Política

Procés sobiranista

ERC i la CUP volen abans de l’1-O la llei de transitorietat

Creuen que donaria més garanties que el referèndum és vinculant

El PDeCAT opta per posar el focus en la votació

La llei de transitorietat jurídica està pràcticament enllestida i ara només queda encabir la data de la seva aprovació en el full de ruta del procés independentista, un cop concretada la data del referèndum, l’1 d’octubre.

L’únic acord en ferm entre els tres partits que donen suport a la consulta, el PDeCAT, ERC i la CUP, suposa finalment segregar la norma que regula el referèndum de la llei de transitorietat jurídica, la funció de la qual és donar aixopluc legal al període de transició cap a la construcció de la república sempre que l’1-O guanyi el sí a la independència. Però el nou escull de les negociacions és el moment de la seva aprovació i si cal fer-ho abans o després de la data de la votació.

ERC i la CUP són partidaris que el text s’aprovi abans de l’1-O en seu parlamentària amb l’objectiu que els votants sàpiguen els efectes que tindria la victòria del sí en el referèndum. A més a més, això serviria de revulsiu per als votants del no, afavoriria la participació i faria irreversible l’exercici del dret a l’autodeterminació. En definitiva serviria per reforçar l’1-O, tot i que només entraria en vigor si guanyés el sí.

Aquesta posició no és compartida al cent per cent pel PDeCAT, que és més favorable a posar el focus en l’aplicació dret a decidir i sumar, d’aquesta manera, més adeptes a l’exercici del dret d’autodeterminació. En aquest sentit, els exconvergents debaten si no seria millor aprovar la llei de transitorietat després de l’1-O, un cop se sàpiga el resultat de la votació. A tots aquests arguments cal afegir que l’aprovació de totes dues lleis serà vigilada de prop pel govern de l’Estat i que tan bon punt siguin registrades i/o aprovades seran recorregudes en contra pel govern de Rajoy i suspeses pel TC.

La decisió la prendran els partits en funció també, segons indiquen algunes fonts, de la situació política del moment i de la resposta del govern de l’Estat espanyol a altres actuacions, com per exemple l’aprovació de la llei de referèndum i el decret de convocatòria. Les mateixes fonts indiquen que, tal com es va fer amb la llei del referèndum, el text de la llei de transitorietat jurídica es presentarà pels volts del dia 25, l’última setmana de juliol.

LA DATA

24.07.17
Inici
de la setmana en què està previst que els grups presentin el contingut de la llei de transitorietat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia