Política

Alerta sobre els efectes devastadors de les fortes calors al sud d’Europa

Un estudi de la CE preveu que la xifra de morts es dispararà a finals de segle si no es frena l’escalfament del planeta

L’Àsia del sud, també amenaçada

L’onada de calor extrema que colpeix el sud d’Europa ha causat víctimes mortals i pèrdues milionàries en l’agricultura i, segons alerten els experts, tot això és només una petita mostra del que el canvi climàtic reserva per al continent d’aquí a les pròximes dècades.

La canícula ha provocat almenys cinc morts a Itàlia i a Romania des que va començar a principis de mes en una gran part de l’Europa meridional. Temperatures excepcionalment altes s’han registrat a la Península, al sud de França, a Itàlia, Hongria i els Balcans. El termòmetre s’enfila per damunt dels 40 graus en alguns indrets, de manera que s’accentua la sequera en curs i es prolonga l’onada de calor iniciada al juliol, origen de molts incendis forestals, com el de Portugal, en què van morir una seixantena de persones. A Itàlia, on la canícula ha causat tres morts, la xifra d’admissions als serveis d’urgència dels hospitals ha augmentat del 15% al 20% els darrers dies. Els italians han batejat aquest turment atmosfèric amb el nom de Llucifer.

A França també s’han batut rècords al sud-est i, especialment, a Montpeller, i també a Figari (Còrsega), on s’han superat els 42,5°C, segons Météo-France. Les autoritats sanitàries franceses han demanat a la població que vigili i han insistit en el cas de persones grans o malaltes, més exposades. Al país pesa encara el record de la tràgica canícula de l’estiu del 2003, que va causar la mort de 15.000 jubilats –segons estimacions–, alguns dels quals abandonats per les famílies que havien marxat de vacances.

Els científics alerten que el nombre de morts per culpa de les fortes calors a Europa podria passar de les 3.000 anuals d’avui en dia a les 152.000 de finals de segle, si l’escalfament del planeta no disminueix. El 99% d’aquestes morts tindrien lloc al sud del continent, el més afectat per les canícules, segons revela un estudi dirigit per la Comissió Europea i publicat a la revista especialitzada The Lancet Planetary Health.

Un meteoròleg de Météo-France, Frédéric Nathan, està convençut que aquestes calors extremes són conseqüència de l’escalfament de la terra. “Si mireu els rècords de temperatures a França, la gran majoria fan referència a altes temperatures. Els rècords de fred són cada vegada menys habituals.”

La setmana passada, els científics van alertar que la calor humida extrema amenaça de convertir una part de l’Àsia del sud –on viu una cinquena part de la humanitat– inhabitable d’aquí a finals del segle XXI si no es fa res per reduir els gasos d’efecte hivernacle.

Negativa oficial a l’Acord de París

redacció

El govern nord-americà va comunicar ahir formalment a l’ONU la intenció de retirar-se de l’Acord de París contra el canvi climàtic –firmat el 2015 per prop de dos-cents països– amb l’argument que perjudica l’economia i els treballadors dels EUA. La retirada, però, no es podrà fer efectiva fins al 2020. Mentrestant, els EUA s’han compromès a participar en la pròxima conferència anual de l’ONU sobre el clima, al novembre a Bonn (Alemanya).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona