Política

Obituari

Dol en el món polític i cultural

Carles Puigdemont

President de la Generalitat

Salvador Sunyer va ser un servidor lleial i honest a la causa de la democràcia, de la llibertat de Catalunya i de la llengua catalana. Ho va ser des dels anys difícils de la dictadura franquista, i es va mantenir fidel en moments en què d’altres van preferir camins més còmodes per fer política. Va servir Catalunya a través de servir com a alcalde de Salt, o com a poeta, o com a humanista. En totes les facetes de la vida que li he conegut, i que he admirat i respectat, hi vaig veure sempre la noció noble del compromís profund. Se n’ha anat una gran persona i un gran patriota en el moment en què encarrilem el somni que ell va ajudar a construir.

Jaume Sobrequés

Historiador i polític

Vam viure junts aquella famosa candidatura Entesa dels Catalans. Sunyer sempre va demostrar una gran independència i exigència de llibertat individual. En aquest sentit, el seu criteri tenia més valor que quan es defensen idees que han estat redactades en partits i executives per unes altres persones, i això li donava sempre una gran credibilitat.

Jaume Torramadé

Exalcalde de Salt

Malgrat la seva edat i que feia mesos que sabíem que no tenia bona salut, no deixa de ser una notícia trista. Era un referent per a tots els ciutadans de Salt en les seves maneres de fer i en les seves conviccions. És un dia trist, més enllà del món de la política. Avui el trobem a faltar.

Iolanda Pineda

Exalcaldessa de Salt

Es perd el primer alcalde del Salt i un dels darrers fills predilectes de la vila que quedaven vius. Ha estat una figura molt rellevant, no només com alcalde, també per tota la seva tasca per la democràcia i per la llengua. Gràcies a ell hi ha molta gent a Salt que parla català.

Antoni Puigverd

Escriptor

És una personalitat exemplar. I ho és pel seu compromís cívic, cultural; en destaca la seva fidelitat a la llengua. La va estimar i ens la va fer estimar. Com a polític va ser exemplar també perquè encarnava el millor de la política en l’inici de la democràcia sense caure en cap defecte dels que estan al poder.

Miquel Berga

Professor de literatura anglesa de la UPF

Va ser un referent indiscutible per als saltencs de la meva generació en l’àmbit cultural en un context advers. Ens va fer entendre que la bondat pot ser una forma de la intel·ligència. Ha acabat la seva vida amb la serenitat dels que han viscut sense envejar res ni ningú.

Xavier Corominas

Exalcalde de Salt

Encara recordo les rialles que feies en la meva massa llunyana darrera visita quan t’explicava les meves aventures viatgeres. Del nostre temps a l’Ajuntament ja ens ho havíem dit tot, però vaig intentar continuar el treball que havíem començat junts. Al Consell Municipal, a la regidoria i després a l’alcaldia. Avui ja sabem el que haurem de votar el primer d’octubre. Direm SÍ. També per tu.

Joan Vidal Gayolà

Exconseller

Ha estat un home fonamental en la cultura catalana. Va ensenyar català a generacions de gent, sobretot a joves de les darreries del franquisme i primers temps de la transició. Vaig tenir molta amistat amb ell, l’havia acompanyat a fer les classes de català a Anglès. Va ser una gran persona, i va fer un paper excel·lentíssim com a alcalde, i era un home entregat als altres, tant en l’àmbit cultural com el cívic. A Salt concretament va ser el detonant del naixement de l’esperit nacionalista i combatiu.

Joaquim Nadal

Historiador

Era un treballador incansable, de compromís cívic. Tocava de peus a terra i amb l’Entesa va descobrir que no li interessava la política de politiqueries. A l’alcaldia es va retrobar amb l’esperit del poble i va treballar al servei del Salt independent. Ha tingut una vida plena al servei de la cultura, la llengua i el país.

Joan Ribas

Empresari

Era un home de teatre. Des del temps famós que va entrar a Can Panxut a Salt i van començar a fer representacions. Va empènyer i ajudar tothom que volia a fer teatre. Una figura que no va buscar el mèrit però va ajudar que la gent en tingués.

Guillem Terribas

Llibreter

A més de ser una personalitat important, per a tota una generació de saltencs ens va donar un sentit a les nostres vides. A través de la seva bondat, amabilitat i ferm positivisme, ens donava forces per mirar sempre endavant.

Rafel Nadal
Periodista i escriptor
Era l’home que tenia més consens de tots els partits de Girona, de la dreta a l’extrema esquerra. Va haver de dir que sí quan li van proposar ser senador i ho va fer com a voluntat de servei al país.

Carme Carbó

Exregidora de Salt

Era un home bo, estimava la seva família, el seu poble, el nostre país... i per damunt de tot, la seva llengua. És un referent pel nostre poble i Catalunya... Era un home de pau.

Josep Maria Fonalleras
Escriptor
Va ser un home savi, íntegre, obert al món, defensor ferri de la llengua catalana, escriptor i, sobretot, un finíssim, lluitador.
Xavier Antich
Filòsof i professor de la UdG
Va ser per damunt de tot un home bo, compromès, militant de la llengua, la cultura i el país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Un centenar d’universitaris de la USC, detinguts en protestes propalestines

barcelona
POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona
guerra a gaza

El Gabinet de Guerra israelià es reuneix a Tel-Aviv per a tractar la invasió de Rafah

barcelona
guerra a europa

Biden va enviar a Ucraïna en secret míssils ATACMS, revela la Casa Blanca

barcelona
unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona