Política

parlament

Esperanza García (PPC) acusa Puigdemont “d’incitar” l’Estat a actuar amb violència

El Parlament rebutja una moció dels populars que demanava que les institucions actuïn en el marc legal i que es paralitzi l’organització de la consulta

La diputada del PPC Esperanza Garcia ha acusat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, “d’incitar i suggerir” l’Estat a actuar amb violència per aturar el referèndum. Ho ha dit en referència a les paraules de Puigdemont, que en la sessió de control d’aquest dijous, va reptar el govern espanyol a aclarir si utilitzarà la violència per evitar la consulta vinculant. “Puigdemont, irritat i trepitjant l’accelerador en una pendent i sense frens, va incitar a la violència, la va suggerir. Estava desitjant-la perquè és la seva única sortida”, ha afirmat García en el marc del debat d’una moció del seu grup parlamentari. JxSí, CUP i CSQP han tombat tots els punts de la moció que demanava a les institucions que actuïn en el marc legal i que no es destinin més recursos a organitzar accions contràries a la Constitució. També s’ha rebutjat el punt que instava a paralitzar les licitacions d’urnes i material electoral.

En la seva intervenció, García ha afegit que l’actuació del Govern té “tics i arestes autoritàries” i ha posat com a exemples que l’executiu “fa ostentació de l’incompliment de les lleis” i elabora llistes de “bons i mal catalans”. Una situació que, la diputada del PPC ha qualificat de “casi estat d’excepció”.

El diputat de JxSí Roger Torrent ha replicat a García de manera contundent i li ha retret que és el govern espanyol qui “amenaça per terra, mar i aire”. “S’ha de tenir molt barra per dir que incitem a la violència. Són demofòbics, tenen al·lèrgia a les urnes”, ha exclamat el diputat de JxSí. A més, Torrent ha lamentat que dia rere dia se sentin declaracions amenaçant el Govern per “voler protegir la democràcia”. Torrent ha finalitzat la seva intervenció preguntant al PP què pensa fer per aturar “tanta democràcia”.

El portaveu de CSQP, Joan Coscubiela, s’ha referit al PPC com a “piròmans vestits de bombers” i ha conclòs que els populars no tenen autoritat moral per presentar la moció tenint en compte la seva actitud respecte el conflicte territorial.

El diputat de Cs Matías Alonso ha lamentat que s’estigui “pervertint” el concepte de democràcia i ha defensat que en la democràcia representativa actual la supremacia de la Constitució és “indiscutible”.

Per la seva banda, el diputat del PSC Ferran Pedret ha qualificat “d’error de primer ordre” que s’opti per la via unilateral obviant l’Estatut, la Constitució i saltant-se les lleis. I la diputada de la CUP Mireia Boya que ha apel·lat a la unitat. “Els demòcrates anem a una, hi serem tots, els del sí, els del no, els independentistes i els sobiranistes.... i la pegunta és: on estaran els senyors del PSC i de CS”, ha afirmat.

JxSí, la CUP i CSQP versus Cs, PPC i PSC

Els vots de JxSí, la CUP i CSQP han rebutjat tots els punts de la moció dels populars. Cs, PPC i PSC han votat conjuntament a favor de la majoria de punts excepte en dos. Cs i PSC s’han abstingut en la reclamació de paralitzar les licitacions per a la compra d’urnes i material electoral, i el PSC s’ha abstingut en demanar que es reorienti l’activitat de l’Institut d’Estudis de l’Autogovern cap a millorar l’autogovern de la Generalitat dins del marc constitucional i estatutari.

Un altre dels punts rebutjats de la moció instava el Govern a no executar les partides pressupostàries dels pressupostos per a la celebració d’un referèndum mentre estigui vigent la suspensió del Tribunal Constitucional (TC) i a no destinar més recursos públics amb l’objectiu d’implementar i organitzar accions contràries a la Constitució.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona
orient mitjà

Creixen els temors d’una incursió de l’exèrcit israelià a Rafah

barcelona
judicial

La Fiscalia de l’Audiència Nacional veu terrorisme al cas del Màgic

barcelona