Política

Un atemptat colpeja la zona d’alta seguretat de Kabul

L’atac suïcida provoca més de 80 morts i 320 ferits a la zona de les ambaixades de la capital de l’Afganistan

Els talibans es desmarquen de l’acció, una de les més mortíferes dels darrers temps

La capital de l’Afganistan es va despertar ahir amb el so d’una gran explosió que va sacsejar la zona diplomàtica de Kabul, una de les més segures i més ben protegides de la ciutat, i que va causar una escena dantesca, amb més de 80 morts, la majoria civils, i almenys 320 ferits.

L’atac es va perpetrar amb un camió bomba amb grans càrregues d’explosius a l’interior, sobre quarts de nou del matí a la capital afganesa, a la zona de Zanbaq, una de les més transitades durant l’hora punta del matí, a prop de diverses ambaixades com ara la de l’Índia, la Xina, França, l’Iran i Alemanya, i dels ministeris de l’Interior i de Defensa. Així mateix, la plaça és al costat del barri de Wazir Akbar Khan, on hi ha l’entrada a la Zona Verda, que dona cabuda a la seu del palau presidencial i a la d’altres ambaixades estrangeres com ara la dels Estats Units i el Regne Unit.

El ministre d’Afers Estrangers alemany, Sigmar Gabriel, va informar a través de les xarxes socials que un nombre indeterminat d’empleats de la seva seu diplomàtica, molt pròxima al lloc de l’atemptat, van resultar ferits, i un dels guàrdies de seguretat afganesos va morir com a conseqüència de l’explosió. Basir Mujahid, un dels portaveus de la policia afganesa a la capital, va confirmar que l’atac s’havia produït “prop de l’ambaixada alemanya”. La ministra d’Afers Europeus francesa, Marielle de Sarnez, va explicar que la seva ambaixada també havia estat objecte de danys estructurals. “Encara no sabem si s’han de lamentar ferits o víctimes mortals”, hi afegia. D’altra banda, la BBC va informar que quatre dels seus periodistes van resultar ferits i un dels seus conductors, identificat com a Muhammad Nazir, va morir en l’atac.

El portaveu del Ministeri de Salut Pública, Ismail Kawasi, va explicar que “encara no és clar” quin era “l’objectiu principal de l’atac” a causa de l’alta concentració d’ambaixades, ministeris i seus d’organitzacions internacionals que hi ha a la zona. “La investigació ja està en curs”, hi va afegir. Així mateix, Kawasi va assegurar que el nombre de víctimes podria augmentar, ja que “els hospitals del centre de Kabul estan col·lapsats”. L’ambaixada de l’Índia també va haver de lamentar greus danys estructurals, segons va informar la ministra d’Afers Estrangers índia, Sushma Swaraj, que era a l’interior de l’ambaixada en el moment de l’explosió. “Gràcies a Déu, tot el personal està fora de perill”, va afirmar. Així mateix, el portaveu del Ministeri d’Afers Estrangers xinès, Hua Chunying, va explicar que la seva ambaixada també presentava danys, però hi afegia que no s’havia hagut de lamentar cap víctima. L’ambaixada francesa també va registrar greus danys materials.

En ple ramadà

Cap grup armat ha reivindicat encara l’autoria de l’atemptat suïcida. Els talibans van emetre un comunicat hores després de l’atac en què asseguraven que no n’havien estat els autors i que desconeixen qui l’havia perpetrat.

El president de l’Afganistan, Ashraf Gani, va demanar la setmana passada a tots els grups insurgents que respectessin la celebració del mes sagrat i que aturessin les seves accions armades. No obstant això, ja diumenge passat els talibans van perpetrar un atemptat amb cotxe bomba en una parada d’autobús a Khost (sud-est) i van provocar tretze morts i vuit ferits, majoritàriament militars, el primer dia del ramadà.

23.07.16
80 morts
va provocar un atac suïcida a Kabul contra una manifestació de la minoria hazara, reivindicat per EI.
10.01.17
30 morts
i 80 ferits va ser el balanç d’un doble atemptat suïcida als voltants del Parlament afganès a Kabul.
07.02.17
morts
i més de 40 ferits va causar un atemptat perpetrat a l’aparcament del Tribunal Suprem afganès.

Un país castigat pels atacs terroristes

Els dos últims atacs d’envergadura a Kabul, l’últim dels quals a principis de mes, van ser reivindicats pel grup terrorista Estat Islàmic (EI). L’atemptat d’ahir iguala en cruesa el del 23 de juliol de l’any passat, que va tenir lloc en una plaça de la capital quan membres de la minoria hazara que es manifestaven van ser el blanc d’un suïcida que aleshores va causar 80 morts i 231 ferits. Només un atemptat a Kandahar (al sud del país) el 2008, en què van morir més d’un centenar de persones que participaven en un festival caní, depassa en nombre de morts la matança d’ahir a Kabul. La situació de la seguretat es deteriora any rere any a l’Afganistan després de la fi, l’1 de gener del 2015, de la missió de combat de l’OTAN, que continua al país en tasques d’assessorament i capacitació a les forces afganeses. El govern domina el 57% del territori del país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona
Estat Espanyol

Podem fa costat a Sánchez i denuncia una persecució

barcelona

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri