va resumir Louis Grech, vice-primer ministre de Malta, país que presideix aquest semestre el Consell de la UE. Respecte a Barnier, el maltès va assegurar que els Vint-i-set “tenen una confiança total en ell, en la seva experiència, per obtenir un resultat satisfactori”. El francès, pel seu cantó, va subratllar la “unitat”, no només entre els socis europeus, sinó també “entre les institucions” comunitàries. “Estem preparats. Tenim un mandat clar [...] Totes les estructures estan a punt”, hi va afegir. Barnier va informar que les negociacions amb Londres s'obriran “com més aviat millor” després de les eleccions anticipades del 8 de juny al Regne Unit, i va avançar “la setmana del 19”. També va comunicar que publicarà un “primer informe” sobre el procés del Brexit el 22 de juny, “exactament un any després” del referèndum en què una majoria de britànics van decidir abandonar la UE, i “menys de tres mesos després” que la primera ministra Theresa May comuniqués oficialment la sortida del país.

La líder britànica, que busca una majoria sòlida al Parlament per reforçar la seva posició en les negociacions del Brexit, era ahir a Gal·les fent campanya. “Només falten disset dies per a aquestes eleccions crucials. I onze dies després, només, la UE vol que comencin les negociacions del Brexit ”, va dir May. “No hi ha temps per perdre i no hi ha temps perquè el futur govern es pugui orientar”, va lamentar, advertint de les conseqüències “terribles” si no guanya les eleccions. En una entrevista al Sunday Times, el ministre per al Brexit, David Davis, advertia els Vint-i-set que negar-se a negociar un nou acord comercial bilateral mentre Londres no pagui la factura per marxar de la UE –uns 60.000 milions d'euros– provocaria una “crisi”. Davis va reiterar que per als britànics no suposaria un problema la falta d'un acord de retirada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts + Puigdemont x Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona
unió europea

Brussel·les amenaça de suspendre TikTok Lite a Espanya i França

barcelona