Política

Setge al procés sobiranista

El govern espanyol preocupat davant la “radicalització” del govern de Puigdemont

Méndez de Vigo adverteix Puigdemont que la compra d’urnes és un “acte il·legal”

La remodelació del govern de Carles Puigdemont “preocupa” l’executiu espanyol, que aquest divendres ha assegurat –després de les rodes de premsa de Mariano Rajoy i d’Íñigo Méndez de Vigo- que la “radicalització” dels dirigents de la Generalitat i la seva manca “d’experiència” poden dificultar encara més la resolució del procés. “Cada vegada són menys, però més radicals”, han apuntat fonts de La Moncloa. El portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, ha insistit que l’executiu català es troba en un carreró sense sortida perquè “no hi haurà referèndum”, i ha advertit el president de la Generalitat que la compra d’urnes és un acte “il·legal” que va en contra de les resolucions del Tribunal Constitucional. Méndez de Vigo no ha volgut avançar encara les vies que el govern espanyol utilitzarà a Catalunya, tot i que ha qualificat de “normal” el fet que la policia judicial demani documentació per determinar si s’utilitzen diners públics per al procés.

El portaveu del govern espanyol ha recordat que tots els actes “preparatoris” per a dur a terme el referèndum de l’1-O “són il·legals” i malgrat que ha assegurat que “desconeix” l’operació de la Guàrdia Civil al TNC ha apuntat que les administracions han de vetllar pel compliment de la Llei i les resolucions del Tribunal Constitucional. “És evident que ni un sol euro dels catalans servirà per pagar la temptativa d’uns pocs catalans que són secessionistes”, ha dit Méndez de Vigo.

En aquest sentit ha apuntat que la compra d’urnes de manera directa per part del govern de la Generalitat –com pretén fer a partir del pròxim dimarts- vulneraria la llei de contractes i contravindria les resolucions del TC que estipulen la il·legalitat de qualsevol acte preparatori. A més implicaria l’ús de diners públics “de tots els catalans”.

El ministre portaveu ha insistit que el govern de la Generalitat està fent cas omís no només al TC, sinó a les “pròpies institucions” catalanes com el Consell de Garanties Estatutàries o els lletrats del Parlament. Segons Méndez de Vigo, el referèndum de l’1-O és un “referèndum sense”, perquè es pretén fer “sense suport internacional, sense urnes, sense cens, sense pressupost”. “No té res”.

Amb tot, segons Méndez de Vigo, “la voluntat de diàleg” del seu govern “segueix oberta”, però ha insistit que no s’avindrà en cap cas a negociar un referèndum “il·legal”. “Jo crec que la majoria dels catalans no vol el conflicte i s’està adonant que l’actitud del Govern és contra els catalans i contra la convivència”, ha dit el ministre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona