Política

Setge al procés sobiranista

Requeriment de la Guàrdia Civil al TNC per l’acte del referèndum

L’actuació és ordenada per un magistrat de Barcelona que des de l’abril passat investiga en secret els preparatius de la consulta

El grup de JxSí detalla que en va pagar 17.609 euros

Nova actuació de la Guàrdia Civil vers els preparatius del referèndum amb empara judicial. A les deu del matí d’ahir, dos agents del cos armat, de paisà, es van personar al Teatre Nacional de Catalunya (TNC) i amb un requeriment judicial van demanar informació sobre el lloguer de la sala feta pel grup de Junts pel Sí (JxSí) per presentar la llei del referèndum, el 4 de juliol passat. L’acció, alertada i qualificada de “delirant” pel president del grup de JxSí, Jordi Turull, va causar indignació en el govern de Carles Puigdemont. Els responsables del TNC tenen cinc dies per presentar aquesta informació al jutjat, i JxSí ja va anunciar que va pagar 17.609 euros pel lloguer de la sala.

El titular del jutjat d’instrucció número 13 de Barcelona, el magistrat Juan Antonio Ramírez Sunyer, ha ordenat o ha emparat aquest requeriment, que s’emmarca en la investigació que per repartiment li va tocar el febrer passat per la denúncia contra l’exsenador d’ERC i magistrat Santi Vidal per les seves polèmiques declaracions en el sentit que el govern tenia dades fiscals de tots els catalans, i que VOX va demanar ampliar contra el secretari d’Hisenda, Lluís Salvadó, i el jurista Carles Viver Pi i Sunyer. L’abril passat, el magistrat Ramírez va ordenar el secret de les actuacions, que fa unes setmanes va prorrogar fins a finals d’aquest mes. Des de llavors, encara no ha citat a declarar els suposats investigats, però sí que ha donat cobertura als agents de la Guàrdia Civil per interrogar responsables i funcionaris de la Generalitat pels preparatius del referèndum sobre la independència de Catalunya, que el Tribunal Constitucional (TC) ha dictat que és il·legal. Per alguns juristes, aquesta actuació és una causa general de difícil justificació. Paral·lelament, el TSJC investiga la consellera Meritxell Borràs i la seva mà dreta per la convocatòria de la compra d’urnes per a l’1 d’octubre, que va quedar deserta.

En el marc d’aquestes indagacions, agents de la Guàrdia Civil van estar interrogant a finals del juny passat com a testimoni diversos funcionaris de la Generalitat, als quals van preguntar sobre el cens de catalans a l’exterior i el web del Pacte Nacional pel Referèndum. I ahir dos agents van anar al TNC a requerir-los informació sobre el lloguer de la sala per a l’acte del referèndum. Fonts del TNC van detallar que anualment contracten les seves instal·lacions per a gairebé uns 70 actes privats, des de casaments fins a tota mena d’esdeveniments o celebracions particulars. El lloguer de la sala principal del teatre, amb capacitat per a 847 persones, costa 7.800 euros; pel vestíbul el TNC demana 5.300 euros, i 1.200 més pel jardí principal, segons informa Efe.

Autoinculpació arxivada

L’acte al TNC el van protagonitzar el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el vicepresident, Oriol Junqueras, que, envoltats per la resta del govern, van fer una crida a la “participació” en la consulta. Dies abans de la celebració de l’acte, el PSC va requerir al govern una còpia de la documentació sobre el contracte de lloguer del TNC per realitzar l’acte, i també sobre el cost dels serveis de muntatge tècnic i personal.

En una roda de premsa al Parlament, el diputat de JxSí Lluís Llach va qualificat “d’atemptat a la llibertat d’acció política” que la Guàrdia Civil hagi acudit al TNC a requerir documentació de l’acte sobre el referèndum. “Recorden els temps del tardofranquisme” –va denunciar Llach–, i hi va afegir que llavors els cossos repressius “tenien el coratge d’adreçar-se als protagonistes i no d’anar a fer por als intermediaris”. Marta Rovira va recordar que la Guàrdia Civil “tindrà feina”, perquè JxSí repetirà aquest acte en centenars de municipis de Catalunya a partir del 19 de juliol. I Turull va assegurar que l’actuació policial “conjura i determina” el grup parlamentari de JxSí a “tirar endavant” el referèndum.

D’altra banda, el TSJC ha comunicat a l’advocat David Bueno que no admet el recurs de súplica que va dirigir-li perquè reobri la causa de la seva autoinculpació pel 9-N com a ciutadà perquè “no té legitimació” per instar-lo.

Si l’Estat només fa aquesta pressió infinita, això no funcionarà ni portarà enlloc
Marta Rovira
portaveu de jxsí
Fets com aquests ens estimulen. La millor resposta és el tsunami democràtic i anar a votar sí o no l’1-O
Jordi Turull
president de jxsí
És ben normal que la Guàrdia Civil investigui la preparació d’un cop d’estat polític
Xavier García Albiol
Portaveu del grup PP
L’acció recorda el tardofranquisme, tot i que llavors tenien el coratge d’adreçar-se als protagonistes
Lluís Llach
diputat de jxsí
Criminalitzar la llibertat d’expressió del grup més votat és impropi d’un estat democràtic
Carles Puigdemont
president de la generalitat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

escòcia

L’SNP trenca la coalició de govern amb els Verds

barcelona
política

La incertesa per la carta de Sánchez sacseja l’inici de campanya pel 12-M

barcelona
Estat espanyol

Feijóo diu que Sánchez fa una “operació de supervivència política”

Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona
Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona
política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona
Estat espanyol

Manos Limpias admet que la denúncia es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona