Política

hong kong

Xi Jinping visita l’illa amb els dissidents tancats a comissaria

Hong Kong va rebre ahir el president xinès, Xi Jinping, tenyida de vermell, el color de les banderes pro xineses que inundaven la ciutat mentre els principals activistes en favor de la democràcia es rebel·laven des de comissaria contra la visita. Xi va aterrar a l’illa al migdia; l’esperava una comitiva oficial idèntica a la que es desplega a Pequín durant les visites de mandataris estrangers. “El govern central donarà suport, com sempre, al desenvolupament de Hong Kong i a la millora de la vida de la població”, va emfatitzar el president en arribar a l’aeroport. Va ser un moment poc comú en els viatges de Xi, reticent a fer declaracions a la premsa, sobretot a l’estrangera i al seu propi país, i evidencia el clima de tensió.

Xi va viatjar a l’illa per primera vegada com a president amb motiu del vintè aniversari de la devolució del territori a mans xineses, però nombrosos grups consideren que no hi ha motiu de celebració.

La gran operació de seguretat va afectar diversos districtes del nucli urbà, on es van tallar carrers i accessos a edificis, i algunes zones públiques i comerços romandran tancats fins diumenge. També, i de forma inusual, es van col·locar nombroses banderes xineses i cartells de benvinguda. “[La visita] és una gran molèstia. Embussos i moltes banderes vermelles ens fan sentir que Hong Kong és colonitzat pel govern del partit comunista”, opinava Yau Wai-ching, la diputada a qui Pequín va prendre l’escó pels seus insults a la Xina.

El règim comunista va recuperar Hong Kong i va prometre una sèrie de llibertats –de premsa, independència judicial i sufragi universal, entre altres– sota la fórmula “un país, dos sistemes”, però les ingerències de Pequín són cada cop més grans. Xi no va veure cap crítica i els principals activistes van passar la jornada a comissaria.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona