Política

municipal

balanç de govern

Llums i ombres a Sabadell

La gestió del quadripartit d’esquerres comença a donar fruits, malgrat no complir les expectatives, en un mandat que cada cop més sembla que serà de transició

El relleu a l’alcaldia continua pendent

El canvi d’alcalde posa sobre la taula un difícil equilibri de forces
El govern actua, però sembla que va més lent del que s’esperava

Sabadell continua immersa en l’etapa de transició política dos anys després que es girés full a 16 anys de governs socialistes i a un dels episodis més negres de la ciutat, el cas Mercuri, per donar pas a un nou executiu quadripartit d’esquerres, format per ERC, la Crida per Sabadell, Unitat pel Canvi a Sabadell (UpC) i Guanyem Sabadell, que en les últimes setmanes ha estat capaç de mostrar tant fruits tangibles de la seva gestió com les diferències que els separen en temes puntals, com el relleu a l’alcaldia. Tot i que el quadripartit ho nega, per a molts les desavinences en el canvi d’alcalde són una mostra de la feblesa del govern. Com a altres ciutats catalanes amb executius de canvi i de transformació –com s’autoanomenen–, s’havien generat expectatives que en molts casos no s’han acabat de complir i que s’han diluït darrere de l’herència rebuda, de la lentitud de la maquinària administrativa i de les dificultats internes que comporta un govern a quatre sense experiència prèvia, excepte en dos casos.

Això no vol dir, però, que res no hagi canviat a Sabadell. A la futura ampliació de les urgències del Taulí anunciada a les darreries del primer any, amb 4 milions d’euros de les arques municipals, cal sumar-hi altres compromisos adoptats per la Generalitat, com la construcció d’una escola i un institut al barri de Can Llong, que s’afegeix al centre d’atenció primària que ja s’havia previst al nou barri, o el de fer subterrànies les vies de ferrocarril a Gràcia i Can Feu, complint així una reivindicació de ciutat i tancant la ferida que ha provocat el perllongament del Metro del Vallès a Sabadell. En aquesta línia, el setembre passat ja es van inaugurar dues noves estacions i al juliol, segons el conseller Josep Rull, s’obriran al públic les tres restants.

Als fruits obtinguts de les negociacions amb la Generalitat cal sumar l’aposta per abordar les desigualtats socials amb la posada en marxa del Servei d’Urgències i Emergències Socials però també per convertir-se en una ciutat pionera a hora de multar les subministradores d’energia per incomplir la llei de pobresa energètica. Entre altres mostres tangibles de l’acció de govern hi ha el complex municipal de piscina La Bassa de Sant Oleguer, que aquest dimarts, com s’havia compromès, obrirà després d’una remodelació gairebé integral perquè van detectar-se greus problemes estructurals. Es tracta d’un dels temes sobrevinguts que han sabut gestionar. Amb el canvi de govern, es van trobar sobre la taula el final de la Zona Hermètica, un gran espai d’oci situat en un polígon però a tocar d’una zona residencial que es va convertir en un referent de tot Catalunya. L’executiu ha complert la llei i ha aplicat el pla que obliga a tancar bars i discoteques, però la planificació de l’oci nocturn, inclosa en un pla d’activitats més general, s’allarga i se’n va ara a finals de mandat, una situació que no ha agradat als propietaris dels locals i a algunes formacions polítiques. I és que un dels fets que caracteritza aquest govern és que s’ha endinsat en diversos plans per girar la realitat que no fan que els problemes se solucionin d’un dia pel l’altre. És el cas de la redefinició de l’espai central de la ciutat, tot i que encara queda la incògnita de saber, després d’anys d’obres, quin és projecte del passeig de la Plaça Major.

Darrerament i gràcies a la inversió municipal i als diners que arribaran des de la Comissió Europea, s’han conegut altres projectes que, pel quadripartit, han de configurar el nou Sabadell. En aquest sentit, s’entomen temes pendents com la finalització del parc del Nord –malgrat que amb una visió més àmplia i propera a un gran espai verd que uneixi el bosc de Can Deu i el riu–, l’actualització de la flota d’autobusos o la creació d’habitatge nou de lloguer. El darrer cop d’efecte de l’executiu ha estat la retirada del monòlit de l’exalcalde franquista Josep Maria Marcet.

Si el balanç del primer any va acabar amb el tinent d’alcalde de Territori, Maties Serracant, presentant la renúncia per ser investigat pel jutjat per la cessió d’una part de Cal Balsach al casal el Tallaret arran de les denúncies d’una treballadora municipal i del PSC local, aquest comença amb la seva declaració als jutjats però després d’haver tornat a ocupar al seu lloc al govern, sis mesos després de la marxa, ja que s’ha considerat que ha estat víctima d’una denúncia política ja que, com a part de l’Entesa, va ser una de les persones que van interposar una denúncia contra el portaveu socialista per suposades irregularitats a Ca n’Alzina. Aquesta situació posa sobre la taula, entre altres coses, que el passat encara està molt present a la ciutat i que la relació entre alguns partits és molt difícil.

La gestió de Ràdio Sabadell i de la Policia Municipal són dos dels temes més polèmics del darrer any. Si bé el consistori va apostar clarament per una policia de proximitat, sembla que les mesures no acaben d’agradar a tota la plantilla. En el cas de la ràdio municipal, el conflicte amb els treballadors que van expressar públicament que vivien una situació límit va acabar amb el pas a un costat del regidor que se’n feia càrrec, Miquel Soler, perquè s’hi posés al capdavant la tinent d’alcalde, Marisol Martínez, també de Guanyem, i amb el traspàs de la directora a una futura escola de ràdio.

Recuperar els serveis

Les municipalitzacions es mereixen un apartat en l’anàlisi dels dos anys. És un tema clau, com a mínim per a la Crida per Sabadell. En aquest temps, s’ha recuperat, amb processos més llargs dels esperats, la grua municipal i la zona blava, i s’estan estudiant altres serveis. En aquesta línia, el govern anunciava al gener que es demanaria la revisió per part de la Generalitat del contracte de recollida de residus i neteja viària amb l’empresa concessionària Smatsa després que un informe tècnic detectés irregularitats. Des de llavors, a banda del rebombori inicial, no s’ha tornat a dir res més sobre el tema.

El govern passa l’equador del mandat amb els sindicats majoritaris a l’Ajuntament en peu de guerra. Els acusen de no voler negociar un nou conveni i de múltiples incompliments d’acords. Diuen que n’estan “farts” i apunten que no s’han complert les expectatives generades per un nou executiu. I és que aquesta és una frase habitual a l’hora de fer un balanç d’aquests dos anys. En aquesta línia, el moviment veïnal considera que el govern té bones voluntats però no acaba de complir amb el que s’esperava. Ho exemplifica amb la participació ciutadana, que, encara, té pendent la continuïtat dels consells de districte, espais poc útils segons els veïns. Assegura la Federació d’Assocacions de Veïns de Sabadell (FAVS), però, al contrari que els partits de l’oposició, que la neteja ha millorat en molts barris immersos en situacions molt degradades. A més, després d’assegurar que el govern fa coses i més de les que semblen o surten als mitjans, lamenten que es desconegui l’existència d’un projecte de ciutat a llarg termini.

El govern ha estat dos anys posant les bases per a la transformació. Ja s’han començat a entreveure canvis i projectes que s’hauran d’executar en la segona part del mandat. Superen la meitat del mandat, però, mirant de reüll el debat, ja públic, sobre el relleu a l’alcaldia. De moment, UpC a Sabadell i la Crida per Sabadell s’han mostrat partidaris del canvi, però es troben amb les reticències d’ERC –que ha repetit en més d’una ocasió que el càrrec que ocupa Juli Fernàndez ja està a disposició de la resta de partits– i Guanyem. De moment, UpC ha fet un pas endavant i amenaça de trencar l’acord si no hi ha canvi abans que acabi juny. Les negociacions continuen obertes.

Juli Fernàndez (ERC) Alcalde de Sabadell des del 2015, ha posat el càrrec a disposició del quadripartit.
EL CONSISTORI

L’oposició en bloc, molt crítica

L’oposició en bloc suspèn la gestió del quadripartit sabadellenc. “La ciutat està aturada, no hi ha un projecte. S’han dedicat a discutir sobre qui serà l’alcalde i no a respondre les necessitats”, afirma el portaveu del PSC, Josep Ayuso. El cap de llista socialista, que va guanyar les eleccions tot i caure a cinc regidors, posa l’accent en la mala gestió feta en temes com ara la ràdio municipal o els canvis a la policia per dir que “no és un govern de transformació ni de canvi”. Recorda, com també ho fa el portaveu del PDeCAT, Carles Rossinyol, que té un regidor investigat. “El govern ha estat dos anys tancat en si mateix. No té capacitat de negociar res”, es lamenta Rossinyol, que hi afegeix que “no hi ha un projecte de ciutat concret perquè existeix un delicat equilibri entre forces”. Per a Adrián Hernández, portaveu de Ciutadans, el govern sabadellenc “va al ralentí i manca projecte de ciutat”. Hi afegeix que “hi ha grans titulars com el tema de fer subterrànies les vies a Gràcia però falta la qüestió diària de la ciutat”. Per Ciutadans, hi ha temes importants pendents de solucionar, com l’oci nocturn, l’estat de la via pública, el projecte de l’espai central i el passeig. El portaveu del PP, Esteban Gesa, també es mostra contundent a l’hora de valorar els dos anys del quadripartit. “És molt negativa”, diu, i s’hi referma afirmant que sembla “que hi hagi quatre governs diferents que cada un té la seva àrea” per a una ciutat que “perd pistonada”. Gesa afirma que “no es tracten els problemes reals de la ciutat”. Tots els grups coincideixen a dir que no han donat resposta a les expectatives generades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Un centenar d’universitaris de la USC, detinguts en protestes propalestines

barcelona
POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona
guerra a gaza

El Gabinet de Guerra israelià es reuneix a Tel-Aviv per a tractar la invasió de Rafah

barcelona
guerra a europa

Biden va enviar a Ucraïna en secret míssils ATACMS, revela la Casa Blanca

barcelona
unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona