Política

Trump monopolitza el G-7

Els líders mundials aproven una declaració contra el terrorisme, però divergeixen en la resta de temes

El president nord-americà evita un acord sobre el canvi climàtic, ja que encara no té decidida una posició

Va ser Matteo Renzi qui, fa gairebé un any, quan era primer ministre, va canviar els plans inicials que situaven el G-7 a Florència i va decidir que se celebraria a Taormina, a la província siciliana de Messina. S’hi acabava de produir l’enèsim naufragi massiu d’immigrants al Mediterrani, i Itàlia volia llançar un missatge de conscienciació sobre el drama migratori portant els principals mandataris internacionals a la terra que més de prop el viu.

Des d’aleshores, els naufragis massius continuen sent una constant, sense que cap organisme internacional hagi mogut ni un dit per impedir-ho. Però, a més, la irrupció d’un nou actor entre els poderosos líders del món, l’imprevisible Donald Trump, ha fet que el G-7, que va començar ahir i acabarà avui, hagi agafat una dimensió molt diferent de la que Itàlia volia donar-hi. Tota l’atenció mediàtica se l’ha endut el president nord-americà.

A la cimera, hi participen els caps d’estat i de govern del Regne Unit, França, Itàlia, Alemanya, el Japó, els Estats Units i el Canadà; és a dir, els líders dels països més rics del món, sense Rússia, expulsada momentàniament del grup des del 2014. Per a tots, excepte per a la cancellera Angela Merkel i el primer ministre japonès, Shinzo Abe, ha estat el seu primer G-7. Segons el president del Consell Europeu, Donald Tusk, aquest és “un dels G-7 més difícils dels últims anys”. La trobada arriba en un moment en què la Unió Europea està més debilitada i desunida que mai i amb un president nord-americà sense frens que vol anar sol contra tots.

Els principals temes del G-7 han estat la seguretat –lluita contra el terrorisme–, la immigració, el comerç internacional i el canvi climàtic. L’únic tema sobre el qual es va aconseguir arribar a un acord va ser la seguretat. Hi havia ja un cert consens previ, sobretot després de l’atemptat de Manchester. Quan el terror colpeix el món occidental, les mesures corren més pressa.

Fricció amb Alemanya

Els líders dels set països participants, juntament amb el president del Consell Europeu i el de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, van firmar una declaració sobre “la lluita contra el terrorisme i l’extremisme violent”, que atribueix una importància cabdal a la seguretat a internet.

Paolo Gentiloni, primer ministre d’Itàlia i, per tant, amfitrió de la cimera, va explicar que l’objectiu de la declaració és “reforçar la cooperació entre les set economies occidentals més grans en dos aspectes: la col·laboració informativa i el compromís de combatre contra tot allò que circula a la xarxa que amplifica els actes de terrorisme”. L’acord també preveu, sense concretar, que caldria tallar les fonts de finançament del terrorisme.

Sobre la immigració, Gentiloni va explicar que tots els participants estan d’acord que cal donar suport als refugiats i immigrants, però que també reafirmen “els drets sobirans dels estats de controlar les seves fronteres”. El medi ambient és la qüestió en què hi ha menys possibilitats d’entesa. Segons la cancellera Merkel, la resta de participants han demanat als Estats Units que compleixin els acords sobre el medi ambient, però el president, que nega l’existència del canvi climàtic, “encara no ha pres cap decisió” i, sempre segons la líder alemanya, “els Estats Units no prendran la decisió en el G-7”.

La cimera havia començat amb un ambient d’alta tensió entre els dos països perquè els mitjans alemanys havien publicat l’enèsim estirabot de Donald Trump. Segons la premsa alemanya, el magnat hauria dit, dijous a Brussel·les, en la reunió de l’OTAN, que “els alemanys són molt i molt dolents”. Gary Cohn, assessor econòmic de Trump, va ser l’encarregat de salvar-lo. Segons ell, es tractava d’una mala interpretació. Recordant els orígens alemanys de Trump, Cohn va assegurar que el president nord-americà “es referia al comerç alemany, no pas al poble alemany”. La tònica habitual des que Trump ha sortit dels Estats Units com a president: provocar incendis sense miraments, ja que, al cap i a la fi, els seus subordinats ja correran després per evitar incidents diplomàtics.

LES FRASES

Aquesta és la reunió del G-7 més difícil dels últims anys
Donald Tusk
PRESIDENT DEL CONSELL EUROPEU
Hem demanat als Estats Units que respectin els acords sobre el medi ambient
Angela Merkel
CANCELLERA ALEMANYA

Les dones, a passejar i a comprar

Alba Sidera

Mentre els poderosos marits es reunien per discutir sobre qüestions que afecten la humanitat sencera, les parelles dels participants en el G-7 complien, apartades, un programa d’oci dissenyat per tenir-les entretingudes.

Ahir, van gaudir d’un passeig turístic en helicòpter que va sobrevolar la costa siciliana, d’una bellesa commovedora, on cada dia arriben, vius o morts, centenars d’immigrants i refugiats fugint de la fam i les guerres. També van poder gaudir de les vistes des de l’aire del volcà Etna. Per avui tenen programada una jornada de compres. Les parelles dels líders mundials passejaran pels carrers de Taormina, prèviament escombrats de turistes i de refugiats, i podran comprar a les botigues locals.

Tal com volia l’exprimer ministre italià Matteo Renzi, els mandataris trepitjaran la terra que acull els immigrants i el seu dolor. Però el que hi hauran vist s’assemblarà més a una postal que a la realitat del territori.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona
política

L’Estat descarta que el Suprem actués amb “directrius”, al judici a l’1-O

BARCELONA
polònia

Detenen un home acusat de planejar un atac contra Zelenski

barcelona
Canvi Climàtic

Escòcia renuncia a reduir les emissions un 75% el 2030

Barcelona
unió europea

Brussel·les proposa un acord de mobilitat juvenil amb el Regne Unit

barcelona