Política

Un devot crític de la mesquita

L’imam de Didsbury explica que Abedi es va enfadar per un sermó seu de condemna del terrorisme

La casa de l’autor de la matança és a pocs metres de l’escola de les bessones que es van unir a Estat Islàmic el 2015

Elsmore Road, el carrer on hi ha la casa de Salman Abedi, està acordonat pels dos costats amb cinta policial. Sis agents el vigilen. La casa d’Abedi és just a la meitat de carrer. No es pot veure la porta perquè està en un lateral. La policia està analitzant tot el material trobat a l’interior, ordinadors, llapis de memòria, bitllets d’avió, qualsevol pista que li permeti reconstruir els passos que va fer Abedi abans d’immolar-se dilluns a la nit.

La casa és al districte de Fellowsfield, al sud de Manchester, un barri tranquil amb habitatges unifamiliars. Abedi vivia en una zona residencial sense comerços ni bars i on ningú no fa vida al carrer. Hi ha una comunitat musulmana molt important en aquest barri. A un quart de 9 del matí es van obrint les portes de les cases i apareixen nens perfectament uniformats –les nenes amb el mocador al cap–, que enfilen unes escales i surten a una carretera amb sis carrils a la part del darrere. A l’altre costat de la carretera hi ha l’escola de secundària de Whalley Range, amb un campus verd molt bonic. En aquesta escola estudiaven les bessones Zahra i Salma Halane, de 17 anys, que el 2015 van marxar a Síria per unir-se a Estat Islàmic i casar-se amb gihadistes. Aquesta és una escola de noies. Salman Abedi va estudiar en un centre més enllà.

Uns metres més endavant, hi ha un altre carrer acordonat. És on van detenir tres persones ahir, entre elles un pare i un fill. I també hi ha un bloc de pisos de protecció oficial amb un policia a la porta. És on vivia el germà gran d’Abedi, també detingut per la policia. A uns 25 minuts caminant, a Didsbury Road, hi ha la mesquita central de Manchester, una antiga església reconvertida. A la porta hi ha una unitat de la policia. Aquí és on venia a resar Salman Abedi, que durant un temps va treballar a la mesquita.

L’imam, Mohamed Saeed, va explicar que Salman va canviar a partir d’un polèmic sermó que va fer el 2015 criticant el terrorisme islamista, Estat Islàmic i la milícia siriana Ansar al-Xara. Va explicar que el va mirar amb ira i ja no va ser el mateix des de llavors. Aquell sermó va provocar una forta controvèrsia a la mesquita i alguns membres de la comunitat, entre ells Salman, van signar una carta de protesta. Alguns veïns expliquen que Salman va arribar a amenaçar d’altres membres. Va ser per aquella època quan va deixar els estudis. Estudiava administració d’empreses a la Universitat de Salford, a Manchester.

El pare de Salman, Abu Ismael Abedi, exiliat libi molt conegut a la mesquita, també s’oposava a Estat Islàmic. A Manchester hi ha una comunitat líbia molt important. Hi van arribar els anys 80 escapant del règim de Gaddafi. Una altra persona que el coneixia va dir que Salman es va enfadar molt quan l’any passat una banda juvenil va matar un amic seu libanès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA