Política

Barcelona

Viver de coneixement

Espai innovador per fer front als reptes globals

BIPP HUB és una empresa social que desitja convertir la capital catalana en referent de la recerca en polítiques públiques internacionals

La iniciativa promou una nova mirada sobre realitats com ara l’accés dels refugiats a la universitat i la relació entre el medi ambient i l’art

BIPP HUBesdevé un punt de trobada per a investigadors d’ONG, fundacions i ‘start-ups’

Format per immigrants, el Canadà és un país amb un govern multicultural i paritari. El tinent coronel Harjit Sajjan n’és el ministre de Defensa i un dels tres sikhs del gabinet, en què també hi ha Jody Wilson-Raybould, membre de les nacions originàries, com a titular de Justícia, i una refugiada afganesa, Maryam Monsef, al capdavant del ministeri de Dones. A banda d’haver-hi una clara voluntat política, la creació d’un executiu divers s’impulsa amb projectes com ara el que va liderar Annamie Paul (llicenciada en dret a Ottawa i amb un màster a Princeton) per promoure la participació política de les minories racials.

Després d’haver assessorat la missió del Canadà a la Unió Europea, aquesta advocada de Toronto que viu a Barcelona des de fa sis anys ha fundat amb Elisabeth de Nadal (especialista en litigis comercials internacionals i sòcia adjunta a la direcció del bufet Cuatrecasas), una empresa social que entén que les ciutats no han de ser només pols financers, científics i culturals, sinó que han de potenciar l’articulació de respostes innovadores que puguin fer front als reptes globals.

Nascuda tot just al febrer, BIPP HUB esdevé, doncs, un espai de treball per als professionals d’ONG, fundacions i empreses emergents dedicades a la recerca en polítiques públiques internacionals sobre “drets humans, resolució de conflictes, construcció de pau, educació, etc.”, raona Annamie Paul, amb l’objectiu que Barcelona en sigui un referent. “Com poden accedir a la universitat els refugiats? Un dels nostres residents està creant coneixement per abordar aquest repte”, detalla De Nadal.

Altres residents d’aquesta singular incubadora de projectes treballen amb la tecnologia com a element fonamental en la construcció de pau i en l’accés a la justícia doten les transicions cap a la democràcia d’una visió més transversal i rodona i s’endinsen en les relacions entre el medi ambient i l’art. “L’únic que els residents tenen en comú —analitza De Nadal— és que l’acció és global i l’enfocament es fa des de la innovació, des d’una perspectiva nova.”

Ampliació imminent

L’espai físic del BIPP HUB no podria ser millor: el pavelló Sant Jordi del recinte modernista de Sant Pau. Ara bé, com que aquest viver d’investigació creix a bon ritme, al setembre ocuparà també el pavelló Central del complex modernista. I és que, si la proposta ja té tres residents —l’Institut per a les Transicions Integrades (IFIT, en anglès), Democràcia Oberta i l’Aliança per a l’Educació Universitària dels Refugiats (HEAR, en anglès)—, n’hi ha “nou més d’aparaulats per al setembre”, comenta Paul, que, tot seguit, argumenta que l’èxit de la iniciativa es mesurarà per la creació “d’un ecosistema de col·laboració per al sector com el que hi ha en altres ciutats, com ara Toronto”. La residència està oberta a entitats de Barcelona o de fora “que vulguin desenvolupar projectes sobre polítiques globals i des d’on puguin relacionar-se amb el sector privat, el sector públic i la ciutadania”, remata De Nadal.

La idea és trencar amb el model de l’associació que busca fons públics i erigir-se en una empresa social que generi ingressos mitjançant la pròpia activitat: gestió de projectes, formació i aportació dels residents, que són socis d’aquest centre que té la complicitat de Barcelona Global, l’associació de l’empresariat que incentiva el posicionament de la capital catalana i que, a través d’un conveni amb la Fundació La Caixa, destina 100.000 euros a tres anys al pla d’acció de política internacional de Barcelona, a què BIPP HUB fa costat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Israel pressiona Hezbol·là al Líban mentre continua bombardejant Rafah

barcelona
GIRONA

Junts fa una aposta per la transformació digital de les empreses

GIRONA
GIRONA

Trobada dels candidats d’ERC amb els sindicats per parlar d’habitatge

GIRONA
estat espanyol

Brussel·les expedienta Espanya per no garantir la presumpció d’innocència

barcelona
iran

L’Iran condemna a mort un raper per donar suport a les protestes de Mahsa Amini

barcelona
Política

Mor Andreu José Mestres, el batlle més longeu de Collbató (1983-1995)

política

La CUP proposa un pla de xoc a l’escola per fer front al retrocés del català

salt
rússia

Detenen el viceministre de Defensa acusat d’acceptar suborns

barcelona
política

El govern nega que amagués l’acord per actualitzar les condicions de Hard Rock

barcelona